Bayburt Gezi Rehberi: Karadeniz Bölgesi’nde Doğu Anadolu ile sınırı olan ve 1989’da Gümüşhane’den ayrılarak il olan Bayburt, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmaktadır ve bu sebeple de geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi MÖ 3 binlere dayanan Bayburt’ta; Azziler, Kimmerler, İskitler, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar hüküm sürmüştür.
Değerli tarihi yapılara ve doğal güzelliklere sahip olan şehir, Çoruh Nehri’nin varlığıyla her yıl birçok su sporları ile uğraşan turist ağırlamaktadır. Tarihi güzellikleri ve el değmemiş doğal güzellikleri ile dikkat çeken Bayburt’ta doğa ile baş başa kalabilir, Çoruh’un akışını dinleyebilir, geçmişe yolculuk yapabilir ve yabanın ortasındaki modern Baksı Müzesi ile karşılaşabilirsiniz. Bayburt’ta gezilecek yerlere göz atalım.
Bayburt’ta Gezilecek Yerler
Çoruh Nehri
Türkiye’nin sahip olduğu doğal miraslardan biri olan Çoruh Nehri, Türkiye’de doğup Gürcistan’da denize dökülmektedir. Artvin, Bayburt ve Erzurum’dan geçen 431 kilometrelik Çoruh Nehri, dünya üzerinde yer alan nehirlerin içerisinde en hızlı akan nehirlerden birisidir. Ayrıca 500 metreküpe kadar ulaşan debisiyle de üzerinde üç ayrı baraja ev sahipliği yapıyor.
Çoruh Nehri’nin 100 km’lik bir alanı, rafting ve kano gibi su sporları için oldukça uygun durumda ve Bayburt, bu amaçla gelen birçok turist ağırlamaktadır. Ayrıca rafting yapılan alanda kamp da kurulabilmektedir.
Baksı Müzesi
Yemyeşil Çoruh Vadisi’ne bakan manzarasıyla ve güzel mimarisiyle dikkat çeken Baksı Müzesi, Türkiye’deki en özel müzelerden biri olarak kabul edilmektedir. Tasarımı ve konumu nedeniyle ilgi çeken müze, kültür ve sanatı en güzel yansıtan yapılardan biri. 2014’te Avrupa Konseyi Müze Ödülü’ne de layık görülen Baksı Müzesi’nde; ana sergi salonu, kütüphane ve konferans salonu gibi pek çok sosyal imkana yer veriliyor.
Helva Köyü Buz Mağarası
Şehrin en önemli turistik konumlarından biri olan, içerisinde yer alan sarkıt ve dikitlerle dikkat çeken Helva Köyü Buz Mağarası, bir dönem bölge halkı tarafından soğuk hava deposu olarak da kullanılmış. Şehre gelen doğa severlerin ziyaret etmesi gereken yerlerden biri olan bu doğa harikası mağara, şehirden 33 km uzaklıktaki Helva Köyü’nde bulunuyor.
Bayburt Kalesi
Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen Bayburt Kalesi’nin MÖ 3 binli yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. İpek Yolu üzerinde yer alan şehirde binlerce yıl yaşayan, birçok medeniyet gören, hem savunma hem de güvenlik amacıyla kullanılan kale; şehrin merkezinde, şehre hakim bir tepede, ayakta kalmış bir şekilde gelenleri karşılıyor. Orijinal yapısını tam koruyamayan ancak ayakta kalan surları ve burçları ile tarihi dokusunu hissettiren kaleden şehrin manzarasını da izleyebilirsiniz.
Aydıntepe Yeraltı Şehri
Türkiye’nin önemli tarihi değerlerinden biri olan Aydıntepe Yeraltı Şehri’nin tarihinin 3 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Keşfedilmeyi bekleyen pek çok tarihi bilgileri bünyesinde barındıran şehirde, hiçbir malzeme kullanılmadan el işçiliği ile yapılmış yaşam alanları ortaya çıkmıştır. Yerin 2-3 metre altına inşa edilen şehrin tam olarak kimler tarafından yapıldığı bilinmese de Romalılardan kaçan Hristiyanların yapmış olabileceği tahmin ediliyor. İçerisinde onlarca oda ve galeri bulunan şehirde, havalandırma konusundaki mimari başarısı da dikkat çekiyor.
Dede Korkut Türbesi
Türk edebiyatının en önemli isimlerinden olan Dede Korkut’un türbesi Bayburt merkezde yer alan Yıldırım Köyü’nde bulunuyor. 9. Yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen kümbet, daire şeklinde bir mimariye sahip ve keste taşlardan oluşuyor. Bayburt’ta her yılın temmuz ayının 3 haftasında, Dede Korkut adına uluslararası şenlik düzenleniyor.
Bayburt’ta Diğer Tarihi Yerler: Korgan Köprüsü, Bayburt Ulu Cami, Bayburt Saat Kulesi, Şehit Osman Türbesi, Ahi Emir AhmediZencan Türbesi, Kop Şehitliği, Kenan Yavuz Kültür Evi ve Etnografya Müzesi
Bayburt’ta Diğer Doğal Alanlar:Sırakayalar Şelalesi, Aydıntepe Yaylası, Sultan Murat Yaylası, Çımağıl Mağarası, Soğanı Vadisi, Kop Dağı Milli Parkı (Kop Dağı Kayak Merkezi), Yakupabdal Tabiat Parkı, Aslan Dağı Mesire Alanı, Demirözü Barajı, Haldizen Dağları, OruçbeyliGöleti, Danişment Göleti
Bayburt Mutfağı: Bayburt gezi rehberi denilince yöresel lezzetleri de sıralamak gerekir: Tatlı Çorba, Kesme Çorbası, Kara Pancar Yemeği, Ekşi Lahana Yemeği, Galacoş Yemeği, Lor Dolması, Yalancı Dolma, Bayburt Tava, Bayburt Döneri, Herse Yemeği, İçli Kete, Su Böreği, Tandır Ekmeği, Süt Böreği, Tel Helva, Bayburt Balı, Kuşburbu Çayı, Kuşburnu Marmelatı.