Giresun gezi rehberi: Giresun, Doğu Karadeniz’de bulunan ve he yıl yağış almasıyla yeşilin her tonunu barındıran bir şehirdir. Yeşilin ve mavinin kucaklaştığı Giresun, tarih bakımından da oldukça zengin bir kültüre sahiptir. 4 bin yılı aşkın geçmişi olan Giresun, sahip olduğu adayla ve çok sayıda kaleyle öne çıkmaktadır. Doğal güzellikleri olarak da çok sayıda yaylaya sahiptir. Gezilip görülecek yerlerin geniş bir coğrafyaya yayıldığı Giresun’un değerlerine göz atalım.
Giresun Gezi Rehberi
Giresun Adası
Giresun Adası; Karadeniz’de bulunan iki adadan birisidir ve Doğu Karadeniz’in yaşanabilir tek adasıdır. Mitolojide de önemli bir yere sahip olan adayı Herkül’ün ziyaret ettiği rivayet edilir. Ayrıca Kibele inancına göre de çocukları olmayan çiftlerin burada bulunan bir taşa (Hamza Taşı) dokunarak burada dua ettikleri söylenir. Doğurganlığın simgesi olan Hamza Taşı için her yıl 20 Mayıs’ta adada Uluslararası Aksu Festivali düzenlenir.
Tekneyle 30 dakikada ulaşım sağlanan ada, arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiştir. Ada içerisinde; kilise, şapel, sarnıç ve çok sayıda mezarın yanı sıra 70 farklı bitki türü, karabatak ve leylekler bulunur.
Tarihi Yerler
Giresun Kalesi
Tam olarak ne yapıldığı bilinmeyen Giresun Kalesi’nin MÖ 2.yüzyılda Pontus Kralı tarafından inşa ettirildiği düşünülmektedir. Şehri ikiye bölen yarımadanın tepesine, şehri hakim bir konuma bulunan Giresun Kalesi, antik kaynaklarda Bronz Duvarlı Kale olarak da anılmaktadır.
Günümüze kalıntıları ulaşabilmiş olan kale eşsiz bir manzaraya sahiptir. Ayrıca kalenin bulunduğu konumda milli mücadelenin sembol isimlerinden Topal Osman Ağa’nın anıt mezarı bulunmaktadır.
Tirebolu Kalesi
Denizin üstündeki küçük bir yarımada üzerine inşa edilmiş olan Tirebolu Kalesi, Saint Jean Kalesi olarak bilinmektedir. MÖ.15.yüzyılda Bizans döneminde inşa edildiği tahmin edilen kale, küçük olmasına karşın düzenli, bölgenin engebeli yapısına uygundur ve günümüze kadar korunmayı başarmıştır.
Kale içerisinde Osmanlı dönemine ait birçok mezar taşı, geçmişte yapılmış binalara ait olduğu düşünülen yapı temelleri ve Meryem Ana Kilisesi adında ufak bir şapel kalıntıları bulunmaktadır. Çok güzel bir manzaraya sahip olan kalenin surlarına merdivenle çıkmak mümkündür.
Eynesil Kalesi
Kalenin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de Romalılar tarafından yaptırılmış olduğu tahmin edilmektedir. 1994 yılında koruma altına alınan, deniz kenarında mavinin derinliklerine doğru bakan kale, orta kısmındaki bölme ile ikiye ayrılmaktadır. İç kısmında su sarnıcı ve kilise olduğu belirtilen kalede, kiliseden herhangi bir kalıntı kalmamıştır.
Diğer Önemli Kaleler: Şebinkarahisar Kalesi, Bedrama Kalesi
Meryem Ana Manastırı
Giresun tarihine ışık tutan Meryem Ana Manastırı, MS 2.yüzyılda mağara içine inşa edilmiştir ve şehirdeki en eski dini yapılardan biridir. Roma döneminde Hristiyan halkın gizli yerlerde ibadet etmeleri nedeniyle yapılmış olan manastırın inşasında düzgün kesme taşlar ve rastgele moloz taşlar kullanılmıştır.
Restorasyon çalışmaları yapıldıktan sonra sit alanı olarak ilan edilen manastır 4 kattan oluşmaktadır ve içinde; su sarnıcı, çeşme, 32 oda, yatakhane, yemekhane ve son katında kilise bulunmaktadır. Bu yapıların birçoğu günümüze korunarak gelememiştir.
Giresun Müzesi
Müze yapılmadan önce kilise olarak kullanılan yapı 19.yüzyılın ortalarında yapılmıştır ve 250 yıllık bir geçmişe sahiptir. Aziz Nikola Kilisesi veya Gogora Kilisesi olarak bilinen bu yapı, Giresun’da yaşayan Rumlar’ın mübadele zamanı şehri terk etmesinden sonra kaderine bırakılmıştır. 20.yüzyılın ilk çeyreğine kadar kilise, 1948’den 68’e kadar hapishane olarak kullanılan ve sonrasında 1988’e kadar boş kalan yapı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek 1988 yılından itibaren müze olarak hizmet etmeye başlamıştır.
Arkeolojik eserlerin sergilendiği bu müze içerisinde; Eski Tunç Çağı’ndan Osmanlı ve Bizans dönemlerine kadar geniş bir tarih diliminden eserler barındırmaktadır.
Kapu Camii
İlk olarak 1593 yılında inşa edilen ancak yangında zarar gören camii, 1896 yılında bugünkü haliyle tekrar yapılmıştır. 1986 yılında da tescillenerek koruma altına alınan cami tek kubbeye sahiptir ve kesme taşlardan yapılmıştır. Ayrıca kare planı, süslemeleri ve 19.yüzyıl esintileriyle dikkat çekmektedir.
Diğer Önemli Tarihi Yapılar: Giresun Atatürk Evi Müzesi, Hacı Miktad Camii, Kale Camii, Zeytinli (Gogora) Mahallesi…
Doğal Yerler
Kümbet Yaylası
Tüm Karadeniz’de olduğu gibi Giresun’da da yayla turizmi hem şehrin turizm faaliyetlerinde hem de halk kültüründe önemli yer tutmaktadır. 1640 metrelik rakımda bulunan ve Giresun’daki yaylaların en ünlülerinden olan Kümbet Yaylası, her ihtiyacı karşılayacak tesisler barındırmaktadır. Her yıl temmuz ayında düzenlenen Kümbet Yaylası Şenlikleri’ne de binlerce kişi katılıyor.
Diğer Önemli Yaylalar: Giresun’da birçok yayla bulunmakta ve hepsi birbirinden güzel durumdadır. Onlardan bazıları: Bektaş Yaylası, Sis Dağı Yaylası, Gölyanı Yaylası, Kulakkaya Yaylası, Paşakonağı Yaylası, Çıkrıkkapı Yaylası, Kırıkharman Yaylası…
Kuzalan Şelalesi
Dikoluk Pınarı ve Marazlı Tepesi’nden dökülen Kuzalan Şelalesi, mağaralı bir yapıya sahiptir ve yaşlı ağaçlara, 60 farklı canlıya, 129 bitki türüne, 105 kuş türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Doğu Karadeniz’de sodalı suyun dere şeklinde aktığı tek yer olan şelale, Mavi Göl ile beraber zaman zaman turkuaz rengine bürünüyor. Bunun nedeni de kireç taşları ve sodalı suyudur.
Mavi Göl
Karadeniz Bölgesi’nde dere şeklinde akan tek göl olan Mavi Göl, doğanın içinde gizli bir hazine gibidir ve farklı bölgelerden birçok ziyaretçi çekmektedir. Akarken oluşturduğu renk geçişleri, mayıs aylarında turkuaza dönen rengi ile görenleri etkileyen Mavi Göl, Aksu Çayı ile birleşerek 5 adet farklı göl oluşturuyor.
Ayrıca 800 metreye kadar ulaşan yüksekliği ile dikkat çeken şelale, travertenler ve çeşitli bitkiler de barındıran Mavi Göl ziyaretçilerini etkileme potansiyeline sahiptir.
Diğer Doğal Yerler:Sağrak Gölü, Karagöl Dağı
Mağaralar: Yeniköy Mağarası, Tepesi Delik Mağarası, Büyük Sarkıt Mağarası
Tabiat ve Milli Parklar:Kuzalan Tabiat Parkı, Teşbaşı Parkı, Dokuzgöz Milli Parkı, Ağaçbaşı Tabiat Parkı, Yedideğirmenler Tabiat Parkı
Diğer: Giresun Plajları, Giresun Botanik Bahçesi, Espiye, Şebinkarahisar
Giresun Mutfağı: Karalahana Çorbası, Yağlaş, Hamsi Böreği, Mısır Ekmeği, Lahana Diblesi, Pazı Mücveri, Fırın Kurusu, Taflan Tuzlusu, Kiraz Tuzlusu, Merevcan, Fasülye Turşusu, Sakarca Mücveri, Silor, Pide, Sarma, Samaksa, Un helvaları.
Giresun Gezi Rehberi