Konya gezi rehberi: İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve Türkiye’nin yüzölçümü olarak en büyük ili olma özelliği taşıyan Konya, Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Çok köklü bir geçmişe sahip olan Konya, MÖ 7 binli yıllardan beri pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlk yerleşimin Prehistorik, yani tarih öncesi çağlardan başladığı düşünülmektedir. Ayrıca Neolitik (Cilalı Taş Devri) ve Eski Bronz Çağ dönemlerinden kalma eserleri ile ne denli zengin kültürel mirasa sahip olduğunu göstermiştir.
Konya; dünya kentleri arasında tarihinin en eskilere dayanmasıyla, kucak açtığı sayısız medeniyetle, tarihi eserleri, hanları, türbeler ve medreseleriyle, Mevlana gibi manevi değerleriyle, sahip olduğu gölleri, yeşil alanları, ovaları, mağaraları ile herkese hitap edebilen sayısız güzelliği ile dikkat çekmektedir. Konya’da gezilecek yerlere göz atalım.
Konya Gezi Rehberi / Konya’da Gezilecek Yerler
Çatalhöyük
Dünyanın en önemli antik yerleşim yerleri arasında bulunan Çatalhöyük, tarihinin MÖ 7 binli yıllara dayanması ile dikkat çekmektedir. Çatalhöyük, insanlığın toplayıcılıktan tarım ve yerleşik hayata geçişinin önemli bir başlangıç noktasıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Çatalhöyük, daha büyük ve daha belirgin eserleri, duvar resimleri, model evleri, heykelleri ve eşyaları ile dikkat çekmektedir.
Çatalhöyük; Doğu ve Batı isimli iki höyükten meydana gelir, 14 hektarlık bir alana yayılmıştır ve 18 yerleşim katmanından oluşmaktadır.
İvriz Kaya Anıtı
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan İvriz Kaya Anıtı, Geç Hitit dönemine ait etkileyici bir kaya kabartmasıdır. Dünyadaki ilk tarım anıtı olarak bilinen İvriz Kaya, Tuvana Kralı Varpalavas ve Fırtına Tanrısı Tarhundas’ı tasvir etmektedir. Tanrılar dua ederken tasvir edilmiştir.
Kilistra Antik Kenti
Konya’nın en ilgi çekici antik kentlerinden biri olan Kilistra Antik Kenti veya Kilistra Katır İni, Hristiyanlık için önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Kayalara oyulmuş kiliseler ve manastırlardan oluşan kent, hem mimari hem de dini açıdan oldukça etkileyicidir Helenistik ve Roma dönemlerinde, ViaSebaste adli tarihi bir kral yolu üzerinde bulunan ve bu nedenle giderek büyüyen kent, Kapadokya’yı andıran bir yerleşim yeri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Mevlana Müzesi
Mevlana, hoşgörü deyince akla ilk gelen isimdir ve Konya ile özdeşleşmiş manevi bir değerdir. Mevlana Müzesi ise Konya’nın en önemli ve en çok ziyaret edilen tarihi yerlerinden birisidir. Öyle ki, bir dönem Topkapı Sarayı’ndan sonra en fazla gelir getiren müze konumundaydı. 1231 yılın Mevlana’nın ölümünden sonra, gömüldüğü yere yaptırılan türbe, 1926 yılından beri müze olarak hizmet vermektedir. Hz. Mevlana’nın Dergahı olarak da adlandırılan yerde, Kubbe-i Hadra (Yeşil Kubbe), Dervişan Kapısı, Hamuşan Kapısı, Mevlana’nın Sandukası, Mevlana’nın mezar örtüsü, Mesnevi Örneği ve Nisan Tası görülebilecek değerler arasındadır.
Tınaztepe Mağarası
230 milyon yıl içerisinde oluştuğu tahmin edilen Tınaztepe Mağarası, Türkiye’nin en büyük, dünyanın en büyük üçüncü mağarasıdır. 22 kilometrelik uzunluğa sahip olan mağaranın 1580 metrelik kısmı ziyarete açıktır. Ayrıca mağara, göze hoş gelen sarkıt ve dikitlere, göle ve astıma iyi geldiği düşünülen yüksek nem oranına sahiptir.
Tuz Gölü
Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan ve ülkenin tuz ihtiyacının yüzde altmışını karşılayan Tuz Gölü; Konya, Ankara ve Aksaray sınırlarının birleştiği noktada yer almaktadır. Aynı zamanda dünyanın en tuzlu ikinci gölü olan Tuz Gölü, platolar ile sarılmış olan tektonik çukurluğun en derin bölümüdür.
Farklı türden kuş türlerine ev sahipliği yapan Tuz Gölü; flamingo, turna, yaban kazları, kılıçgaga, Kocagöz ve martı gibi kuşları ağırlamaktadır. Zaman zaman kızıla çalan rengi, sahip olduğu irili ufaklı çaylar, kuruyan gölün üzerindeki tuzda yürüme fırsatı ve muhteşem fotoğraf kareleri ile ilgi çekmektedir.
Eflatun Pınarı
Hitiler zamanında inşa edilmiş olan su anıtı Eflatun Pınarı, göğü taşıyan ve yerle gök arasında ilişki kuran tanrıları tasvir etmektedir. Pınar, hafif dalgalı bir kalkerden, yassı bir tepenin eteğinden ve yaklaşık 100 metrelik bir bölümden kaynamaktadır. Yüzünü pınara dönen, 7 metrelik genişliğe, 7 metrelik yüksekliğe ve 14 muhteşem taşa sahip olan bir abide bulunmaktadır.
Kelebekler Vadisi
Konya Kelebekler Vadisi; 3.500 metrekarelik bir gezi alanıdır. İçerisinde ise 1.600 metrekarelik kelebek uçuş alanı mevcuttur. İçerisinde 15 tür kelebek ve 98 türe ait 20 bin bitki bulunmaktadır. Binlerce bitki ve kelebeğin bulunduğu bahçede, tropikal bir ortamda, benzersiz bir atmosfer deneyimi yaşayabilirsiniz.
Alaeddin Tepesi
MÖ 3 binli yıllara dayanan geçmişe sahip olduğu düşünülen Alaeddin Tepesi, rivayete göre Sultan Alaeddin’in halktan vergi yerine toprak istemesinden dolayı, üst üste biriken topraklardan bir tepecik oluşmasıyla meydana gelmiştir. Pek çok devletin himayesi altına giren tepe, Anadolu Selçuklu zamanında da etkin şekilde kullanılmıştır. Bir başka rivayete göre, tepede bulunan Alaeddin Çeşmesi’nin, Platon’un mezarının olabileceğidir. Ayrıca tepede bir de Alâeddin Camisi bulunmaktadır.
Konya’da Bulunan Diğer Gezilecek Yerler
Müzeler:Konya Arkeoloji Müzesi, Atatürk Evi Müzesi, Akşehir Batı Cephesi Karargahı Müzesi, İnce Minare Taş ve Ahşap Eserleri Müzesi, Zaman Müzesi, Konya Bilim Merkezi, Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Mevlana Kültür Merkezi
Camiler: Konya Sultan Selim Camii (Sultan Selim Camii), Aziziye Camii, Beyşehir Eşrefoğlu Camii, İplikçi Camii, Şems Tebriz Türbesi ve Camii
Medreseler: Karatay Medresesi, Sırçalı Medrese, İnce Minareli Medrese
Antik Kentler:İsaura Antik Kenti (Zengibar Kalesi), Kubadabad Sarayı, Oymalı Yeraltı Şehirleri
Hamamlar: Valide Sultan Hamamı, Meram Hamamı
Diğer Tarihi:Zazadin Hanı, Aziz Pavlus Kilisesi, Sille Köyü
Kaplıcalar: Ilgın Kaplıcaları
Parklar: Kyoto Japon Parkı, Nasreddin Hoca Gülmece Parkı, Selçuklu Çiçek Bahçesi, Kozağaç Parkı, Nene Hatun Parkı, Piri Reis Parkı, Türk Yıldızları Parkı, Kültür Parkı, Sille Baraj Parkı, Karaaslan Hamidi Parkı, Ecdat Parkı, Kuğulu Park, Ilgın Bulcuk Barajı Alanı
Vadiler: Beyşehir Leylekler Vadisi
Göller:Meke Gölü, Obruk Gölü, Beyşehir Gölü, Akşehir Gölü, Acıgöl, Altınapa Barajı
Mağaralar:Yerköprü Mağarası, Güvercinlik Mağarası, İnbaşı Mağarası, Körükini Mağarası
Şelaleler:Yerköprü Şelalesi
Yaylalar: Obruk Yaylası
Diğer: Karapınar Çölü (Türkiye’nin tek çölü), Meram Bağları
Konya Mutfağı
Konya gezi rehberi ile yöresel lezzetler: Etli Ekmek, Çebiç, Fırın Kebabı, Mevlana Böreği, Tirit, Papara, Kaygana, Batırık, Saç Böreği, Düğün Pilavı, Tandır Böreği, Bamya Çorbası, Arabaşı Çorbası, Etli Topalak Çorbası, Yoğurt Çorbası, Sacarası, Dilber Dudağı, Höşmerim Tatlısı…