Niğde Gezi Rehberi

Niğde Gezi Rehberi

Niğde gezi rehberi: İç Anadolu Bölgesi’nde, Orta Kızılırmak Bölümü’nde yer alan bir şehirdir. Zengin bir tarihe ve köklü kültürel geçmişe sahip olan Niğde, Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar kesintisiz yaşam bölgesi olmuştur. MÖ 1800’lü yıllardan itibaren yerleşik hayatın sürüldüğü tahmin edilen Niğde’de; Hitit, Asur, Kimmer, Frigya, Med, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorluklar hüküm sürmüştür.

Niğde; sahip olduğu ören yerleri, tarihi yapıları, doğal güzellikleri, dağ ve kültür turizmi, kaplıcaları ve şifalı sularıyla ilgi çekmektedir. Zengin tarihi ve kültürel yapısının yanı sıra yeşilin ve şifalı suların da tadını çıkarabileceğiniz Niğde’de gezilecek yerlere göz atalım.

Niğde Gezi Rehberi / Niğde’de Gezilecek Yerler

Niğde Kalesi

MÖ 8.yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Niğde Kalesi, şehrin merkezinde bulunmaktadır. 1740 yılında onarılan kale, üç adet surla çevrilidir. Son olarak kalenin üzerine inşa edilen Saat Kulesi, Niğde Kalesi’nin ilgi çekici yapılarından birisidir.

Köşk Höyük

1981 yılından beri yapılan kazılarla ortaya çıkarılan Köşk Höyük, Bor Ovası’nın en eski tarım ve hayvancılıkla uğraşan toplumuna ev sahipliği yapmıştır. Beş tabaka halinde bulunan höyüğün ilk tabakası Geç Neolitik, son tabakası ise Erken Kalkolitik devirlerine aittir. 80×15 metrelik alan kaplayan höyük, ölüleri gömme açısından da tarihi bir öneme sahiptir. Bölgede elde edilen kalıntılar Niğde Müzesi’nde sergilenmektedir.

Tyana Ören Yeri

Tvana Ören Yeri, Kemerhisar kasabasının altında kalmıştır. Kasabanın pek çok yerinde yapılan çalışmalar neticesinde heykeltıraşlar, antik saraylar, tapınaklar, mimari ve tarihi eserler çıkarılmıştır. Tvana Ören Yeri, kasabaya da adını veren su kemerleri ile dikkat çekmektedir. Tarihinin MS 2-3.yüzyıla dayandığı su kemerleri ve ören yeri; birinci, ikinci ve üçüncü dereceli arkeolojik sit alanı olarak tescillenmiş ve koruma altına alınıştır.

Gümüşler Ören Yeri (Eski Gümüş Manastırı)

8. ve 12. Yüzyıllar arasında inşa edildiği düşünülen Gümüşler Manastırı, Bizans’ın Anadolu’ya bıraktığı ve en iyi korunmuş olan yapılarından biridir. 1973 yılından beri koruma altına alınmış olan yapı, büyük ve geniş bir kaya kütlesi içine oyularak inşa edilmiştir. İyi bir şekilde korunmuş olan ve Hristiyanlar için manevi değeri yüksek olan manastır; Hz. İsa’nın doğumu, vaftizi, takdimi ve havarilerini betimleyen freskleri, yeraltı şehri ve mezarlık odalarına sahiptir.

Porsuk Höyük

Demir Çağı, Hitit yerleşimleri, Geç Roma Dönemi ve 13.yüzyıla ait kalıntılar barındıran Porsuk Höyük, toprağın yumuşak yapısı nedeniyle geçmişteki topluluklar tarafından önemli bir yerleşim yeri olmuştur.

Kuş Kayası Kaya Mezarları

Bir vadinin iki yamacında yer alan Kuş Kayası Mezarları; vadinin güney yamacında 11, kuzey yamacında 4 olmak üzere 15 kaya mezarından oluşmaktadır. Kızlar Mağarası olarak da anılan yapı, pencere delikleri, insan kabartmaları ve hayvan figürleri ile dikkat çekmektedir.

Roma Havuzu

MS 2.yüzyıldan, Romalılar döneminden kalma Roma Havuzu; sakin, huzurlu ve yeşil ortamıyla dikkat çekmektedir. Kleopatra’nın burada yüzdüğüne dair rivayetlerin de bulunduğu havuz; 65×25 metre boyutlarında ve doğal kesme taşlardan oluşmaktadır.

Niğde Müzesi

1957 senesinde açılan, 1977’de yeni binasına taşınan ve toplam 6 salondan oluşan Niğde Müzesi, Niğde ve çevresinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılar sonucu çıkarılan eserleri sergilemektedir. Müzede çeşitli dönemlere ait eserler, mumyalar, sikkeler gibi çeşitli kalıntılar bulunmaktadır.

Diğer Tarihi Yapılar: Alaaddin Camii, Sungur Bey Camii, Rahmaniye Camii, Dörtayak Türbesi, Hatıroğlu Çeşmesi, Nalbant Çeşmesi

Rahmaniye Camii

Göllüdağ

2172 metre yükseklikte bulunan ve volkanik bir dağ özelliği taşıyan Göllüdağ, Kapadokya bölgesine eşsiz şekillerini veren patlamalar neticesinde kendisi de sıra dışı bir krater gölüne sahip olmuştur. Niğde’nin eşsiz güzelliklerinden olan Güllüdağ, birçok medeniyetin izlerini de taşımaktadır.

Aladağlar Milli Parkı

Yaklaşık 55 bin hektarlık bir alana sahip olan ve 1995 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınan Aladağlar Milli Parkı; jeolojik yapısı, doğal güzellikleri, bitki örtüsü ve muhteşem manzarasıyla dikkat çekmektedir. Çeşit çeşit ağaca, birçok yabani hayvana, sulak alanlara, göllere, şelalelere ve ormanlara ev sahipliği yapan Aladağlar’da; kamp, dağcılık, tırmanma, olta balıkçılığı ve foto safari gibi pek çok aktivite yapılabilmektedir.

Alaaddin Tepesi

Şehrin en yüksek alanı olan Alaaddin Tepesi; iç kale, Alaaddin Camii, Rahmaniye Camii, Saat Kulesi, geniş bir park gibi yerlere sahiptir. Ayrıca Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma seramik parçaları bulunmaktadır.

Diğer Doğal Alanlar: Kayardı Bağları, Çinili Göl, Narlıgöl, Karagöl, Belemedik

Kaplıcalar:Narlıgöl Kaplıcaları, Çiftehan Kaplıcaları

Niğde Mutfağı

Arabaşı Çorbası, Niğde Tarhanası, Pancar Çorbası, Oğma Çorbası, Mazaklı Köftesi, Niğde Tava, Söğürme, Ayva Boranası, Pirinçli Elma Dolması, Kuymak, Etli Bamya, Kabak Musakka, Ditme, Cevizli Erişte, Beyaz Kiraz Reçeli, Sarım Burma, Halveter Tatlısı, Kaymak Tatlısı, Köfter, Paluze

Önceki gönderi

Mardin Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Ordu Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak