Çanakkale gezi rehberi ile doğal ve tarihi güzellikleri ile bu şehri daha iyi tanıyabileceksiniz. Hem Asya hem de Avrupa kıtasında toprakları bulunan Çanakkale, Marmara Bölgesi sınırları içerisindedir. Hareketli ve köklü bir geçmişe sahip olan şehir, tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Türk tarihi açısından büyük bir öneme sahip Çanakkale Savaşı’na da sahne olan topraklarda doğal ve tarihi birçok konum bulunmaktadır.
Çanakkale’de Gezilecek Yerler
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
Çanakkale Boğazı’nın Avrupa Yakası’nda bulunan yarım ada 1973 yılında kurulan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan bir koruma alanıdır. Tarihi geçmişi, tabii varlıkları ve Şehitler Abidesi ile dikkat çeken, tarihi sit alanı ve kültürel varlık statüleriyle tescillenen adada; anıtların yanı sıra muharebe alanları, mezarlar, toplar, siperler, kaleler ve geçmişi MÖ 4 bin yılına dayanan arkeolojik sit alanı ile anıtı bulunmaktadır.
Çanakkale Şehitliği ve Şehitler Anıtı
Çanakkale’de gezilecek yerlerin başlarında yer alan şehitlik, Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden askerler için yaptırılmıştır. 1960 yılında yaptırılan şehitlik Gelibolu Yarımadası Milli Parkı içerisinde bulunuyor. Tarihi anlamak, hayatını kaybedenleri yâd etmek için milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor.
Kazdağları Milli Parkı
Türkiye’nin akciğerleri olarak adlandırılan, Ege ve Marmara bölgeleri geçiş zonu üzerinde bulunan Kazdağları, geniş bir alana yayılmaktadır. 1994 yılında Milli Park Statüsü kazanan dağ, devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Oksijen deposu yerde; kamp, doğa yürüyüşü, safari, bisiklet, dağcılık, tırmanma, fotoğrafçılık ve yaban hayatı gözlemleme gibi aktiviteler yapılabilmektedir.
Truva Antik Kenti (Troya)
Kazdağı eteklerinde bulunan Truva Antik Kenti’nin geçmişi MÖ 3 binlere dayanmaktadır. 1870’li yıllarda keşfedilen kent UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdırmıştır. Mitolojide hakkında hikayeler bulunduran Troya Antik Kenti’nde tiyatrolar, heykeller, çeşmeler, hamamlar, yapı temelleri ve gelişmiş kanalizasyon sistemi gibi birçok eser bulunmaktadır. Ayrıca Troya Ören Yeri girişinde Türkiye hem de dünyada önemi olan çağdaş arkeoloji müzelerinden biri Troya Müzesi bulunmaktadır.
Truva Atı
Yunan mitolojisine ve Homeros’un destanına konu olan meşhur Truva Atı, Truva (Troya) Savaşı’nın son bulması için Odysseus’un zekice bir planı ile ortaya çıkmıştır. Bu bilinen efsanenin Çanakkale topraklarında geçtiği düşünüldüğünden dolayı, Kültür Bakanlığı, 1973 yılında bu atın bir kopyasını yaptırmıştır. Zamanla tahrip olmasından sonra, Truva efsanesinin Hollywood filminde kullanılması için çok benzer bir maketi yapılmış ve filmden sonra Çanakkale’ye hediye edilmiştir.
Kilitbahir Kalesi
Deniz kilidi anlamına gelen Kilitbahir, Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde, boğazının en dar kısmında yer almaktadır. İstanbul kuşatmasında Bizans’a yardım götürülmesini önlemek amacıyla yaptırılan kale Çanakkale Savaşı’nda da önemli rol oynamıştır. 7 katlı üçgen bir iç kaleden ve bu kaleyi çevreleyen iç-dış sur duvarlarından oluşan kale, Kültür Bakanlığı tarafından Korunması Gereken Kültürel Varlık olarak tescillenmiştir.
Babakale
Asya kıtasının Batı’daki en uç noktası olan ve Ege ile Marmara’nın ayrıldığı noktada bulunan Babakale, Homeros’un İlyada Destanı’nda kendine yer bulmuştur. Kalenin yapımı yüzyıllar boyunca tamamlanamamıştır.
Müzeler
Çanakkale Deniz Müzesi: Türkiye’nin en büyük deniz müzesidir ve denizcilik tarihine ait geçmişten günümüze kadar gelen eşyalar, belgeler, kayıklar, ahşap ve taş nesneler gibi deniz tarihini aydınlatan eserler sergilenmektedir.
Diğer Müzeler: Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi, Çanakkale Seramik Müzesi, Rhapsodos Mozaik Müzesi, Savaş Malzemeleri Müzesi. Bu müzeleri de Çanakkale gezi rehberi listenize dahil etmenizi öneririz.
Aynalı Çarşı
Çanakkale tarihinde önemli bir yere sahip olan, türkülere konu olan Aynalı Çarşı, 1890 yılında inşa edilmiştir. Çanakkale Savaşı’nda zarar gören çarşı 1960 yılında restore edilmiştir. 130 yıllık geçmişe sahip olan çarşının kırmızı taştan yapılmış, kemerli kapısı ve kabartma çiçek desenleriyle süslenmiş kilit taşlarıyla mimari yapısı da dikkat çekiyor.
Assos Antik Kenti
Assos Antik Kenti’nin kuruluşu MÖ 900’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Tarihi değerinin yanı sıra yaz tatilli denildiğinde de akla ilk gelen beldelerden olan Assos şirin bir Ege Köyü’dür. Tertemiz doğası ve berrak denizi ile Türkiye’nin en iyi kamp alanlarından biri olan Assos’ta Athena Tapınağı, antik amfi tiyatro alanı, antik liman, tarihi cami ve köprüler ile güzel koylar da bulunmaktadır.
Tatil Yerleri/Adalar
Bozcaada: Türkiye’nin en büyük üçüncü adası olan Bozcaada, Çanakkale’nin ada ilçesidir. Yaz turizmi için uygun olan adada güneşin, doğanın ve denizin tadını çıkarabilir, üzüm bağlarında kaybolup şarap tadımı yapabilirsiniz.
Gökçeada: Türkiye’nin en büyük adası olan Bozcaada 91 km’lik kıyı şeridine sahiptir. Huzur veren ortamı, güzel plajları ve muhteşem doğası ile tatilinize keyif katabilirsiniz.
Diğer Güzel Tatil Yerleri:Küçükkuyu, Adatepe, Biga, Sokakağzı Plajı, Gizli Liman Koyu gibi birçok sahili bulunmaktadır.
Ayırca Görülmeye Değer Yerler: Kale-i Sultaniye, Conkbayırı, 57.Piyade Alayı Şehitliği, Seyit Onbaşı Anıtı, Çanakkale Saat Kulesi, Kordon…
Çanakkale Mutfağı: Ovmaç Çorbası, İskorpit Çorbası, Domatesli Tarhana Çorbası, Ispanak Çorbası, Tumbi, Ispanak Sarması, Çırpma, Melki Yemeği, Metez, Yumurtalı Tiken, Melki Köftesi, Tarhanalı Patlıcan, Börülce Köftesi, Lüfer Pilavı, Patlıcan Kapama, Papaz Yahni, Biber Parpullaması, Peynir Helvası, Yumurta Helvası, Halle Reçeli, Samsa… Çanakkale gezi rehberi kapsamında gezilecek yerlerin yanı sıra bu yöresel lezzetleri de denemeniz tavsiye ederiz.