Karaman Gezi Rehberi: İç Anadolu Bölgesi’nin güneyinde bulunan ve Akdeniz Bölgesi ile sınır şehri olan Karaman, 1989’da Konya’dan ayrılarak Türkiye’nin 70.ili olmuştur. Türkiye’nin hemen hemen her yeri gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapan Karaman’ın ne zaman kurulduğu net olarak bilinmese de, MÖ 8000’li yıllara dayanan bir yerleşke üzerinde olduğu düşünülmektedir.Ayrıca önemli bir yerleşim yeri, ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair belgeler bulunmuştur. Hititler döneminde askeri bölge ve ticaret merkezi olan Karaman; Frigya, Lidya, Yunan, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır.
Köklü geçmişe, tarihi yapılara,Anadolu’nun eşsiz doğal yapılarına, yer altı şehirlerine, doğal güzelliklere, inanç merkezlerine ve birçok ilgi çekici turistik yerlere sahip olan Karaman’da gezilecek yerlere göz atalım.
Karaman’da Gezilecek Yerler
Meraspolis Mağarası
Ermenek ilçesinde bulunan ve yer altı sularının dağların altındaki kireç taşlarını oyması ile oluşan Meraspolis Mağarası, şelaleyi andıran şekilde içinden su çıkması ile ilgi çekmektedir. Aynı zamanda dünyanın en büyük yer altı suyunu bünyesinde barındıran mağara, birkaç bölme ve katlardan oluşmaktadır. Sarkıtlı ve dikitli yapısı olan ve 193 metre uzunluğa sahip olan mağarada yeraltı nehri de bulunmaktadır. 200 metre yüksekliğe sahip bir de yer altı şelalesine sahip olan mağara, kentin su ihtiyacını karşılayan doğal bir kaynaktır.
Manazan Mağaraları
İç Anadolu’nun önemli kültürel miraslarından biri olan Manazan Mağaraları, elle oyularak yapılmıştır. Kesin olmamakla beraber 6.-7.yüzyıllarda Bizanslılar tarafından yapılmış olduğu düşünülen mağaralar, beş kattan oluşmaktadır. Mağaralar bünyesinde birçok oda ve kaya mezarı barındırmaktadır. Ayrıca yöre halkı mağaranın son üç katını; Kum Kale, At Meydanı ve Ölüler Meydanı olarak adlandırmıştır.
Karaman Kalesi
11.-12.yüzyıllar arasında inşa edildiği düşünülen Karaman Kalesi, iç içe geçmiş üç sur ile son derece güçlü bir yapıda inşa edilmiştir. Zamanında 200 burcu olduğu düşünülen kalenin günümüzde 9 adet burcu bulunmaktadır.
Diğer Mağara ve Kaleler: İncesu Mağarası, Yeni Dünya Mağarası, Mennan Kalesi, Ermenek Kalesi
Binbir Kilise
Binbir Kilise, Madenşehir Ören Yeri olarak adlandırılan bölgede yer almaktadır. Bizans döneminde inşa edilen kilise, 12.yüzyıla kadar önemli bir dini merkez olarak hizmet vermiştir. Erken Hristiyanlık döneminin Anadolu’daki en önemli kalıntılarından birisidir.
Diğer İbadethaneler: Çeşmeli Kilise (SurpAsvadzadzin Ermeni Kilisesi), Fisandon Kilisesi, Aktekke Camii, Ermenek Sipas Camii, Yunus Emre Camii
Değle Ören Yeri
Bizans döneminden kalma olduğu düşünülen Değle Ören Yeri, basit yapıda inşa edilmiş olup, dini ihtiyaçların karşılanması amacıyla hızlı bir şekilde inşa edilmiştir. Kaya mezarı olarak da değerlendirilen bölgede 6 adet kilise kalıntısı mevcuttur.
Taşkale Tahıl Ambarları
İnsan eliyle şekillenen kayaların oyulmasıyla oluşturulan Taşkale Tahıl Ambarları, Erken Hristiyanlık dönemine uzanan tarihe sahiptir. Yaklaşık 250 adet bulunan ambarlardan en genç olanı bile 150 yıllık tarihe sahiptir. Bir veya iki odalı planda 40 metre yükseklikte inşa edilen ambarlarda, tahılların 30 yıldan uzun süre sağlam şekilde saklanabildiği belirtilmektedir.
Zeyve Pazarı
600 senelik bir geçmişe sahip olan Zeyve Pazarı, Anadolu’da benzeri olmayan bir Pazar yeridir. Bünyesinde 300 civarında tarihi çınar ağacı barındıran pazar yeri, doğal güzellikleri, yerleşim alanı, soğuk suyu, su değirmenleri, su hızarları, otantik atmosferi ve fırını ile dikkat çekmektedir. İçerisinde organik meyve ve sebzelerin yanı sıra yöreye ait el sanatları ürünlerinin de satışı yapılmaktadır.
Ermenek Vadisi
Taşeli Platosu’nun kuzeyinde yer alan ve Göksu Nehri’nin en uzun kollarından biri olan Ermenek Vadisi, yeşil doğası ve canlı çeşitliliği ile dikkat çekmektedir. Ülkemizin doğal güzelliklerini en güzel ve sade şekilde yansıtan vadide, kano ve tekne gezilerinin yanı sıra rafting gibi doğa sporları yapılabilmektedir.
Karaman’daki Diğer Tarihi Yerler: Karaman Müzesi, Tartan Evi, Tol Medrese, Hatuniye Medresesi, Karabaş Veli Külliyesi
Karaman’daki Diğer Doğal Alanlar: Yeşildere (İbrala) Vadisi, Gödet Saklı Cennet Vadisi, Nunu Vadisi, Karadağ, Hacıbaba Dağı, İbrala Barajı, Gezende Barajı, Bucakkışla Göz Mağarası Mevki, Değirmenbaşı Köyü, Gökçe Çamlığı, Karadağ Krater Çukuru, Yerköprü Göksu Şelalesi, Kuğulu Park, Ermenek Turkuaz Barajı, Barçın Yaylası, Madenşehri Köyü
Diğer:Aktekke Kent Meydanı, Karaman Tanıtım Merkezi
Karaman Mutfağı:Arapaşı Çorbası, Toyga Çorbası, Bıldırcın Dolması, Fırın Kebap, Calla, Çoban Kavurma, Zeyve Kebabı, Çullama, Töğmeken, Domates Dolması, Piliç Dolması, Kabak Çiçeği Dolması, Eğey Dolması, İlisıra Dolması, Papara, Batırık, Sulu Pilav, Etli Kuru Fasülye, Bulamaç, Keşkek,Gılan Böreği, Kuymak, Lokur, Zerde Tatlısı, Elma Tatlısı…
Karaman Gezi Rehberi