Ağrı Gezi Rehberi

Ağrı gezi rehberi ile Ağrı’nın gezilecek ve görülmesi gereken yerleri sizlere aktaracağımız bir yazıya başlıyoruz. Ağrı, Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan, İran’la komşu olan ve karasal iklime sahip bir şehirdir. İkliminden dolayı çok soğuk ve kuru havaya sahiptir. Yazları çok sıcak, kışları çok soğuktur. Geçmişte ise Ağrı, Orta Asya’dan gelen kavimlerin Anadolu’ya geçiş noktası olmuştur. Bu nedenle çok fazla kavimin yerleşik düzene geçmemesine karşın birçok medeniyete ev sahipliği yapmasından dolayı farklı kültürlere sahip olmuştur.

Ağrı, geçmişte Hititler, Mitanniler, Urartular, Kimmerler, İskitler, Persler, Selçuklu ve Sovyet Rusya’nın eline geçmiştir. 1921’den beri Türkiye’ sınırları içine alınan Ağrı, bu kadar fazla medeniyete ev sahipliği yapmasının sonucunda birçok tarihi yapıya ve güzelliye sahiptir. Bu faktörlerin Ağrı’da turizme pozitif etkisi olsa da, şehir; tarım ve hayvancılıkla ön plana çıkmaktadır.

Tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve kültür turizminin yanında sahip olduğu kayak merkezleri ile de ziyaretçi ağırlayan şehir de gezilecek yerlere bir göz atalım:

Ağrı’da Gezilecek Yerler / Ağrı Gezi Rehberi Listesi

Ağrı Dağı

Ağrı Dağı, 5137 metrelik Atatürk zirvesi, 3898 metrelik İnönü zirvesi ve yılın hiçbir zamanında erimeyen, karla kaplı zirveleriyle Türkiye’nin en büyük dağı olma özelliğine sahiptir.

Türkiye coğrafyasının en güzel bölgelerinden biri olan Ağrı Dağı’nda hem tırmanma hem de kayak aktiviteleri yapılabilmektedir.

Nuh Tepesi/Nuh’un Gemisi

Ağrı Dağı’nın güney yamaçlarındaki Üzengili ve Telçeker köyleri arasında bulunan ve inanç turizminin merkezlerinden biri olan Nuh’un Gemisi, her yıl pek çok turist ağırlamaktadır. Doğal bir anıt olarak gemi silueti şeklinde bir kalıntı halinde bulunmaktadır. Nerede olduğuna dair dünyada çok fazla iddia ortaya atılan Nuh’un Gemisi için en yaygın inanış Ağrı Dağı’nda bulunması olmuştur.

Meteor Çukuru

Doğubeyazıt ilçesinde bulunan ve 1982 yılında bölgeye düşen gök taşı sonucu oluşan çukur, dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olma özelliği taşımaktadır. Manzarası ve benzersiz doğal oluşumuyla ziyaretçi çeken Meteor Çukuru, ilk zamanlarında 60 metre iken günümüzde 35 metrelik derinliğe sahiptir.

İshak Paşa Sarayı

1478 yılında yapılan ve inşası yaklaşık 100 yıl süren bir külliye olan İshak Paşa Sarayı, Ağrı’nın en önemli tarihi eseri olmasıyla beraber dünyada da üne sahiptir. Dünyanın ilk kaloriferli yapısına sahip olması, muhteşem kanalizasyon sistemi olması, teşkilatlı saray olması gibi özelliklerle dikkat çekmektedir.

Muhteşem bir manzaraya sahip olan Saray bünyesinde; cami, türbe, aşevi, harem, merasim, eğlence ve selamlık dairesi bulunmaktadır. 366 odadan oluşan saray, yaklaşık 115×50 metrelik bir alanda yükselmektedir.

Doğubeyazıt Kalesi

Antik kent niteliğinde olan Doğubeyazıt Kalesi’nin yapım tarihi net olarak bilinmemekle birlikte kalenin çevresindeki mezarlar, kalenin Urartular döneminde yapıldığını gösteriyor. M.Ö 13 ila 9.yüzyıllar arasında inşa edildiği tahmin edilen kalenin çevresinde surların; içinde ise bazı mağara ve mabetlerin kalıntıları bulunmaktadır.

Şoşik Kalesi

Şoşik Kalesi, sert kayalıklar üzerinde kurulan noktalardan bir tanesidir. Kralın kızı için bu kaleyi yaptırdığı rivayet edildiğinden dolayı halk arasında, Kız Kalesi olarak da anılmaktadır.

Meya Antik Kenti/Mağarası

Meya Antik Kenti’nde veya Mağarısı’nda; ibadethane, barınak, tapınak ve pek çok pda bulunmaktadır. Odalar, tehlikelerden korunmak amacıyla kayaların üzerine inşa edilmiştir, bu nedenle de odalara girmek biraz tehlikelidir. Ayrıca bölgede Hz. Ali’nin ayak izlerinin bulunduğu taşlar olduğuna inanılıyor.

Üç Kilise

Üç Kilise, geçmişten beri kutsal kabul edilmektedir ve pek çok din, tarih ve gezi kitaplarında kendisine yer bulmuştur. Ayrıca Nuh Peygamber’in mezarının burada olduğuna dair iddialar da vardır.

Hamur Kümbeti

Net olmamasına karşın 1812 yılında Mir İbrahim Paşa’nın vefat ettiği çocukları için yaptırıldığı düşünülen Hamur Kümbeti, ilginç mimarisiyle Ağrı’nın simgeleşmiş ve dikkat çekici yerlerindendir.

Doğubeyazıt Eski Camii

1514 yılında inşa edilmiş olan, beden duvarları, giriş kapısı, kemerleri, pencereleri, mihrabı ve birçok kısmıyla sade ve estetik bir mimari yapıya sahip olan Doğubeyazıt Eski Camii, tarihi bir değere sahiptir.

Ayrıca Tarihi Yapıları: Avnik Kalesi, Küpkıran Kalesi, Pazı Kalesi, Tokluca Kalesi, Zencir Kalesi, Kan Kalesi, Havran Kalesi, Huje Kalesi, Anzavur Tepesi, Girik Tepe, Ahmed-i Hani Türbesi, Karagöz Kilisesi

Kaplıcaları: Diyadin Kaplıcası

Kayak Merkezleri: Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi, Küpkıran Kayak Merkezi

Doğal Güzellikleri: Balık Gölü, Keşişin Bahçesi

Ağrı Mutfağı:Abdigör Köftesi, Alabalık, Haşıl, Hengel, Murtuğa, Halise, Yalancı Köfte, Çiriş Ketesi, Pişi Erdek, Selekeli saç kavurma, Göşteberg Et, Keledoş, Erişte, Ayran Aşı, Hasude, Beyaz Bal…

Yemek Yenilecek Yerler: Ergül’ün Mutfağı, Emin Kebap Salonu, Semazen Restoran, Sultan Sofrası, Sofi’nin Yeri… Ağrı gezi rehberinize yöresel yemekleri de eklemenizi öneririz.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak