Malatya Gezi Rehberi

malatya-gezi-rehberi

Malatya gezi rehberi: Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve bulunduğu konum nedeniyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehirdir. Tarihi kervan yollarının, Kral Yolu ve İpek Yolu üzerine kurulan Malatya’da ilk yerleşimler Neolitik Çağ’a kadar uzanmaktadır.

Medeniyetler şehri, kayısı cenneti Malatya’nın tarihi MÖ 7 binli yıllara kadar uzanmaktadır. Malatya; köklü tarihi, zengin kültürü, yeşil doğası ve çeşitliliği ile dikkat çekmektedir. Çeşitli tarihi değerleri kadar doğasıyla da ilgi gören Malatya’da gezilecek yerlere göz atalım.

Malatya Gezi Rehberi / Malatya’da Gezilecek Tarihi Yerler

Aslantepe Ören Yeri

Türkiye’nin en değerli tarihi alanlarından biri olan Aslantepe Ören Yeri, MÖ 5 binli yıllardan beri varlığını sürdürmektedir. Binlerce yıllık tarihi kalıntılara ev sahipliği yapan Aslantepe Höyüğü; Neolitik Çağ eserlerinden Bizans mezarlarına, Hitit eserlerinden Roma heykelciklerine kadar birçok önemli eser barındırmaktadır. Sahip olduğu kök boya duvar resimleri de ilgi çekicidir. Fırat Nehri’ne yakınlığı nedeniyle önemli bir jeopolitik konumu bulunan höyük, medeniyetin başladığı yerlerden biri olarak kabul edilir.

Taş Köprü

Net bir yapım tarihi ve kim tarafından yaptırıldığı bilgileri bulunmayan ancak Roma Dönemi mimarisinin izlerini taşıyan Taş Köprü, MS 3.yüzyıldan günümüze kalmış bir eserdir. Güzel bir manzaranın içinde, Kozluk Çayı’nın üstünde yer  alan köprü; 19 metrelik uzunluğa, 14 metrelik yüksekliğe, 14 metrelik genişliğe ve 8 metrelik kemer yüksekliğine sahiptir.

Malatya Kalesi

MS 98-117 yıllarında Roma İmparatoru Trajanus’un isteği üzerine inşa edilen Malatya Kalesi, Malatya’nın simgesel tarihi yapılarından birisidir. Surlardan oluşan kale pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve birçok farklı imparator tarafından yenilenip geliştirilmiştir. Sık sık Türklerin akınlarından korunma işlevi gören kale, Sasaniler ile Bizanslılar arasındaki mücadelelerde de önemli bir yer bulmuştur. 1112’de Türkler’in eline geçmiş ve son olarak 2011 yılında restore edilmiştir.

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

IV. Murat’ın silahtarı olan Bosnalı Mustafa Paşa tarafında 1637 senesinde yaptırılan Silahtan Mustafa Paşa Kervansarayı, ihtişamlı mimarisiyle oldukça dikkat çekici bir yapıdır. Kemerli ve dikdörtgen yapıda olan kervansaray, Doğu’ya açılan ticaret yolu üzerinde yer alması nedeniyle, ticaret ve konaklama alanlarında önemli bir rol oynamıştır. 2007-2010 yılları arasında restore edilen kervansaray, turistik bir yapı haline getirilmiştir.

Battalgazi Ulu Cami

Malatya’nın bir başka simgesel yapılarından olan Battalgazi Ulu Cami, Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubat tarafından 1224 yılında yaptırılmıştır. İran mimarisine sahip olan ve Hz.Davud’un mührü dahil birçok önemli simgeyi bünyesinde barındıran Ulu Cami, Anadolu’daki nadide camilerden biri olarak kabul edilir. Kesme taş ve molozlardan inşa edilmiş ve baştan sona çini mozaikleri ile süslenmiştir.

Diğer Tarihi Yerler

Kaleler: Arapgir Kalesi, Zengibar Kalesi

Müzeler: Malatya Arkeoloji Müzesi, Beşkonaklar Etnografya Müzesi ve Geleneksel Malatya Evi, Fotoğraf Makinesi, Radyo ve Gramafon Müzesi, Malatya Atatürk Evi ve Etnografya Müzesi, Malatya Müzesi, Turgut Özal Müzesi

Hanlar:Taşhan, Yusuf Paşa Bedesteni, Millet Han

Camiler: Yeni Cami, Yusuf Ziya Paşa Camii, Melik Sunullah Camii, Köprülü Mehmet Paşa Camii

Kiliseler:Taşhoron Kilisesi, Venk Kilisesi

Kümbetler/Mezarlar: Kanlı Kümbet, Ozan Anıtı

Türbeler: Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi, Darende Hasan Gazi Türbesi, Zeynel Abidin Türbesi

Malatya’da Gezilecek Doğal Alanlar

Tohma Kanyonu ve Kudret Havuzu

Fırat Nehri’nden ayrılan Tohma Çayı’nın iki yamacı dik kayalıklar ve sarp bir vadi şeklindedir. Tohma Kanyonu adı verilen vadinin dikkat çekici özelliği, kayalıklar üzerindeki doğal oyuklar ve mağara şeklindeki yapılardır. Ayrıca kayaların eteklerinde, kayaların oyulmasıyla Somuncu Baba Cami’sine giden bir su kanalı bulunmaktadır.

Şifalı olduğuna inanılan termal kaplıca suyu Kudret Havuzu’na sahip olan kanyonda; rafting, tırmanış, trekking ve foto safari gibi aktiviteler de yapılabilmektedir.

Levent Vadisi

Malatya’nın doğal güzelliklerinde ilk sıralara oynayan Levent Vadisi, sahip olduğu mağaralar, farklı yüzey şekilleri ve uçurumları ile ilgi çekmektedir. Yaklaşık 65 milyonluk geçmişe sahip olduğu düşünülen vadide bulunan kabartmaların da Geç Hitit Çağı dönemlerine ait olduğu düşünülmektedir. Harika manzarası ve her mevsim sunduğu farklı güzellikleriyle doğa severlere hitap eden vadide, trekking ve motor sporları gibi aktiviteler de yapılabilmektedir.

Günpınar Şelalesi

40 metre yükseklikten dökülen ve harika manzaralar sunan Günpınar Şelalesi, Türkiye’nin 243.tabiat parkı olma özelliğine sahiptir. Kışın donan ve Pamukkale’yi andıran kaynak suyu, harika doğası ve manzarasıyla ilgi çeken şelalede, trekking, foto safari ve yeme içme gibi aktivetler gerçekleştirilmektedir.

Diğer Doğal Alanlar: Turgut Özal Tabiat Parkı, Arapgir Kozluk Çayı Kanyonu, Beydağı Tabiat Parkı, Sarıçiçek Yaylası, Orduzu Çınar Ağacı, Polat Sulu Mağara, Gelincik Tepesi, Yama Dağı, Sultansuyu Harası

Malatya Mutfağı

Malatya gezi rehberi denildiğinde bu şehrin eşsiz mutfağına değinmeden olmaz… Malatya’nın meşhur lezzetleri: Kayısı, Kayısılı Kavurma, Gırık, Malatya Patlıcan Tava, Malatya Kömbesi, Kiraz Yaprağı Sarması, Lahana Sarması, Sıkma Köfte, Banık Köfte, Elmalı Köfte, İçli Köfte, Yumurtalı Köfte, Geleli Kebabı, Çiğleme, Acılı Ayran, Analıkızlı Çorbası, Kara Çorba, Pirpirim Çorbası, Tarhana, Kayısı Tatlısı, Yassı Kadayıf

Önceki gönderi

İstanbul Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Manisa Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak