Bingöl Gezi Rehberi

Bingöl gezi rehberi yazımız ile Bingöl’ün doğal ve tarihi güzelliklerini sizlere aktarmaya çalışacağız. Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en eski şehirlerinden birisidir ve tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Güneşin doğuşunun en güzel haliyle izlenebildiği sayılı yerlerden olan Bingöl, termal suları ve yüzen adası ile de ilgi çekmektedir. Kale Tepesi’nden izlenen Bingöl Dağı manzarası da son derece ihtişamlıdır.

Bingöl’de Gezilecek Yerler

Yüzen Ada

Bingöl’ün en popüler ziyaret noktası olan Yüzen Ada, şehri ziyarete gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir doğal güzellik. Doğanın oluşturabileceği en hoş örneklerden biri olan Yüzen Ada, 300 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Gölün üzerinde yer alan 3 adet adacığın karayla herhangi bir bağlantısı olmadığı için Yüzen Ada olarak adlandırılmaktadır.

Yemyeşil bir çevrede yer alan gölün adacıklarına çıktığınız zaman kımıldadığını hissetmeniz mümkündür. İhtişamlı bir manzaraya sahip olan Yüzen Ada’nın çevresindeki bitkileri besleyen doğal bir döngünün çok güzel bir parçası olduğunu söyleyebiliriz.

Kale Tepesi

Bir ressamın tablosundan çıkmış bir manzarayı andıran, güneşin doğuşunun en güzel gözüktüğü yerlerden biri olan ve Bingöl’ün dağlarında yer alan Kale Tepesi adlı noktada, özellikle temmuz ve ağustos aylarında en güzel halini alan güneş, bu manzaraya şahit olmak isteyen ziyaretçileri ağırlamaktadır.

Sebaterias Kalesi

Kale’nin, Urartular zamanında Kral Menuas tarafından, en verimli yaylaların korunması ve elde tutulması amacıyla inşa edildiği tahmin edilmektedir. Günümüzde birkaç sur parçası kalmış olan kalenin yakın zamanda restore edilmesi planlanmaktadır.

Kral Kızı Kalesi

Dano Hini adıyla da bilinen Kale, eski İran devleti olan Pers İmparatorluğu zamanında inşa edilmiştir. Dönemin İmparatorunun kızı için yaptırdığı kaleden sadece birkaç duvar kalıntısı kalmış ve günümüzde mesire alanı olarak kullanılmaktadır.

Kiğı Kalesi

Net olarak hangi dönemde ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen kalenin Bizans döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Oldukça dik ve sarp kayalıklarda yer alan kaleden günümüze sadece mucit duvarı denilen bir kısmı ayakta kalabilmiştir.

Zağ Mağarası

Görsel Kaynak: www.bingol.bel.tr

Tarihi M.S 5.yüzyılda Erken Bizans dönemine dayanan Zağ Mağarası elle oyularak şekillendirilmiştir. Uzun yıllar Roma’da baskı gören Hristiyanların saklanıp yaşamını sürdükleri yer olan mağara 5 katlı bir yapıdadır. Katlar arası merdivenleri ve odalar arasında geçiş yapılmasını sağlayan kapıları ile oldukça düzenli bir şekilde inşa edilen mağaranın bazı odaları da, içki ve gıda depolanması için özenle oyulmuştur. 300 metre yükseklikte bulunan bu mağaraya ilkel bir apartman da diyebiliriz.

Çir Şelalesi

Bingöl gezi rehberi denildiğinde Çir Şelalesi’nden söz edilmeden olmaz. Bingöl’ün en popüler şelalesi olan Çir Şelalesi, 50 metreden dökülen, gür bir sese sahip olan, ihtişamlı görüntüsü olan bir şelale olmasının yanı sıra tamamen doğal arazide kurulmuş bir yapıda ve çevresinde mesire alanı dahi bulunmuyor.

Şehirde Gezilebilecek Diğer Yerler:Buban Bacaları, Kös kaplıcaları, Hesarek Kayak Merkezi, Sülbüs Dağı, Bingöl Ovası, Kığı Camii, Vank Kilisesi…

Bingöl Mutfağı: Ayran Çorbası, Tutmaç Çorbası, Mastuva, Löl, SorinaPel, Keldoş, Kaburga Dolması, Gömme, Kuru Dolma…

Önceki gönderi

Ekolojik Zeka Nedir?

Sonraki gönderi

E-Spor Nedir?

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak