Siirt gezi rehberi; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konumlanan, bereketli topraklara, köklü bir tarihe ve manevi bir atmosfere sahip olan Mezopotamya şehridir. Erenler Diyarı ve Azizler Şehri olarak da anılan Siirt, Türklerin Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Geçmişinin Cilalı Taş Devri’ne, 12 bin yıl öncesine kadar uzandığı tahmin edilen Siirt, ilk yerleşimlerini ise MÖ 3 binli yıllarda gerçekleştirmiştir. Süryaniler, Abbasiler, Persler, Roma ve Bizans gibi medeniyetlere ev sahipliği yapan şehir, Hristiyanlığın da önemli merkezlerinden biri olmuştur.
Anadolu ve Mezopotamya’nın kesişim noktasında yer alan, Anadolu’daki Türklerin ilk yerleştiği topraklar olan Siirt; hem ilmi, hem tarihi, hem doğası, hem de şifalı sularıyla dikkat çekmektedir. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve çeşitli gezilecek yer fırsatı sunan Siirt’te gezilecek yerlere göz atalım.
Siirt’te Gezilecek Yerler / Siirt Gezi Rehberi
RasılHacar (Delikli Taş)
350 metrelik rakıma sahip olan ve doğal oluşumuyla bir tabiat harikası olan Delikli Taş, muhteşem manzarasıyla ilgi çekmektedir. Dik kireç taşlarının milattan önceki çağlarda oyulmasıyla meydana gelen mağaranın, barınma amaçlı kullanıldığı düşünülüyor. El vuruşları ile kazıldığı görülen mağaralar, orada yaşam sürüldüğünün kanıtıdır. Mağaranın yanında ise atlama taşı denilen dikine yükselen bir kaya yer alıyor. Ayrıca bu doğa harikası yerde mesire alanı, dinlenme alanı gibi yerlerin yanı sıra, doğa sporları ve fotoğrafçılık gibi aktivitelerin yapılabileceği yerler bulunmaktadır. Son olarak, yakınında bulunan Botan Çayı’nda rafting de yapılabilmektedir.
Botan Kanyonu ve Botan Çayı
Muhteşem bir doğaya sahip olan Botan Kanyonu, birkaç çayın birleşmesine tanık olmaktadır. Suyun artması sonucu oluşan vadinin, en derin noktası ile çevre dağların zirvesi arasındaki mesafe 1 km’dir. Dicle Nehri’nin bir kolunu oluşturan Botan Kanyonu; Siirt’in gezilecek doğal alanlarında önemli bir noktadır. Kaynağını dağlardan alan Botan Çayı, Çat Tepesi’nde Dicle Nehri’ne karışmaktadır. Botan Kanyonu ise Çatak Çayı ve Büyükdere ile Çukurca Köyü’nde birleşerek Botan Suyu’nu oluşturuyor.
Botan Mağaraları
Kalker oluşumlu jeolojik yapısıyla dikkat çeken Botan Mağaraları, Siirt’in en meşhur mağaralarıdır. Botan Çayı ve barajının karşı kıyısında yer alan Botan Mağaraları, geçmişte ev olarak kullanılmıştır. Suyun aşındırması ile eriyen kalkerler, vadi boyunca farklı şekillerde mağaraları oluşturmuştur. Yerli halk da o mağaraları ev olarak kullanmıştır. Siirt Mağaraları olarak da anılan mağaralar, turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir.
Tillo Kalesi ve Cam Seyir Terası
Botan Kanyonu’nun eşsiz manzarasına sahip olan ve Osmanlı Dönemi’nde inşa edilen Tillo Kalesi’nin, pek ışık almadığı ve ilgi çekmediği düşüncesi ile üzerine cam teras inşa edilmiştir. 1.100 metre yüksekliğinde bulunan cam terasın manzarası, nefes kesici desek yanlış olmaz.
Sağlarca Kaplıcası (Billoris Kaplıcası)
Cilt hastalıklarına, sinir ve kas problemlerine, eklem ağrılarına, ameliyat ağrılarına ve romatizmaya iyi geldiği düşünülen Sağlarca Kaplıcası suları; sodyum, kalsiyum, sülfat ve klorür içermektedir ve 36 derece sabit sıcaklığa sahiptir. Ayrıca kaplıca suları, Baton Vadisi’nde bulunan çayın kenarındaki mağaralardan çıkmış ve mağaraların genişletilip suya ulaşılmasıyla kullanılmaya başlanmıştır. Tek kaynaktan çıkan ve tüm havuzu besleyen kaplıca suyu, daha sonra Botan Çayı’na karışmaktadır.
Derzin Kalesi
Sarp Kayalar üzerine inşa edilmiş olan ve gözetleme kulelerinin hala ayakta olduğu Derzin Kalesi, Bizans döneminden günümüze ulaşmıştır. Eşsiz bir manzaraya sahip olan kale, Siirt’in önemli tarihi yapılarından biridir. Derzin Köyü’nde bulunan Derzin Kalesi, Adakale ismiyle de anılmaktadır.
Erzen Ören Yeri
Siirt’teki ilk yerleşim yeri olduğu düşünülen ve Hasankeyf’ten bile daha büyük bir alana sahip olduğu tahmin edilen Erzen Ören Yeri’nde, Bizans döneminden kalma birkaç kalıntı ve birkaç gözetleme kulesine ait kalıntılar göze çarpmaktadır. Bölgede yeterince çalışma olmadığından birçok kalıntı henüz gün yüzüne çıkarılmamıştır. Ancak bölgede kazı çalışmaları devam etmektedir.
Ulu Camii
MS 1129 senesinde, Büyük Selçuklu döneminde inşa edildiği düşünülen Ulu Camii, şehrin merkezinde konumlanmaktadır. 1260 yılında ise restore edilen camiye bazı eklemelerde bulunulmuştur. Siirt’in simge yapılarından olan Ulu Cami, Anadolu’nun ilk çini mozaikleri ile bezenmiş minaresine sahiptir. Görkemli bir dış tasarıma ve sade bir iç tasarıma sahip olan cami, çevresinde yattığı bilinen kırk şehit sebebiyle, Kırk Şehitler Camii olarak da bilinmektedir.
Siirtte Bulunan Diğer Tarihi Yerler
Türbeler ve Camiler: Cumhuriyet Camii (Hıdr-ülAhdar Camii), Veysel Karani Türbesi, Şeyhul Hazin Hazretleri Türbesi, Şeyh Muhammed Kazım Türbesi, İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi, Sultan Memduh Türbesi, İsmail Fakirullah Türbesi, Zemzemil Hassa Hatun
Kuleler/Kaleler: Siirt Saat Kulesi, Kormas Kalesi (İnce Kaya), Finik Kalesi, İrun Kalesi, KalatülÜstad Kalesi, Şirvan Kalesi
Siirt’te Bulunan Diğer Doğal Alanlar
Yeşil Alanlar:Baykan Kaymakamlığı Kent Ormanı, Yağmurtepe Mevkii, Tillo Tabiat Parkı, Çemikari Yaylası
Siirt Mutfağı
Siirt gezi rehberi ile yöresel lezzetler: Büryan Kebabı, Siirt Kitel (Köfte), İsmeket Köfte, KiftelLeben (Yoğurtlu Köfte), Perde Pilavı, Arap Dolması, Bumbar, Zerfet, Mihr Çorbası, Pırtıke Çorbası, Aside Tatlısı, İmçerket, Gebole, Varakkaak, RayoşuMeketip