Manisa gezi rehberi: Ege Bölgesi’nde yer alan Manisa; yüzyıllardan beri devam ettirdiği dokumacılık, dericilik, tarım ve gıda konusunda faaliyet göstermiş ve günümüzde önemli bir sanayi şehri olmuştur. Türkiye’deki büyük organize sanayi bölgelerinden birine ve önemli firmaların fabrikalarına ev sahipliği yapan Manisa, tarımsal üretim sıralamasında da ilk üç şehirden biridir. Hal böyle olunca giderek göç alan ve İzmir’e yakın olan şehir, hızla gelişim göstermiştir.
Manisa, tarihi mirasları ve kültürel zenginlikleri ile de dikkat çekmektedir. Yüzyıllar boyunca sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Manisa’da; Yunanlar, Hititler, Frigler, Lidyalılar, İranlılar, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlı gibi birçok imparatorluk hüküm sürmüştür.
Şehzadeler Şehri olarak da anılan Manisa; tarihi antik kentleri, kaleleri, kaplıcaları, müzeleri, mimari yapıları, kültürel mirasları, doğal güzellikleri ve eşsiz tabiat alanları ile dikkat çekmektedir. O zaman Manisa’da gezilecek yerlere göz atalım.
Manisa Gezi Rehberi / Manisa’da Gezilecek Yerler
Thyateira Antik Kenti
Thyateira, Manisa’nın Akhisar ilçesinin antik dönemde sahip olduğu isimdir. Haliyle Thyateira Antik Kenti, Akhisar ilçesi üzerine kurulmuştur. Tarihinin MÖ 3 binli yıllara kadar dayandığı kentte yapılan çalışmalar sonucu Bronz Çağ kalıntıları bulunmuştur. Çevre yollarının kesiştiği konumda yer alan kent, askeri ve ticari açıdan da önemli bir yer olmuştur. Aynı zamanda önemli bir dokumacılık merkezi olan ve sahip olduğu kilise ile dini bir öneme de sahip olan kent, MÖ 366’da bir büyük bir savaşa da ev sahipliği yapmıştır. Son olarak, Manisa’nın en önemli tarihi yerleri arasında olan kent, gün yüzüne çıkarılan eserlerin çokluğu ile de dikkat çekmektedir.
Sardes Antik Kenti
Kral Yolu’nun başlangıç noktası olan ve Lidyalılar’a başkentlik yapan Sardes Antik Kenti, 4000 yıllık bir tarihe sahiptir. İlk yerleşimin Demir Çağı’nda yapıldığı düşünülen kent, Hristiyanlığın yayılmasında da önemli rol oynamıştır. Batı Anadolu’nun en önemli yedi kilisesinden birini barındırması yanı sıra; Gymnasium, Artemis Tapınağı, Bintepe, mezarlıklar, mahkemeler, akropoller, çeşitli ev kalıntıları ve ibadethaneler ile dikkat çekmektedir. Son olarak, büyük bir alana yayılmış olan kent, tarım ve ticaret konusunda önemli bir merkez olmuştur.
Diğer: Aigai Antik Kenti (MÖ 8.yüzyıl)
Lidya Kral Mezarları
Lidyalılar’dan kalan en önemli tarihi yapılardan biri olarak kabul edilen Lidya Kral Mezarları veya BintepelerTümülüsü, yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahiptir. MÖ 6.-7. Yüzyıllarda yapıldığı düşünülen ve 150 bin dönümlük büyük bir alanı kaplayan bölgede, büyüklü küçüklü 90 civarında tümülüs olduğu bilinmektedir. (Tümülüs: toprak yığılarak oluşturulan mezar tepeleri)
Ölen kişilerin çevresinin, mezarına toprak getirmesi geleneği ile oluşan mezarlarda, önemli devlet adamlarının saygınlığı yüksek olduğundan dolayı, getirilen toprak sayısı fazla olmuş ve bu tepeler ortaya çıkmıştır. Ayrıca “toprağın bol olsun” anlayışı da bu dönemden gelmektedir.
Manisa Kalesi
Spil Dağı eteklerinde kurulmuş olan Manisa Kalesi, 12.yüzyıldan kalan ve Bizans mimarisi izlerini taşıyan kaledir. Bölge halkı tarafından Sandıkkale olarak da bilinen yapı, günümüzde tahrip olmuş olsa da hala ayakta durmaktadır. Mimari açıdan da büyük şeyler vadetmeyen kale, muhteşem manzarası ile dikkat çekmektedir.
Diğer: Yoğurtçu Kalesi (12. veya 13. yüzyıldan kalan Bizans kalesi)
Alaşehir Philadelphia Kilisesi
Antik dönem krallarından II. AttalosPhiladelphos tarafından kurulan ve Küçük Atina ismiyle anılan Philadelphia kenti, sahip olduğu Aziz Jean Kilisesi ile dikkat çekmektedir.
Ağlayan Kaya (Niobe Doğal Anıtı)
Doğal bir kaya oluşumu olan ve ağlayan bir insan şeklini andırmasından dolayı Ağlayan Kaya ismini alan yapı, hem doğal hem de tarihi bir yer olarak dikkat çekmektedir. Spil Dağı’nda bulunan kayanın rivayetine göre; Niobe isminde bir kadın, 6 kız ve 6 erkek olmak üzere 12 çocuğu olmuş ve bu olay nedeniyle çok övünerek kendisini üstün görmeye başlamış. Tanrı Leto da bu duruma sinirlenerek çocukları Artemis ve Apollon’u göndererek 12 çocuğu öldürtmüş. Bu acıya dayanamayan Niobe ise olduğu yerde taş kesmiş.
Spil Dağı Milli Parkı
1513 metre yüksekliğine sahip kalker bir kütle olan Spil Dağı, jeolojik ve jeomorfolojik yapısıyla dikkat çekmektedir. Kanyon vadilere, dolin göllere, mağaralara, lapyalara, 120 türü aşan zengin bitki örtüsüne, çeşitli yaban hayvanlarına, çeşitli ağaçlara ve ormanlara sahip olan Spil Dağı, 1966 yılında milli park ilan edilmiştir. Muhteşem bir doğal yapı olmasının yanı sıra; Kybele Kaya Kabartması, Frig ve Lidya kaya mezarları, Nioebe Doğal Kaya Anıtı, Manisa Kalesi ve diğer kalıntıları ile önemli tarihi ve kültürel miraslara da sahiptir. Ayrıca; dağcılık, kamp, piknik, spor gibi aktiviteler yapılabilmektedir ve gazino, restoran ve oyun alanları da mevcuttur.
Kula Volkanik Jeoparkı
UNESCO tarafından Jeopark olarak ilan edilen Divlit Yanardağı; tahmini 15 bin yıl önce patlamış olup 60 km’lik bir alana yayılmıştır. Sert ve dik yamaçlara sahip olan dağ, 60 metre yüksekliğe sahiptir. Bir jeopark müzesi olarak değerlendirebileceğimiz ve Türkiye’nin en genç volkanik sahalardan biri olan Volkanik Jeopark, yanmış bir miras. Her bakımdan ilgi çekici olan Jeopark, bazalt sütunları, lav sütunları ve lav mağaraları ile dikkat çekmektedir. Dağ sporları, tırmanma ve yürüyüş alanları da olan Jeopark, şehir sunurunda duran lav izleri, 10-12 binlik fosil ayak izleri de ilgi çekmektedir.
Kuladokya (Kula Peri Bacaları)
Şiddetli yağmurların ve rüzgarların meydana getirdiği doğa harikası Kuladokya Peri Bacaları, tabiat alanı olarak tescillenmiştir. Doğal sit alanı olan ve bozulmadan günümüze gelen peri bacalarının oluşum yılı net bilinmemektedir. Kapadokya ile rakip olarak gösterilen Kuladokya, Manisa’nın önemli doğa harikalarındandır.
Manisa’da Bulunan Diğer Doğal Alanlar
Yaylalar: Sultan Kiraz Yaylası, Ovacık Yaylası
Yeşil Alanlar: Manisa Kent Ormanı, Gökköy, Akpınar, Çağlak Boğazı, Kocamurtluk
Parklar: Şehzadeler Parkı, Süreyya Tabiat Parkı, Mesir Tabiat Parkı
Göl/Şelale/Dere: Sülüklü Göl, Sarıgöl Afşar, Sevişler Baraj Gölü, Gölmarmara, Çağlak Deresi, Su Uçtu Şelalesi, Türkmen Şelalesi
Kanyon/Vadi/Dağ:Adala Kanyonu, Taşyaran Vadisi, Şahankaya
Manisa’da Bulunan Diğer Tarihi Yerler
Mimari Yapılar: Kız Köprüsü, Tarihi Kula Evleri (18.yy)
Camiler: Muradiye Camii (1583-1585), Hatuniye Camii (1510), Sultan Camii (1522), İvaz Paşa Camii (1484)
Hamamlar: Hafsa Sultan Hamamı, Gülgün Hatun Hamamı, Çukur Hamamı
Müzeler: Manisa Arkeoloji Müzesi, Akhisar Müzesi, Etnografya Müzesi
Manisa Mutfağı
Manisa gezi rehberi ile bu güzel şehri gezerken meşhur lezzetlerin de keyfini çıkartmayı unutmayın: Manisa Kebabı, Keşkek, Kulak Çorbası, Kapama Mantı, Börülce Tarator, Salihli Odun Köftesi, Akhisar Köfte, Bohça Kebabı, Kula Güveci, Pideli Paça, Kokoreç, Şekerli Pide, Akhisar Katmeri, Simit Ekmeği, Sinkonta, Mantar Tatlısı, Tahinli Ekmek, Mesir Macunu, Kırkağaç Kavunu, Sultan Çayı, Sultaniye Üzümü, Şehzade Tatlısı, Cilveli Kahve, Akhisar Gazozu, Zeytin ve Zeytinyağı