İzmir gezi rehberi: Ege sınırları içerisinde bulunan ve Ege’nin incisi olarak anılan İzmir, Türkiye’nin üçüncü büyük şehridir. Farklı kültürlere kucak açan, dünya çapında fuar alanları bulunan ve liman özelliği taşıyan İzmir, yılın her döneminde canlıdır.
8500 yıllık tarihe sahip olan İzmir; dünyaca ünlü ve birbirinden güzel plajlara, tarihi yapılara, antik kentlere, müzelere ve harika doğaya sahiptir. Türkiye’nin en sevilen şehirlerinden biri olan İzmir’de, herkesin zevkine göre tatil ve gezi alternatifi mevcuttur.
İzmir Gezi Rehberi / İzmir’de Gezilecek Tarihi Yerler
Smyrna Antik Kenti
Smyrna Antik Kenti’nin, 1050 yılı civarında Yunanistan’dan bölgeye gelen Aioller tarafından kurulduğu bilinmektedir.
İzmir tarihi kent merkezinin kalbine konumlanan Smyrna, aynı zamanda günümüzde dünyada kent merkezinde bulunan en büyük agoralardan birine sahiptir.
Efes Antik Kenti
Selçuk İlçesinde bulunan Efes Antik Kenti’nin tarihi Neolitik Dönem olarak adlandırılan M.Ö. 6000 yıllarına dayanmaktadır. Son senelerde yapılmış olan araştırmalar ve kazılarda Efes çevresindeki tepelerde Tunç çağları ve Hittitler’e ait yerleşimler bulunmuştur. Efes’e M.Ö. 1050 yıllarında Yunanistan’dan göçmenler gelmiş ve burada yaşamaya başlamıştır. Bugün gezilen Efes’in, M.Ö. 300 yıllarında Büyük İskender’in generallerinden Lysimakhos tarafından kurulduğu bilinmektedir. Efes, en görkemli dönemlerini Hellenistik ve Roma çağlarında yaşamıştır. O dönemlerde Asya eyaletinin başkenti ve en büyük liman kenti olarak 200.000 kişilik nüfusa sahip olduğu bilinmektedir.
Pergamon (Bergama) Antik Kenti
Bergama Antik Kenti 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 999. alan olarak girmiştir. Pergamon’dan yazılı belgelerde ilk kez MÖ 4.yy başlarında söz edilir. Bu şehre dair iki söylence vardır. Bunlardan ilki, Pergamon şehrinin isminin bir söylence kahramanı olan Pergamos’unTeuthrania kralını öldürdükten sonra kenti ele geçirdiği sonrasında ise kendi adını verdiği geldiği şeklindedir. İkincisi ise Teuthrania Kralı Grynos savaşta Pergamos’tan yardım istemiş, zaferden sonra iki kent kurdurarak birine onun onuruna Pergamon, ötekine de Gryneion adını vermiştir.
Erythrai Antik Kenti
Erythrai antik yerleşimi İzmir Karaburun Yarımadası’nda, Çeşme’nin Ildırı Köyü’nde yer almaktadır. Antik kazıların verdiği bilgilere ve kaynaklar göre Erythrai’ın Fenikeliler ile sıklıkla iletişim halinde olup Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz’e yönelik ticari faaliyetlerde onlarla birlikte hareket ettikleri anlaşılmaktadır. Bunun dışında alanda bulunan zengin Mısır kökenli eserler de ticari ilişkilerin Mısır’a kadar uzandığını düşündürmektedir.
Klaros Antik Kenti
Klaros, Menderes ilçesinin bağlı Ahmetbeyli Mahallesinde bulunmaktadır. M.Ö.7. ve 6. Yüzyıl başında Kolophon’un baş tanrısı Apollon adına inşa edildiği düşünülse de aslında Klaros’un kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir.
Klazomenai Antik Kenti
Klazomenai Antik Kenti, İzmir’in Urla – Çeşme yarımadasının kuzey kıyısında, İzmir Körfezi’nin orta kısımlarında yer almaktadır. Antik kentin kalıntılarının bir bölümü Urla Karantina Adası’nda bulunmaktadır.
Saat Kulesi
İzmir’e gelip Alsancak Kordonda güzel bir sahil yürüyüşü yapıp bomba tatlınızı yedikten sonra görebileceğiniz güzel tarihi yapılardan ilki Saat Kulesi’dir. Saat Kulesi’nin İkinci Abdülhamit’in tahta çıkışını kutlamak için 1901 yılında yapıldığı bilinmektedir. Saati ise sonradan Alman imparatoru 2. Wilhelm tarafından yaptırılıp hediye edilmiştir. Ortasındaki saatin ise 1974’deki deprem esnasında durduğu bilinmektedir.
İzmir Gezi Rehberi
Müzeler: Radyo ve Demokrasi Müzesi, KeyMuseum Otomobil Müzesi, Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Neşe ve Karikatür Müzesi
Resim ve Heykel Müzesi
İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi, 09 Eylül 1952 yılında Kültürpark içerisinde galeri olarak açıldı ancak daha sonra Atatürk Bulvarı’ndaki yerine taşınmıştır. Bu müze devletin plastik sanatlar alanında İzmir’e yaptığı ilk hizmettir.
İzmir Arkeoloji Müzesi
11 Şubat 1984 yılında ziyarete açılmıştır.
Atatürk Müzesi
Atatürk, 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında şahsi çalışmalarını burada yürütmüştür.
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
İzmir Tarih ve Sanat Müzesi’nin Taş Eserler Bölümü 2004 Yılında Kültürpark’ta hizmete girmiştir. Seramik Eserler Bölümü ve Kıymetli Eserler Bölümü’nü de katınca müzede toplamda üç bölüm bulunmaktadır. Bu müzede İzmir ve çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eşsiz güzellik ve değerdeki eserler sunulmaktadır.
Tarihi Camiler: Aliağa Cami, Abdullah Efendi Cami, Başdurak Cami, Çorakkapı Cami…
Tarihi Kiliseler: Aya Fotini Kilisesi, Aya Vukla Kilisesi, Notre DameLourdes Katolik Kilisesi, Saint Antoine Kilisesi…
Hamamlar: Tarihi Karataş Hoşgör Hamamı, Karantina Hamamı, Tevfikpaşa Hamamı, Çukur Hamamı…
Aşıklar (Nebiler) Şelalesi
İzmir Gezi Rehberi: Aşıklar Şelalesi’nde küçük şelaleler, keyifli yürüyüş yolları, çınar ağaçları ve etkileyici manzarası ile doğa ile buluşmak isteyen insanlara çok güzel imkanlar sunmaktadır.
Bir efsaneye göre, peri padişahının kızı olan Sümeyra, civar köylerden birinde yaşayan Yörük Ali’ye gönlünü kaptırmıştır. Ne yazık ki peri padişahı kızını bir ölümlüyle ilişkisinin olmasını istememiş ve bu karşılıklı aşkı engellemiştir.
Bu iki aşık her engele rağmen Nebiler vadisindeki koca çınarın altında her gün gizlice buluşmuş, hasret gidermişlerdir. Bu buluşmaları öğrenen peri padişahı bu aşka son vermek, kızının aşık olduğu Yörük Ali’yi öldürmek için askerleri ile birlikte aşıkların peşine düşmüştür. Amacı Yörük Ali’yi öldürmektir. Peri padişahı tam aşıkları yakalayacakken koca çınar yarılmış ve aşıkları içine alıp kurtarmıştır. Aşıklar aşklarının sonsuza kadar sürmesi için tanrıya dua etmişler ve Tanrı da onların aşkına kayıtsız kalmayıp onları kayalıklardan akan bir şelaleye çevirmiştir. Bu sayede Sümeyra ve Yörük Ali’nin aşkları sonsuza kadar sürmüştür.
Yaptıklarının sonucu kızını sonsuza kadar kaybeden peri padişahı ise şelalenin yukarısındaki mağaraya çekilir ve gözyaşları döker. Peri padişahının ağlama seslerini duyan çevre sakinleri ise mağaraya “Ağlayan Mağara” adını verir.
İzmir Gezi Rehberi
Bozdağ Kayak Merkezi
Bozdağ Kayak Merkezi 1998 yılında hizmete açılmıştır. Hem yaz hem de kış sezonlarında turizme açıktır. Profesyonel ve amatör kayakçılara hitap eden tesiste 3 adet kayak alanı bulunmaktadır. Tesis içerisinde 60 yataklı otel, kafeterya, restoran ve izleme balkonları bulunmaktadır.
Çeşme
Yıl boyu süren festivallerle daima ilgi gören Çeşme’de bulunan sınırsız eğlence hayatı, mavi bayraklı plajlar ve bembeyaz kumsallar ile de yerli ve yabancı turistlerin favori tatil adreslerindendir.
Şirince
Şirince’nin ün kazanmasındaki en büyük etken Maya takvimine göre 2012’de kopacak olan kıyametten kaçılacak yer olarak gösterilmesidir. Ayrıca Şirince şarapları ile de bilinen bir köydür.
Urla
Tarihi dokusunu korumayı başarmış küçük köyleri, tertemiz denizleri ve sakin bir yer olmasıyla doğal tatil seven kişiler için çok doğru bir tercih olacaktır.
Selçuk
Efes Antik Kenti, Meryem Ana Evi, Şirince Köyü gibi uğrak noktaları olan Selçuk ilçesinin gençler tarafından ilgi çekici olmasının bir sebebi de yazları Pamucak sahilinde gerçekleşen What a Fest müzik Festivalleridir.
Mavi Bayraklı Sahiller: Orta Mahalle Halk Plajı (Menderes),Denizatı Tatil Köyü (Gümüldür), Gümüldür Halk Plajı (Gümüldür), Gemisuyu Mevkii Halk Plajı (Seferihisar), Bahadır Mevkii Halk Plajı (Seferihisar), Bengiler Mahallesi Halk Plajı (Seferihisar), Ürkmez Sağlık Ocağı Plajı (Seferihisar), Büyük Akkum Plajı (Seferihisar), Kuyucak Plajı (Karaburun), İncirlikoy (Akvaryum) (Karaburun), Plajı Bodrum Plajı (Karaburun), Kum Denizi Halk Plajı (Çeşme), Yeni Foça Halk Plajı (Foça), Çandarlı Kale Önü Halk Plajı (Dikili).
Mavi Bayraklı Marinalar:Teos Marina (Seferihisar), Levent Marina (Merkez), Setur Çeşme Marina (Çeşme).
Gezilebilecek Diğer Yerler:İzmir Doğal Yaşam Parkı, İnciraltı Kent Ormanı, Karagöl Tabiat Parkı, Ekmeksiz Plajı, Balçova Terapi Ormanı, Homeros Vadisi, Efeoğlu Tabiat Parkı