Muğla Gezi Rehberi

Muğla gezi rehberi: Ege Bölgesi’nde yer alan ve bir kısmı Akdeniz kıyılarına uzanan cennet şehirdir. Milattan önce 3-4 binli yıllardan beri varlığını sürdüren Muğla, Antik Karya Bölgesi’nin en eski yerleşimlerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır. Birçok uygarlığına ev sahipliği yapan Muğla’da ilk yerleşim, yerli halk olan Karyalılar ile başlamış, Lidya, Mısır, Asur, İskit, Helen, Medler, Persler, Menteşe beyliği gibi medeniyetlerin işgallerine uğramış ve son olarak Osmanlı’ya katılmıştır.

Güneşin, mavinin ve yeşilin boyadığı Muğla, masalsı bir Ege şehridir. 22’si koruma altında olan 192 arkeolojik sit alanı, tarihi yapıları, kendisine hayran bırakan doğal güzellikleri, eşsiz denizi, plajları ve koyları ile gezilecek yerler bakımından bir hayli zengindir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlayan Muğla’da gezilecek yerlere göz atalım.

Muğla Gezi Rehberi / Muğlada’da Gezilecek Yerler

Kaunos Antik Kenti

Esasında bir liman kenti olan Kaunos, zamanla denizin dolmasıyla denizle bağlantısı kesilmiş ve liman özelliğini kaybetmiştir. Döneminin en önemli limanlarından biri olan Kaunos’un, MÖ 4.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Kaunos Antik Kenti; sahip olduğu güvercin yuvası adlı etkileyici kaya mezarları, çeşitli tapınak ve tiyatroları ile dikkat çekmektedir. Ayrıca Dalyan Nehri’nden sandallarla Kaunas’a ulaşılabilmektedir.

Knidos Antik Kenti

Sahip olduğu tarihi değerler ile dikkat çeken Knidos Antik Kenti’nin geçmişi, MÖ 2 binli yıllara kadar uzanmaktadır. Döneminin en önemli ticaret ve yaşam merkezlerinden olan Knidos; sahip olduğu, dünyanın en güzel kadın heykeli olarak anılan Aphrodite Heykeli ile dikkat çekmektedir.

Letoon Antik Kenti

Tarihi Likya Yolu üzerinde bulunan ve geçmişinin MÖ 7.yüzyıla dayandığı düşünülen Letoon Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Sahip olduğu; Apollon, Artemis ve Leto Tapınakları ile dikkat çeken kent, aynı zamanda zamana meydana okuyan antik tiyatroya sahiptir. Dünyanın korunması gereken önemli yapıları arasında bulunan Letoon, Patara ve Xanthos plajlarına yakınlığıyla da ilgi görmektedir.

Amintas Kral Kaya Mezarları

MÖ 4.yüzyıldan kalan ve Fethiye’de bulunan Amintas Kaya Mezarları, antik dönemde statüsü yüksek kişiler için yaptırılan mezarlardan oluşmaktadır. Devasa kayaların oyularak yapıldığı mezarlar, mimari ve görsel açıdan da etkileyici durumdalar.

Likya Yolu

Tarihi Likya Yolu, Muğla’nın Fethiye ilçesinden başlayarak Antalya’yı boydan boya geçmektedir. MÖ 5.yüzyıldan başlayan ve üzerinde ticaret faaliyetleri gerçekleştirilen Likya Yolu, 535 kilometrelik upuzun bir yoldur. Toplamda iki ayrı bölüm ve on rotadan oluşan yolun çevresinde çok sayıda antik kent, doğal güzellik, koylar, plajlar ve kamp alanları yer almaktadır.

Bodrum Kalesi

Bodrumun simgeleşmiş yapısı olan Bodrum Kalesi, 1406-1522 yıllarında inşa edilmiştir. Kare planlı inşa edilmiş olan kalenin en yüksek kulesi, 47,5 metre yüksekliğine sahip Fransız Kulesidir. Ayrıca kalenin içerisinde; Rodos Şövalyeleri, Roma, Bizans ve Osmanlı’ya ait pek çok tarihi eserin yer aldığo Su Altı Arkeoloji Müzesi yer almaktadır.

Eski Datça

Yaşamın durmadan devam ettiği Eski Datça; sahip olduğu tarihi, mimari dokusu ve rengarenk çiçekleriyle dikkat çekmektedir. MÖ 11.yüzyıla kadar uzanan geçmişe sahip Eski Datça, sessiz, sakin, tarih ve çiçek kokan sokakları ile ilgi çekmektedir.

Kayaköy

Fethiye’de bulunan Kayaköy, 14.yüzyılda Rumlar tarafından inşa edilmiştir. Ancak Kurtuluş Savaşı döneminde gerçekleştirilen nüfus mübadeleleri kapsamında burada yaşayanların göç etmesiyle köy tamamen boşalmıştır. Tarihi öneme sahip olan Kayaköy, içerisinde 4 bine yakın ev, birçok hastane, okul ve işyerine sahiptir. Günümüzde ise açık hava müzesi özelliği taşımaktadır.

Kelebekler Vadisi

Muhteşem doğaya ve masmavi denize sahip olan Kelebekler Vadisi, sahip olduğu 80’den fazla kelebek türü ile dikkat çekmektedir. Yeşilliği, temiz denizi, sakin ve sessiz ortamı ile bir rüya gibi olan Kelebekler Vadisi, bitki çeşitliliği ile de cennetten bir köşe. Aynı zamanda; kamp, trekking ve tırmanış gibi aktiviteler yapılabilmekte ve tekne turları düzenlenmektedir.

Ölüdeniz

Sadece Muğla’da değil, dünya çapında bir üne sahip olan Ölüdeniz, benzersiz bir yapıya sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. Her yıl milyonlarca turist ağırlayan ve uzun bir sahil şeridine sahip olan Ölüdeniz’de; yüzme, doğa yürüyüşü, kamp, piknik gibi aktivitelerin yanı sıra; deniz bisikleti, jet ski, parasailing ve su altı dalışı gibi su sporları da yapılabilmektedir.

Muğla Gezilecek Yerler / Muğla’da Bulunan Tarihi Yerler

Antik Yerler:Hippokome Antik Kenti, Stratonikeia Antik Kenti, Labranda Antik Kenti, Idyma Antik Kenti, Physkos Antik Kenti, Kalynda Antik Kenti, Pedasa Antik Kenti, Zeus Karios Tapınağı, Hemithea Tapınağı, Bodrum Antik Tiyatro, Yediler Manastırı, Gümüşkesen Anıtı, Köyceğiz Kral Mezarları, Dalyan Kral Mezarları

Mimari Yapılar:Yel Değirmenleri, Hacıkadı Evi, Özbekler Evi, Saatli Kule, Kleopatra Hamamı, Hafsa Sultan Kervansarayı, Konakaltı Hanı

Müzeler:Marmaris Arkeoloji Müzesi, Fethiye Arkeoloji Müzesi, Muğla Müzesi, Zeki Müren Sanat Müzesi, Milas Müzesi, Osman Hamdi Bey Konağı

Camiler:Şeyh Camii, Kurşunlu Camii

Kaleler:Marmaris Kalesi, Beçin Kalesi

Diğer:Kemeriye Adası

Muğla’da Bulunan Doğal Alanlar

Kanyon/Vadi: Saklıkent Kanyonu, Uyku Vadisi

Nerhir/Göl/Çay: Azmak Nehri, Bafa Gölü, Saklı Göl, Köyceğiz Gölü, Dalaman Çayı

Adalar: Cennet Adası, Sedir Adası, Karaada, Çatal Ada

Koylar:Akbük Koyu, Hisarönü, Kabak Koyu, Kargı Koyu, Şeytan Yalısı, Ovabükü, Bördübet Koyu, Günlüklü Koyu, Kumlubük Koyu, Bozukkale, Bördübet, Boncuk, Palamutbükü, Çökertme, Turunç Pınarı, Ekincik, Gemiler, Gökgemile…

Plajlar:Sarıgerme Plajı, Kızkumu Plajı, Zeytinlikuyu Plajı, İztuzu Plajı, Bitez Plajı, İçmeler Plajı, İnlice Plajı, Kıdrak Plajı, Hayıtbükü Plajı, Belcekız Plajı…

Tatil Beldeleri: Bodrum, Fethiye, Marmaris, Dalaman, Datça, Dalyan, Akyaka, Milas, Köyceğiz, Göcek, Gökova, Bozburun, Ula, Selimiye, Orhaniye, Oren, Ortaca

Şelaleler: Turgut Şelalesi, Toparlar Şelalesi, Gizlikent Şelalesi, Yuvarlakçay

Tabiat:Çubucak Tabiat Parkı, Bodrum Tuzla Kuş Cenneti, Ömer Eşen Tabiat Parkı, Usuluk Koyu Tabiat Parkı

Mağaralar: Fosforlu Mağara, İncirlin Mağarası, Nimara Mağarası

Köyler:Kultak Köyü, Mazıköyi Kavaklıdere, Menteşe

Dağ/Yayla: Karabağlar Yaylası, Asar Dağı, Yerküpe Yaylası

Kaplıcalar: Sultaniye Kaplıcaları, Kapıkargın Kükürt Kaplıcası

Diğer: Saklıkent Kayak Merkezi

Muğla Mutfağı

Muğla gezi rehberi ile yöresel lezzetler: Sündürme, Milas Çaykaması, Börülce Ekşilemesi, Çökertme Kebabı, Sulu Muğla Kebabı, Döş Dolması, Milas Köfte, Bodrum Mantısı, Ahtapot Pilav, Ekşili Balık, Kefal Dolması, Keşkek, Oğlak Yahni, Kabak Çiçeği Dolması, Patlıcan Yemeği, Yaprak Sarma, Arapsaçı Kavurması, Kuru Börülce, Pazı Sarma, Enginar, Tavuklu Çökertme, Cevizli Biber Dolması, Börülce, Tarhana Çorbası, Makarna Çorbası, Kuru Bakla Çorbası, Muğla Saraylısı, Lokma, Zerde Tatlısı, Muğla Reçelleri, Gerdan Tatlısı, Şambali…

Önceki gönderi

Kahramanmaraş Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Muş Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak