Yabancı Uyruklu Vatandaşlar İçin Ehliyet

Türkiye; coğrafi güzellikleri, tarihi değerleri, kültürel zenginlikleri ve gastronomisiyle milyonlarca yabancı vatandaşın ilgisini çeken bir ülke olmuştur. Yabancı uyruklu vatandaşların gerek tatilini yaptığı gerek gezi düzenlediği gerekse temelli taşındığı ülke olan Türkiye’de; ev alan, kiralık evde oturan, araba alan veya araba kullanan yabancı uyruklular da tıpkı bizler gibi bazı gereksinimlere ihtiyaç duyar.

Ülkemize gelen yabancı uyruklu vatandaşlar, kendi ülkelerinde aldıkları ehliyetler ile belirli bir süre zarfında Türkiye’de araç kullanarak istedikleri şehirlere, ilçelere, köylere gidebilirler. Fakat kanunen sınırları belirlenen bir süre içerisinde bunu yapabilirler. Kanunlarla sınırları belirlenen bu süre bittikten sonra, yabancı uyruklu vatandaşların sahip olduğu ehliyetler hükümsüz kalır. Bu süre zarfından sonra, bu süreden daha fazla kalacak olan yabancı uyruklu vatandaşlar, süresi biten ehliyetleri Türkiye’de verilen ehliyetler ile değiştirmesi zorunludur. Tabi ki bu işlemi gerçekleştirmek için birkaç resmi prosedürü yerine getirmeleri gerekir.

Yabancı Uyruklu Vatandaşların Kendi Ülkelerine Ait Ehliyetleri Türkiye’de Kullanma Şartları

Yabancı uyruklu vatandaşlar, vize şartlarını yerine getirdikten sonra altı ay süre ile sınırlı olmak üzere, Türkiye’de kaldıkları bu süre boyunca kendi ülkelerinde aldıkları geçerli ehliyet ile Türkiye’de motorlu taşıt kullanabilmektedirler. Sahip olunan ehliyet üzerinde kişiye ait bir fotoğraf yoksa uluslararası sürücü belgesi veya uluslararası sürücü izni (IDL/P) taşıması zorunludur. Bununla beraber 180 günlük süre sonunda Türkiye’de verilen ve kullanılacak motorlu taşıta uygun olan ehliyetin alınması zorunluğu bulunmaktadır. Yabancı sürücü belgesi ile sadece motorlu kara taşıtları kullanılabilmekte ve sahip olunan sürücü belgesinin, Türkiye’de hizmet veren noter onaylı tercümesinin olması gerekmektedir.

Yabancı Uyruklu Vatandaşların Sürücü Belgelerinin Türkiye’deki Sürücü Belgesi ile Değiştirilmesi

Türkiye’ye resmi yollarla girmiş olan yabancı uyruklu vatandaşlar, kendi ülkelerinde almış oldukları ve geçerli olan sürücü belgelerini, Türkiye’de kalacakları 180 günlük ziyaretleri sonunda, bu sürücü belgeleri yerine Türkiye’de verilen ehliyeti alabilmeleri için, bazı belgeleri ibraz ederek başvuruda bulunmalıdır.

Not: Türk vatandaşları, yabancı ülkede ehliyet aldıysa ve Türkiye’de araba kullanıyorsa, ehliyet değişmesi gereken süre bir senedir.

Geçerli sürücü belgesi bulunan yabancı uyruklu vatandaşlar, Türkiye’de yasal olarak girilmesi zorunlu olan ehliyet sınavına girme zorunlulukları bulunmamaktadır. Yapılması gereken işlem; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne ait resmi internet sitesi üzerinden randevu almak ve randevu verildiği gün ve saatle Nüfus Müdürlüğü’ne gitmektir. Bu işlem için gerekli belgeler ise şunlardır:

  • Kimlik
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Ehliyet almak için gerekli harç bedelinin ödendiğine dair belge
  • 1 adet Biyometrik fotoğraf
  • Yabancı uyruklu vatandaşın kendi ülkesinde almış olduğu sürücü belgesinin aslı ile renkli fotokopisi
  • Sürücü belgesinin Konsolosluk onaylı veya noter onaylı Türkçe tercümesi
  • Adli Sicil Belgesi
  • Yabancı Uyruklu vatandaşın kan grubunu gösteren belge
  • Yabancı uyruklu vatandaşın, kendi ülkesinde almış olduğu öğrenim belgesinin noter onaylı tercümesi ve öğrenim belgesi

Belirtilen belgelerin tümünün tanzim ve ibraz edilmesi ardından, yabancı uyruklu vatandaşın alacağı yeni sürücü belgesi, PTT aracılığı ile kişinin ifade etmiş olduğu adrese 15 gün içerisinde ulaştırılarak teslim edilir.

Yabancı Uyruklu Vatandaşların Türkiye’de Ehliyet Alması

Türkiye’ye resmi yollarla girmiş olan ve burada ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşların, kendi ülkelerine ait sürücü belgeleri bulunmuyorsa, bu kişilerin Türkiye’de verilen ehliyeti alabilmeleri için gerekli olan tüm resmi prosedürlere uymaları gerekmektedir. Türkiye’de ilk kez sürücü belgesi alacak olan yabancı uyruklu vatandaşların; ehliyet sınavı, direksiyon sınavı, uygulamaları sürüş eğitimi, ilk yardım eğitimi, motor ve trafik eğitimi olmak üzere gerekli olan eğitim ve sınavlara katılmaları gerekmektedir. Yapılan sınavlar sonucunda başarı olmaları halinde ise başvuru yaptıkları sürücü belgesini alabilirler. Yabancı uyruklu vatandaşlar için gerekli evraklar şunlardır:

  • Pasaportun noter onaylı Türkçe çevirisi
  • Türkiye’de 6 aydan fazla kalacağını gösteren ikamet belgesi ya da öğrenim vizesi
  • Öğrenim belgesinin noter onaylı Türkçe çevirisi
  • Adli sicil belgesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Sürücü olabileceğine dair sağlık raporu
  • Emniyetin vermiş olduğu TC kimlik numarası

Türkiye’de, sürücü adaylarının ehliyet alabilmeleri için girilmesi zorunlu olan ehliyet sınavında başarılı olmaları gerekmektedir. Bunun için de sınavdan en az 70 puan almaları gerekir. Ayrıca teorik sınavda, yani direksiyon sınavında da başarılı olmaları gerekmektedir. Yapılan uygulamalı direksiyon sınavında, en az on beş dakika boyunca kişinin trafikteki sürüş becerileri test edilir ve ehliyet almaya hak kazanıp kazanamadığı ölçülür.

Not: Türkçe yapılan ehliyet sınavında, sınava giren yabancı uyruklu vatandaşlar ile birlikte bir çevirmen de bulunabilir. Yabancı uyruklu vatandaşlar için; İngilizce, Almanca, Rusça, Fransızca, Çince ve Arapça seçenekleri mevcuttur.

2023 Yılı Sürücü Belgesi Harçları

  • A Sınıfı Ehliyet: 1595 TL
  • B Sınıfı Ehliyet: 3260 TL
  • C ve D Sınıfı Ehliyet: 4924 TL

Not: Ödenecek olan harçlar her yılbaşında değişmektedir.

Tartışmaya Katıl

Compare listings

Karşılaştırmak