Sakarya Gezi Rehberi

Sakarya Gezi Rehberi

Sakarya gezi rehberi: Marmara Bölgesi’nde konumlanmaktadır ve Türkiye’nin önde gelen turizm ve sanayi şehirlerinden birisidir. Kuzeyde Karadeniz’e sınırı bulunan Sakarya, İstanbul ve İzmit’e yakınlığıyla da tercih edilen bir şehirdir. Sakarya Nehri etrafına kurulan şehir, konumuna bağlı olarak; doğal güzellikleri, tarihi ve yöresel kültürüyle ilgi çekicidir. Britanya Krallığı, Roma, Bizans, Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapan Sakarya; Türkiye Cumhuriyeti yolunda, Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği büyük dirençle ön plana çıkmıştır.

Doğal güzellikleri ile ön plana çıkan ve çokça tercih edilen bir doğa kaçamağı şehri olan Sakarya; yaylaları, gölleri, plajları, gölleri ve şelaleleriyle dikkat çekmektedir. Coğrafi konumu nedeniyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, tarihi ve kültürüyle de ilgi çekmektedir. Sakarya’da gezilecek yerlere göz atalım.

Sakarya Gezi Rehberi / Sakarya’da Gezilecek Yerler

Beşköprü (Justinianus Köprüsü)

Sakarya’nın simgesel yapılarından biri olan ve önemli tarihi yapılarının başını çeken Beşköprü, Bizans İmparatoru Justinianus tarafından yaptırılmıştır. MS 558-560 yılları arasında inşa edilen köprü, 365 metre uzunluğuna ve 12 kemere sahiptir. Çark Deresi üzerinde bulunan köprü, tarihi dokusunu koruyarak günümüze ulaşmayı başarmıştır. Ayrıca, UNESCO’nun Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer almaktadır.

Çark Caddesi

Şehrin bir başka sembolü olan Çark Caddesi, alışveriş caddesi olarak da bilinmektedir. Trafiğe kapalı olan, 24 saat boyunca canlı ve hareketli olan cadde; birçok bar, restoran, cafe, otel ve eğlence merkezi barındırmaktadır.

Karagöl Yaylası

Karagöl Yaylası; deniz seviyesinden 1200 metre yükseklikte konumlanan ve ilkbahar aylarında yağan yağmurların, yaylada bulunan çukurları doldurmasıyla, birçok göle sahipmiş gibi görünmesiyle dikkat çeken bir yayladır. Sakarya’nın en güzel doğal alanlarından biri olan Karagöl Yaylası; el değmemiş doğası, şifalı soğuk suları, çam, kayın, köknar ve meşe ağaçları, manzarası, ahşap mimari yapıları, düzenlenen şenlikleri ve Roma dönemi kalıntıları ile ilgi çekmektedir.

Acelle Yaylası

Şehrin en güzel yaylarından biri olan ve sahip olduğu doğal güzellikler ile dikkat çeken Acelle Yaylası; geniş ve iğne yapraklı ağaçlara, yemyeşil otlara, orman güllerine, şimşirlere ve bodur ağaçlara sahiptir. Halk arasında Büyük Deniz olarak adlandırılan Enişte Deresi ve oluşturduğu göletler de yaylada ilgi çeken bir başka güzelliktir. Deresi, göleti ve yemyeşil doğası ile çokça ziyaret edilen Acelle Yaylası’nda, yürüyüş rotalarında doğa yürüyüşü yapabilir, eşsiz fotoğraflar çekebilir, sessiz, sakin ve huzurlu bir tatil yapabilirsiniz.

Acarlar Longozu

Türkiye’nin en büyük longoz ormanı olan Acarlar Longozu, 250-1250 metrelik genişliğe ve 7,5 km’lik uzunluğa sahiptir. Birinci derece doğal sit alanı olan ve nadir görülen bir doğal varlık olan Acarlar Longozu; tipik bir kıyı set gölüne, zengin bitki ve hayvan türlerine, endemik canlılara sahiptir. Orman ve sulak alanların fazlalığıyla dikkat çeken longoz, çok sayıda göçmen kuşu da misafir etmektedir. Longoza geldiğinizde; eşsiz doğanın ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz, tekne turlarıyla gölde gezintiye çıkabilirsiniz, doğa sporları ve kamp yapabilirsiniz, otel ve pansiyonlarda konaklayabilirsiniz, doğal yaşamı, göçmen kuşları, endemik bitkileri ve yaban hayatını gözlemleyebilirsiniz.

Sapanca Gölü

Samanlı Dağları’nın eteklerinde konumlanan Sapanca Gölü, Marmara Denizi’nin bir parçası iken, denizden koparak bir tatlı su gölü haline gelmiştir. Fay hattının etkisiyle oluşan bir tektonik göldür. 42 kilometrekarelik büyük bir göl olan Sapanca, birçok dereden beslenmektedir. Ayrınca Sapanca Gölü, harika bir yaşam alanıdır ve çevresini beslediği gibi, her yıl birçok kuş türünü de misafir etmektedir. Son olarak Sapanca Gölü’nde ulusal ve uluslararası sörf, kürek ve yelken yarışları, su sporları, gölde kano ve deniz bisikletiyle gezintiler, gölün çevresinde kamp ve piknik gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

Doğançay Şelalesi

2013 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilen Doğançay Şelalesi, el değmemiş doğasıyla eşsiz bir manzaraya sahiptir. Suları üç kademeden oluşan Doğançay Şelalesi, 600 metre yüksekten dökülmektedir. Yürüyüş parkurlarına ve kamp alanlarına da sahip olan Doğançay, doğa severler için güzel bir konumdur.

Karasu Plajı

Türkiye’nin en uzun ikinci plajı olma özelliğini taşıyan Karasu Plajı, 15 km’lik uzunluğa sahiptir. Karadeniz kıyısı olan ve dalgalı olan Karasu, İstanbul’a yakınlığıyla her zaman kalabalıktır. Yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan plajda, serin Karadeniz sularında rahatlayabilirsiniz, jet ski gibi araçlarla zaman geçirebilirsiniz. Ayrıca plajda bulunan kumların, romatizma gibi hastalıklara da iyi geldiğine inanılmaktadır.

Deprem Müzesi

Türkiye’nin ilk deprem müzesi olma özelliğini taşıyan ve 1967 ile 1999 depremleriyle ilgili bir müze olan Sakarya Deprem Müzesi; depremin öncesi ve sonrasını gösteren fotoğraflar, deprem hissi yaratan titreşimli stant, sismograf, depremle alakalı hususlar ve son olarak depremde hasar gören binaların yapım aşamaları ve kullanılan malzemeleri barındırmaktadır. Depremin acı yüzüyle yüzleştiren müzede, sanat galerisi de bulunmaktadır.

Sakarya’da Gezilebilecek Doğal Alanlar

Parklar ve Yeşil Alanlar: Gölbaşı Park, Kent Park, Orman Park, Sakarya Park, SerdivanGölpark, İl Orman Mesire Alanı, Kırkpınar Botanik Park

Yaylalar: Soğucak Yaylası, İnönü Yaylası, Sultanpınar Yaylası, Çiğdem Yaylası, Keremali Yaylası, Dikmen Yaylası, Davlumbaz Yaylası, Kırca Yaylası, Kaymakan Suyu Yaylası

Göller: Çamlıca Gölü, Poyrazlar Gölü, Akgöl, Saklı Göl, Küçükboğaz Gölü

Şelaleler:Soğucak Şelalesi, Mecidiye Şelalesi, Karandere Şelalesi

Derler/Nehirler: Sakarya Nehri, Maden Deresi

Kaplıca: Kuzuluk Kaplıcaları

Köy/Kasaba/İlçe: Karasu, Sapanca, Taraklı, Geyve, Kırkpınar Mahallesi, Yeni Mahalle, Gölkent

Sakarya’da Gezilebilecek Tarihi Yerler

Müzeler: Sakarya Atatürk Evi Müzesi, Ali Fuat Paşa Kuva-i Milliye Müzesi

Kaleler:Harmantepe Kalesi, Paşalar Kalesi, Seyifler Kalesi

Köprüler: Sakarya Köprüsü, II. Bayezid Köprüsü (Ali Fuat Paşa)

Camiler: Rahime Sultan Camii, Rüstem Paşa Cami, Orhan Gazi Camii, Hasan Fehmi Paşa Camii, Taraklı Yunuspaşa Camii

Mimari Yapılar: Taraklı Evleri, Hacı Atıf Hanı, Vecihi Orhon Kapısı, Bizans Lahitleri

Sakarya Mutfağı

Pekmezli Ayva Dolması, Adapazarı Usulü Kuzu But, Islama Köftesi, Hamsili Pilav, Çerkez Tavuğu, Balkabaklı Ekmek, Kara Lahana, Kaşnuka, Pırasalı Börek, Balkabaklı Gözleme, Dartılı Keşkek, Tavuklu Cizleme, Gürcü Sarması, Bulgur Çorbası, Dımbıl Çorbası, Lahanalı Tarhana Çorbası, İncir Uyuşturması, Cevizli Lokum, Uğut Tatlısı, Kabak Tatlısı, Köpük Helvası, Un Helvası, Abhaz Pastası

Önceki gönderi

Samsun Gezi Rehberi

Sonraki gönderi

Sivas Gezi Rehberi

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak