Gaziantep Gezi Rehberi

Gaziantep gezi rehberi: Gaziantep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve çevre illere göre gelişmiş tarihi bir şehirdir. Tarihine baktığımızda İpek Yolu’nun önemli bir geçiş noktası olan şehir, zengin bir kültürel mirasa sahiptir.

Aktif olarak yaşam sürülen en eski şehirler arasında olan Gaziantep’te yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda, Paleolitik Dönemden beri yaşamın sürdüğü kanıtlanmıştır. Sürekli yaşamın da Tunç Çağı’nda başladığı şehir sırasıyla; Babiller, Hititler, Mısırlılar, Medler, Asurlular, Helenler, Selevkos, Komagene, Roma, Bizans ve daha sonra Anadolu Selçuklu ile başlayarak Türk devletlerinin himayesine girmiştir.

Atatürk’ün nüfusunu aldırdığı bu şehirde en ön plana çıkın turizm türü ise mutfak turizmi. Gurme geziler düzenlenen şehirde mutfağın da ön plana çıkmasıyla UNESCO tarafından yaratıcı şehirler ağına dahil edilmiştir. 6000 yıllık geçmişi, İpek ve Baharat Yolları gibi önemli kervan yolları üzerine bulunması, kültürel ve gastronomi zenginliği, kurtuluş mücadelesinde verdiği şanlı mücadelesi ve aldığı gazi unvanı ile adından çokça söz ettiren bu şehirde gezilecek yerlere göz atalım.

Gaziantep Gezi Rehberi:

Gaziantep Kalesi

Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmeyen Gaziantep Kalesi’nin yaklaşık 6 bin yıllık geçmişe sahip olduğu düşünülüyor. MS 2. Ve 4. Yüzyıllarda Roma döneminde gözetleme kulesi olarak kullanılan kale, yaklaşık 25 metre yüksekliğindedir.

Kalenin günümüzdeki hali MS 6.yüzyılda Kaleler Mimarı olarak anılan Bizans İmparatoru döneminde almıştır. 12 adet kulesi ve 12 burcu kalan kale birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.

Tarihi Antep Evleri (Bey Mahallesi)

Atatürk’ün resmi olarak nüfusa kayıtlı olduğu Bey Mahallesi, Gaziantep’in simgesel yapısını ve tarihini en iyi yansıtan yer olarak karşımıza çıkar. Mahallede bulunan tarihi taş evler ise 1500’lü yıllardan kalma, yöreye özgü, 2-3 katlı ve görülmeye değer yapılardır. Yan yana bulunan cami ve kilisesi, dar taşlı yolları, tarihi dokusu, mahzenleri ve müzeleri ile son derece ilgi çekicidir.

Rumkale

Rumkale; Fırat Nehri ve Merziman Çayı’nın birleştiği noktada, bir yarımada üzerinde, yüksek kayalarla örtülü bir tepede konumlanıyor. Antik çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete şahit olan kale, Genç Roma ve Ortaçağ karakterlidir. Yontma Taş Devrinden beri yerleşim yeri olan kalede, Roma Dönemi’nde Hz. İsa’nın havarilerinden birinin buraya yerleştiği ve İncil’in kopyasını çevredeki bir mağaraya sakladığı biliniyor. Hristiyanlar için manevi bir değerli olan kalenin üç tarafı Baraj gölü ile çevrelenmiştir. Sadece tekne turları ile ulaşılan kalede, iki ana giriş kapısı, kilise ve manastır kalıntıları, su kuyusu ve sarnıçlar bulunuyor.

Zeugma Antik Kenti

Zeugma, MÖ 300 yılında Büyük İskender tarafından kurulan ve Roma ile Bizans İmparatorlukları için stratejik bir nokta olmuş şehirdir. Döneminde, en önemli şehirlerden biri olan Zeugma adını da MS 1.yüzyılda Roma döneminde almıştır. Ayrıca yapılan kazı çalışmalarında Romalılar’a ait çok değerli mozaikler ve bir villa bulunmuştur. Kentte bulunan mozaikler Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir.

Yesemek Açık Hava Müzesi

Antik bölgenin geçmişinin yaklaşık 3500 yıl önceye dayandığı düşünülmektedir ve kent 1890 yılında gün yüzüne çıkarılmıştır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmış olan antik bölgede 300’ün üzerinde heykel ortaya çıkarılmıştır.  Döneminde bölgedeki en büyük heykel atölyesi ve taş ocağı olduğu düşünülen ve bu nedenle açık hava müzesi olarak ziyarete açılan Yesemek’te binlerce yıllık çok güzel heykeller yer alıyor.

Dülük Antik Kenti

Arkeolojik çalışmaların devam ettiği Dülük Antik Kenti’nin tarihinin 600 bin yıl öncesine kadar dayandığı düşünülmektedir. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve Hititlerin en önemli dini merkezlerinden biri olan şehir, Roma İmparatorluğu’na geçtikten sonra önemini yitirmiştir.

Gaziantep’te tarihi en eskiye giden yer olan Dülük’te yapılan kazılar sonucunda tapınak ve stelaklıntıları bulunmuştur. Alt Paleotik dönemden kalıntılar bulunan bu kentin en önemli yapısı DülükMitras Tapınağı’dır.

Tahmis Kahvesi

Gaziantep’e gelenlerin mutlaka uğradıları yerler arasında olan Tahmis Kahvesi’nin geçmişi 1635 senesine dayanıyor. Zahter kahvesi, dibek kahvesi ve elma çayları en çok tercih edilen içecekleridir.

Diğer Önemli Tarihi Yerleri

Müzeler ve Kültür Merkezleri: Zeugma Mozaik Müzesi, Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi, Şahinbey Milli Mücadele Müzesi, Hasan Süzer Etnografya Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Hamam Müzesi, İslam Bilim Tarihi Müzesi, Oyun ve Oyuncak Müzesi, Bakır Eserleri Müzesi, Kahramanlık Panorama Müzesi, Medusa Arkeolojik Cam Eserleri Müzesi, Dünya El Sanatları Kültür Müzesi, Gezegenevi ve Bilim Merkezi, Kendirli Gazi Kültür Merkezi

Çarşılar: Zincirli Bedesten Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı

Kasteller: Pişirici Kasteli, İhsan Bey Kasteli, Kozluca Kasteli

Hanlar: Millet Hanı, Gümrük Hanı, Şire Han

Hamamlar: Tarihi Naib Hamamı

Camiler: Kurtuluş Camii

Kaleoğlu Mağarası

Yakın tarihte keşfedilen mağara, turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır. Gaziantep Kalesi’ne de yakın olan mağaranın daha öncelere taş ocağı ve ahır olarak kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde ise restore edilerek yerli ve yabancı turistlerin dikkati çekmeyi başaran mağarada oturup dinlenebilmekte, sohbet edip bir şeyler yiyip içilebilmektedir. Mağaranın içinde havalandırma delikleri, sütunlar, kuyular ve Antep’e özgü otantik eşyalar bulunuyor.

Köklüce Kanyonu

Gaziantep’in en iyi tırmanış noktalarından birin olan Köklüce Kanyonu’nda kamp da yapılabilmektedir. El değmemiş ve doğal kalmış bir yer olan Köklüce’de derede balık tutabilir ve rota boyunca yürüyüş de yapılabilir.

Diğer Doğa İçinde Yerler

Yaylalar:Sofdağı Yaylası, Hızır Yaylası

Yeşil Alanlar:Dülükbaba Mesire Alanı, Burç Tabiat Parkı, Kavaklık Parkı, Botanik Bahçesi

Gaziantep Mutfağı

Çorbalar:Beyran, Yuvalama, Kölük Aşı, Şiveydiz, Tennuri, Lebeniye, Maş, Öz, Şirinli..

Yemekler: Ali Nazik Kebabı, Patlıcan Kebabı, Lahmacun, Ayva Kebabı, Elma Kebabı, Nohut Dürüm, Simit Kebabı, Firik Pilavı, İçli Köfte, Pirpirim Aşı, Cacıklı Arap Köftesi, Cartlak Kebabı, Yağlı Köfte, Ekşili Taraklık Tava, İç Katması, Keme Kebabı, Loğlazlı Aş, Omaç Köftesi, Sini Köfte, Suzak Yapması, Tene Katması, Haveydi Köftesi, Topaç, Yenidünya Kebabı, Yoğurtlu Ufak Köfte, Ciğer Yahni, Külbastı, Soğan Kebabı, Müceddere, Öcce, Küşleme, Çiğdem Aşı, Sarımsak Aşı, Yoğurtlu fasülye, Yoğurtlu patates, Kabaklama…

Salatalar: Avrat Salatası, Sulu Salata, Kaşık Salatası, Yeşil Mercimek Salatası…

Mezeler:Muhammara, Babagannuş, Loğlaz Piyazı, Borani

Tatlılar: Baklava, Katmer, Kahke, Şam tatlısı, Şöbiyet, Kadayıf, Bülbülyuvası, Fıstıklı Dolama, Fıstık Ezmesi, Mahşe

Kahvaltılık: Batma Kaymak, Antep Fıstıklı Şekerli Börek, Kakırdak Böreği

Gaziantep Gezi Rehberi

Önceki gönderi

Eskişehir Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Giresun Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak