Bursa gezi rehberi ile bu eşsiz şehri sizlere daha iyi tanıtmaya çalışacağız. Bursa; Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehri, Türkiye’nin en yeşil şehirlerinden biri, 7000 yıllık geçmişi ve Osmanlı’nın ilk başkenti olması sebebiyle de köklü tarihsel öneme sahip bir şehirdir. Ayrıca 2016 Dünya Yaşanabilir Şehirler arasında Türkiye’de ilk sırada, dünyada ise 28. sıradadır.
Hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapıları ile ilgi çeken Bursa’da pek çok kervansaray, tarihi camiler, hanlar, hamamlar, köyler, çarşılar, sokaklar, parklar, dağlar gibi turistler için görülecek çok yer vadetmektedir.
Bursa’da Gezilecek Doğal Yerler
Uludağ Milli Parkı
Uludağ, Türkiye’nin en önemli kış turizmi noktalarından birisidir ve 1961 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Uludağ, kış sporları ve tatil yapma imkanları ile ün saldığından dolayı, kış mevsiminde yapılabilecek pek çok faaliyet vardır.
Otelde konaklama, kar motoru safarisi yapma, yüksek beygirli araçlarla Uludağ’ı keşfe çıkmak, eşsiz manzarayı fotoğraflamak, 5 bin yıldır orda yapılan kayak, dağ ve buzul tırmanışı, buz pateni ve snowboard gibi aktiviteler yapılabilmektedir.
Ayvaini Mağrası
Ayvaini Mağarası, Türkiye’nin en uzun altıncı mağarasıdır ve Ulubat Gölü yakınında Ayva Köyü’nde bulunmaktadır. Mezozoik Dönem’den itibaren günümüze kadar gelen mağaranın içerisinde çok sayıda sarkıt ve dikit ile dolu damlataşları, sulu damlataş havuzları ve gölcükleri bulunmaktadır. El değmemiş yapısıyla da keşif yapmak isteyenler için gözde bir yerdir. Mağarada çeşitli canlılar, irili ufaklı göletler ve Karadonlu Deresi bulunmaktadır.
Diğer Mağaralar: Oylat Mağarası
Ulubat Gölü
Ulubat Gölü, Türkiye’de koruma altına alınmış olan 12 alandan birisidir. Sulak ve biyolojik çeşitliliğe de sahip olan göl, Yaşayan Göller programı içerisinde de kendisine yer edinmiş önemli noktalar arasındadır. Çok çeşitli kuş türü, 21 balık türü ve ülkedeki en sulak alanlardan birisi olması sebebiyle geniş nilüfer yatakları, sazlıklar ve birçok bitki türü barındırmaktadır.
İznik Gölü
İznik Gölü, Türkiye’nin en büyük beşinci gölüdür ve tektonik tatlı su gölü olup çevresi zeytinlik ve tarım alanlarıyla çevrilidir. Turizm açısından da önemi olan muhteşem manzaralı gölde yüzme, kano, sörf gibi doğa sporları ve kamp yapabilmekte, yemek yiyebilmekte ve bağları gezebilmektesiniz.
Diğer Göller: Dağyenice Gölü, Gököz ve Maremşah Gölleri
Suuçtu Şelalesi
Her mevsim ayrı renge bürünen ve ihtişamlı doğa manzaralı Suuçtu Şelalesi, 38 metrelik bir yükseklikten akmaktadır. İçilebilir suyu olan şelale; gezi alanı, piknik yeri ve etrafını saran kayın ağaçları ile temiz hava deposu olarak kullanılmaktadır.
Diğer Şelaleler: Küreklidere Şelalesi,Softboğan Şelalesi, Kösehoroz Şelalesi, Aras Şelalesi, Alaçam Şelalesi, Oylat Şelalesi, Saitabat Şelalesi
İnkaya Asırlık Çınar
Uludağ yolu üzerinde bulunan, 600 yıllık geçmişi olan ve tarihe tanıklık eden asırlık çınar, 35 metre yüksekliğinde ve 3 metre çapındadır. Ülkemizin en yaşlı ağaçlarından biri olan ve Bursa’da şehrin sembollerinden olan çınar, dünya çapında bilinen bir ağaçtır. Ayrıca ihtişamlı manzarasının yanında çay bahçesi, restoranlar, hediyelik eşya dükkanları ve market de bulunmaktadır.
Bursa’da Diğer Doğal Güzellikler
Atatürk Kent Ormanı, İnegöl Ormanları, Ulubat Kuş Cenneti, Ağlayan Çınar, Bursa Botanik Bahçesi, ResetOyal Kültür Parkı, Merinos Parkı, Sular Vadisi Doğa Parkı, Hüdevandigar Parkı, Kurşunlu-Esence-Altınkum-Kumsuz Plajları, Kocayayla, Bakacak, Sadağ Kanyonu, Sansarak Kanyonu, Tacir Kanyonu, Tigem Harası…
Bursa’da Gezilecek Tarihi Yerler
Ulucami
Yıldırım Bayezid tarafından, Niğbolu Zaferi’nin ardından yaptırılan ve yapımı 1399 yılında tamamlanan Ulucami, şehrin merkezi konumunda yer almaktadır. Bursa’nın simgesel tarihi yapılarından olan Ulucami, 3165 metrekarelik iç hacmi ile Türkiye’nin en büyük camilerinden birisidir.
Diğer İbadethaneler: Yeşil Cami, Üftade Cami, Hüdavendigar Cami, Muradiye Cami, Gazi Orhan Bey Cami, Yıldırım Bayezid Cami, Kumyaka Kilisesi, Fransız Kilisesi, Geruş Sinagogu, Mayor Sinagogu
Müzeler
Bursa Merinos Tekstil Müzesi: Fabrikanın üretim süreci, yün ve ipliğin ortaya çıkışı, dokuma malzemeleri, Merinos tarihi gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.
Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi: Türkiye’deki tek Anadolu Arabaları Müzesi olan bu yerde at arabalarından günümüz arabalarına geçişi izleyebilir ve hikayesini öğrenebilirsiniz.
Arkeoloji Müzesi: Bu müzede 100 yıldan fazla süredir Bursa ve çevresindeki arkeolojik keşifler sergilenmektedir.
Atatürk Evi Müzesi: Atatürk’e ait şahsi eşyalarının sergilendiği önemli bir ziyaret noktası.
Diğer Müzeler: Karagöz Müzesi, Türk İslam Eseleri Müzesi, Mudanya Mütareke Evi Müzesi, Şemaki Evi Müzesi, İznik Müzesi, Uluumay Osmanlı Müzesi, Cumalıkızık Müzesi, Hünkar Köşkü Müzesi, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi, Bursa Göç Tarihi Müzesi.
Bursa Teleferik
Türkiye’nin ilk teleferik hattı olan Bursa Teleferik, 1963 yılında kullanıma açılmıştır. Bursa merkezden Uludağ’ın tepesine kadar giden teleferik, yaz ile kışı birbirine bağlıyor desek yanlış olmaz. Yol boyunca eşsiz manzaralara tanık olacağınız teleferik yıl boyu kesintisiz hizmet sunmaktadır.
Irgandı Köprüsü
1442 yılında yaptırılan köprünün üzerinde 32 tane dükkan bulunmaktadır. Dünyanın en eski köprülü çarşısı olan Irgandı Köprüsü, dünyada önemli bir yere sahiptir.
Bursa’da Diğer Tarihi Yerler
Kapalı Çarşı, Aynalı Çarşı, Tophane, Bursa Tarihi Evleri, Tarihi Çamlı Kafe, Kale Sokak, Açıkhava Tiyatrosu, Bursa Kalesi, İznik Kalesi, Kestel Kalesi, Kite Kalesi, Ulubat Kalesi, İznik Roma Tiyatrosu, Orhan Gazi, Osman Gazi, Yıldırım Bayezid, Şehzade Mustafa ve birçok tarihi kişinin türbesi, tarihi külliyeler, tarihi medreseler, Koza Han gibi tarihi hanlar, İznik Yeraltı Mezarları, Dikili Taş, tarihi köprüler, Oylat Kaplıcaları… Bu yerler de Bursa gezi rehberi kapsamında gezip görmek isteyeceğiniz yerler arasındadır.
Özetle Bursa’da deniz turizmi, kış turizmi, inanç turizmi, tarih turizmi, kültür turizmi gibi her çeşit turiste cevap verebilecek turistik yerler mevcuttur. Denizi, havuzları, parkları, her çeşit tarihi dokusu, doğal güzellikleri, ipek dokumaları, tekstili ve lezzetli yemekleri ile kültür, sanat, tarih ve tatil şehridir.
Bursa Mutfağı: Bursa gezi rehberi için yöresel lezzetlerden söz etmemek olmaz. İskender, Kıymalı Cantık, Pideli Köfte, İnegöl Köfte, Muradiye Çorbası, Etli Kereviz, Kemalpaşa Tatlısı, Tahinli Pide, Cevizli Lokum, Kestane Şekeri, Cendere Baklavası, Düğün Helvası…