Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan gezi rehberi: Erzincan; Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat bölümünde bulunan bir şehirdir. Anadolu’nun en eski kültür merkezlerinden biri olan Erzincan’ın doğal güzellikleri de turizm potansiyelini artırmaktadır.

Tarihinde, İpek Yolu üzerinde bulunması dolayısıyla, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Erzincan’da ilk yerleşim izleri MÖ 2600’lere dayanmaktadır. Akadlar, Hayaslılar, Azziler, Hititler, Urartular, Medler, Persler, Helenler, Romalılar, Sasaniler ve sonrasında Türkler’e ev sahipliği yapmıştır.

Çevresi dağ, ortası bağ olarak adlandırılan Erzincan, tarihi ve bereketli topraklarıyla her yıl yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Meşhur Fırat Nehri’ne de ev sahipliği yapan şehirde; tarihi yapılarının dışında sıra kanyonları, gölleri ve akarsuları gibi doğal güzellikleri de vardır. Erzincan’ın kültürel, tarihsel ve doğal zenginliklerine göz atalım.

Erzincan’da Gezilecek Yerler

Mama Hatun Türbesi ve Kervansarayı

Mama Hatun Kervansarayı, 1191 yılında Saltuklu Prensesi adına yaptırılmıştır. Erzincan’daki en önemli tarihi yapılar arasında bulunan yer; kervansaray, türbe, han, hamam ve cami olarak kullanılabilmektedir.  Sahip olduğu dilimli daire planı ile eşine rastlanmayacak tarzda inşa edilen yapı, etkileyici bir mimari yapıdır.

Kemah Kalesi

Urartu döneminde inşa edildiği tahmin edilen Kemah Kalesi, sarp bir kayalık üzerinde yükselmektedir. Doğal kayalıklardan inşa edilen bu yapının, eşi benzeri olmadığı belirtilmektedir. Üzerine inşa edildiği kaya ile beraber 80 metre yüksekliğine sahip yapı 8 km’lik geniş bir alana yayılmaktadır. Erzincan’daki en eski yapılardan olan ve buradan elde edilen eserlerle Erzincan’ın geçmişine ışık tutulmasını sağlayan kalede geçmişten kalan seramikler, el yazmaları ve Kuran kalıntıları bulunmuştur.

Abrenk Kilisesi

Bir adet şapel ve iki dikilitaşıyla mimari açıdan göz alıcı bir yapı olan Abrenk Kilisesi, tabiri caizse tarih kokmaktadır. Anadolu’nun günümüze ulaşmış en sağlam Ermeni Kilisesi olma özelliğine sahip Abrenk’in, 12.yüzyılın sonlarında inşa edildiği düşünülmektedir.

Erzincan Müzesi

1986 yılında açılan Erzincan Müzesi, arkeoloji ve etnografya olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Arkeoloji bölümünde; koç ve koyun heykelleri, sikkeler, mermerler ve madeni eserler bulunurken Etnografya bölümünde; yerel kıyafetler, günlük eşyalar ve silahlar sergilenmektedir. Ayrıca bölgeden çıkarılan fosil hayvan ve bitki örnekleri de ziyaretçilere sergilenmektedir.

Karanlık Kanyon

Erzincan’ı etkileyici kılan bir yer olan Karanlık Kanyon, dünyanın en büyük kanyonlarından biri olma özelliğini taşıyor. Sarp ve dik kayalıklar arasında kalan kanyonda pek çok doğa sporu yapılabilme ve bot gezisi düzenleme şansı da bulunuyor.

Köroğlu Mağarası

Köroğlu’nun atının ayak izleri olduğu düşünülen ve adını buradan alan mağaraya taş merdivenler yardımıyla çıkılıyor. İçerisinde yine taştan yapılma oturma yerleri bulunan mağara, ilginç oluşumu ve yapısıyla doğaseverlerin dikkatini çeken bir yapı.

Girlevik Şelalesi

Türkiye’nin en büyük şelalelerinden biri olan Girlevik Şelalesi, Erzincan’ın en güzel doğa harikalarından birisidir. Kışın donarak farklı bir güzelliğe bürünen şelale bölgenin cenneti olarak adlandırılıyor. Şelale çevresinde piknik ve doğa yürüyüşü yapılabiliyor.

Ekşisu Kaplıcası ve Ekşisu Mesire Alanı

Doğası ve tarihi yanında kaplıcaları da meşhur olan Erzincan’da, Ekşisu Kaplıcası bir adım öne çıkıyor. 33 derece dolaylarında olan su, magnezyum, karbondioksit ve sodyum özellikleri ile de zengin minerallidir. 12 adet havuz bulunan kaplıcanın çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca kaplıcandan bir km uzaklıkta bulunan mesire alanı, geniş bir parktan ve huzurlu ortamdan oluşuyor.

Erzincan’da Bulunan Diğer Görülmeye Değer Yerler

Türbeler: Hızır Abdal Türbesi, Sultan Melik Türbesi, Terzi Baba Türbesi

Camiler:Gülabibey Camii, Refahiye Merkez Camii

Müzeler: Kemaliye Ocak Ali Gürer Müzesi

Tarihi Yerler: Altıntepe Ören Yeri

Mimari Yapılar: Kemaliye Evleri

Göller: Otlukbeli Gölü, Kadıgölü, Aygır Gölü, Yedigöller

Hamamlar: Çadırcı Hamamı, Taşçı Hamamı, Nafız Paşa Hamamı

Kayak Merkezleri: Ergan Kayak Merkezi, Sakaltutan Kayak Merkezi

Diğer: Kemah ve Tercan ilçeleri, Munzur Dağları, Erzincan Ilıcası, Beytahtı Mesire Alanı, Atatürk Parkı, İsmet İnönü Heykeli.

Erzincan Gezi Rehberi

Erzincan Mutfağı: Gendirme Çorbası, Soğuk Ayran Aşı, Erzincan (Kesme) Çorbası, Un Çorbası, Kelecoş, Pirpirim Aşı, Isırgan Aşı, Ekşili Köfte, Bükmeli Sırın, Erzincan Döneri, Etli Üzüm Yaprak Sarması, Babikko, Evelik Dolması, Boranı, Haşıl, Keşkek, Ziron, Kaküllü Pilav, Kete, Çökelek Piyazı, Kemah Tiridi,  Erzincan Lokumu, Ayva Kalyesi, Sarığı Burma Tatlısı, Gasefe, Erzincan Tulum Peyniri, Dut Pekmezi…

Önceki gönderi

Edirne Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Elazığ Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak