Tekirdağ gezi rehberi: Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında konumlanmaktadır. Marmara Denizi ve Karadeniz’e kıyısı bulunan Tekirdağ, önemli turizm potansiyeline sahip şehirlerden birisidir. Paleolitik Çağ’dan izlerin yer aldığı ve MÖ 4 binli yıllarda kurulduğu düşünülen şehir; Grek, Pers, Makedonya, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır.
Yemyeşil ormanları, masmavi denizi, doğal güzellikleri ile yaz turizminde öne çıkan Tekirdağ, tarihi yerleri ve eşsiz lezzetleri ile ilgi çekmektedir. Uzun bir geçmişe sahip olan ve görülmesi gereken birçok yer barındıran Tekirdağ’da gezilecek yerlere göz atalım.
Tekirdağ’da Gezilecek Yerler
Şarköy
Tekirdağ’ın önde gelen ilçesi olan Şarköy; 60 kilometre ile dünyanın en uzun 12.sahiline sahiptir. Marmara Denizi’ne kıyısı olan ve mavi bayraklı denizi ile dikkat çeken Şarköy Sahili, Trakya’nın Bodrum’u olarak anılmaktadır. Tertemiz denizinin yanı sıra yemyeşil ormanlarla da bezenen Şarköy’de rüzgar sörfü ve yamaç paraşütü gibi aktiviteler yapılabilmektedir. Güzel havasıyla yaz-kış ilgi çeken gözde tatil beldesi Şarköy’de nefis şaraplar tadabilir ve deniz ürünlerinin tadını çıkarabilirsiniz.
Uçmakdere
Şarköy’e bağlı olan ve Trakya’da yamaç paraşütünün en iyi yapıldığı yer olan Uçmakdere, yörenin en güzel manzaralarına sahiptir. Ganos Dağı yamaçlarından profesyonel pilotlar ile beraber süzülürken eşsiz manzaraların tadını çıkarabilirsiniz. Kamp da yapılabilen Uçmakdere’de, yemyeşil doğa, bol oksijenli ormanlar ve tertemiz deniz ilgi çekmektedir.
Hora Feneri
Şarköy’e 20 km’lik bir mesafede bulunan ve 157 yıldır gemilere ışık tutan Hora Feneri, Sultan Abdülmecit’in isteği üzerine Fransa’dan getirtilen özel malzemeler ile tamamen demir olacak şekilde inşa edilmiştir. 25 metre yüksekliğe sahip fenerin temeli de 20 metre uzunluğundadır. Kendi etrafındaki dönüşünü 20 saniyede tamamlayan fener, 40 km’lik mesafeyi aydınlatmaktadır.
Kumbağ
Eski bir Rum yerleşkesi olan ve Tekirdağ’ın en nadide yerlerinden biri olan Kumbağ, yaz turizmi konusunda her geçen yıl daha fazla ilgi görmektedir. Zamanında bağcılık ve balıkçılık yapılan yerde, Balkan Savaşları sonrasında Rum göçü gerçekleşmiştir. Deniz, kum, güneş ve çam ormanları ile ilgi çeken Kumbağ, eşsiz manzaraları ile ziyaretçilere enfes görüntüler sunmaktadır.
Çamlıköy Kastro Plajı
Altın renginde gölü ve yemyeşil ormanları ile dikkat çeken ÇamlıköyKastro Plajı, Karadeniz kıyısına uzanan 3 km’lik plajdır. Istıranca Dağı eteklerinde bulunan ve doğal sit alanı olarak koruma altına alınan ormanında, doğa ile baş başa zaman geçirebilir, kamp yapabilir ve piknik yapabilirsiniz.
Rakoczi Müzesi
Macar Prensi II. FrencRakoczi’nin 1720-1735 seneleri arasında yaşadığı ev olan Osmanlı Konağı, Macaristan hükümeti tarafından satın alınmış ve 1932 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Avustralyalılara karşı Macar ayaklanmasında başta bulunan Rakoczi, mağlup olunca Osmanlı’ya sığınmış ve ölümüne kadar Tekirdağ’da kalmıştır. Söz konusu müzede; Rakoczi’nin kişisel eşyaları, o döneme ait belgeler ve yağlı boya resimleri bulunmaktadır.
Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
1992 yılından beri hizmet veren müzede, MÖ 4500 yılından günümüze kadar kentte yapılan kazılar neticesinde ortaya çıkarılan eserler sergilenmektedir. İçerisinde tarih öncesi çağlara ait savaş aletleri, mızraklar, madeni paralar, süs eşyaları, yöreye ait kadın ve erkek kıyafetleri, el işlemeleri, mezar taşları, sütunlar, yazıtlar ve kitabeler bulunmaktadır.
Rüstem Paşa Camii
Kanuni Sultan Süleyman’ın damadı Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Rüstem Paşa Camii, 1546 yılından günümüze gelen önemli bir eserdir. Mimar Sinan’ın ustalık eserlerinden olan tek kubbeli cami, lale motifli çinileri ile dikkat çekmektedir. Ayrıca külliyede caminin yanı sıra; medrese, kervansaray, hamam ve dükkanlar da bulunmaktadır.
Tekirdağ Şehitlik Abidesi
Tekirdağ’ın fethi sırasında şehit olanların anısına inşa edilen Tekirdağ Şehitler Abidesi, 1949 yılında açılmıştır. 263 şehit anısına inşa edilen abidenin çevresine park yaptırılmıştır. Çiçek, gül ve ağaçlarla donatılan şehitlik abidesi ve parka merdivenlerle çıkarak ulaşılmaktadır.
Tekirdağ’da Gezilebilecek Diğer Yerler
Yeşil Alanlar: Çorlu Atatürk Orman Korusu, Laledere Mesire Alanı, Olimpos At Çiftliği, Gölbaşı Gençlik Parkı, ÇamlıköyOrmaniçi Dinlenme Tesisleri, Kazak Gölü Piknik Alanı, Kuğulu Park, Marmaracık Göleti Mesire Alanı, Güngörmez Kanara Kanyonu, İkiz Göller, BıyıkaliGöleti, Topaçağ
Köyler/Kasabalar/İlçeler:İğdebağlar Köyü, Eriklice Köyü, Hoşköy, Mürefte, Gaziköy, Çorlu, Malkara, Çerezköy…
Plajlar:Kumbağ Plajı, Çorlu Plajı, Alyaka Plajı, Dallas Plajı
Müzeler: Namık Kemal Evi, Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi, Malkara Eğitim ve Kültür Vakfı Özel Müzesi
Tarihi Yapılar: Süleymaniye Camii, Eski Camii, Mirliva Hüseyin Paşa Camii, Gazi Ömer Bey Türbesi, Çorlu Kalesi, Namık Kemal Heykeli
Tekirdağ Mutfağı
Tekirdağ gezi rehberi ile yöresel lezzetler: Tarhana, Çeneçarpan Çorbası, Kelle Paça Çorbası, Tekirdağ Köftesi, Sini Mantısı, Cizleme, Damat Paçası, Burma Sucuk, Satır Et, Kandilli Mantı, Bulama, Manda Yoğurdu, Hardaliye, Üzüm Turşusu, Keşkek, Zennik, Pireşe, Yoğurtlu Borani, Papaz Mancası, Tekirdağ Rakı, Hatrabolu Tatlısı, Üzüm Pekmezi, Peynir Helvası