Bir konut satın alma işlemleri sırasında ve sonrasında belli başlı masraflar ve tapu ile belediye işleri bulunmaktadır. Bu nedenle, tüm bu süreçlerin planlanarak ilerletilmesi kolaylık sağlayacaktır. Biz de İmmo Türkiye olarak, konut satın aldıktan sonrası yapılması gerekenler hususunda yardımcı olmaya çalışacağız.
Hepimizin hayallerini süsleyen bir ev almak veya yatırım için bir almak gibi düşünceleri vardır. Bir konut satın almak büyük ve önemli bir iş olmasının yanı sıra heyecanlı da bir süreçtir. Bu nedenle, özellikle günümüz şartlarında konut satın alma planlarını iyi kavramalıyız ve bilinçli hareket etmeliyiz. Evin alım ve satım fiyatları dışında; vergi, harç, tapu ve belediye masrafları da ev alırken yapılacak masrafların içinde dahil edilmelidir. Konut satın aldıktan sonra çıkan bu masrafları sıkı ve düzenli şekilde takip etmek yararımıza olacaktır. Fazla uzatmadan, konut atın aldıktan sonrası yapılması gerekenlere geçelim.
Bahsettiğimiz gibi, bir konut aldıktan sonra; tapu işlemleri ve ev alım – satışından sonra belediyeye bildirimleri gibi işler de beraberinde gelir. Ayrıca emlak vergisi ödemeleri de çıkar. Bu nedenle konut satın aldıktan sonra tüm süreci en ince ayrıntısına kadar düşünmeli ve planlamalıyız.
Bir Konut Satın Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Tapu Harcı
Bir konut satın aldıktan sonra veya satışını yaptıktan sonra, konutun bağlı bulunduğu Tapu Müdürlüğü’ne giderek evin alım ve satım bedelini beyan etmeli ve tapu harcını yatırmalıyız. Bu işlem, konut satın aldıktan sonra yapılması gerekenler listesinin başını çekmektedir ve bu noktada önemli bir hususa da dikkat etmek gerekir: Gerçek alım ve satım bedelinden düşük gösterilen miktarlar, yüklü cezalarla karşılaşmamıza sebebiyet verebilir.
Bir Konut Dosyası Hazırlamak
Bir konut satın aldıktan sonra, hem alım ve satım işlemleri sonrasında hem de her yıl tekrarlayan, ilgili kurumlara belirli ödemeler yapılır. Bu ödemeler esnasında gerekli belgelere kolayca ulaşabilmek adına, sahibi olduğumuz konut ile ilgili bir dosya hazırlamak basit ve iyi bir yöntem olacaktır.
Belediyeye Bildirim Yapmak
Bir konut satın aldıktan sonra tapusunu almak gerekir. Tapı Müdürlükleri aracılığı ile tapu sahibi olduktan sonra yapılması gereken ilk şey de, ilgili belediyeye bildirim de bulunmaktadır. Bu durum miras ile edinilen konutlar için de geçerli bir durumdur.
Sahibi olunan konutun bağlı bulunduğu belediyeye giderek, ilgili görevlilere başvurumuzu iletmek, Emlak Vergisi bildiriminde bulunmak için yeterlidir. Belediyeye giderken konut tapusunu da yanımızda götürmemiz gerekir. Çünkü bildirimde bulunurken bir belge doldurmamız gerekmekte ve tapu belgesi üzerindeki bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Not:Belediyeye bildirimde bulunmak, konut satın alma işleminin gerçekleştiği yılın sonuna kadar yapılabilmektedir. Örneğin; 23 Mart 2023 yılında bir konut satın alan kişi, 31 Aralık 2023’e kadar Emlak Vergisi bildiriminde bulunmak zorundadır.
İkametgah Değişikliği
Yeni bir konut satın aldıktan sonra yapılacak şeylerin başında unutulmaması gereken konulardan biri de ikametgah değişiklidir. Tabi bu durum taşındığımız senaryoda geçerlidir. Yasa gereği, satın alınan konuta yerleşildiği zaman, ikamet adresi de yeni eve taşınmalıdır. İkametgah değişikliği için, herhangi bir nüfus müdürlüğüne giderek ikametgah değişikliği talep etmek yeterlidir.
Abonelik İşlemleri
Yeni bir konut satın aldıktan sonra abonelik işlemleri süreci başlamaktadır. Su, elektrik, internet ve doğalgaz gibi aboneliklere başvurmalı veya var olan abonelikleri, yeni ikamete taşıyarak hizmetlerden yararlanmaya devam etmeliyiz. Tabi ki bu senaryo da taşındığımız senaryoda geçerlidir.
Sigortalar
Yeni bir konut sahibi olduktan sonra DASK (Zorunlu Deprem Sigortası) yaptırılması yasal zorunluluktur. Afet ülkesi olmamızdan kaynaklı olarak DASK; doğal afetler gibi tehlikelere karşı evlerimizi güvence altına alan sigorta türüdür. Özellikle konut kredisi ile konut satın alan kişiler, bankaların zorunlu tuttuğu sigortaların dışında olmak üzere ek sigortalar ile de kendilerini güvence altına alabilmektedirler.
Refinansman Konusu
Refinansman işlemi; konut kredisi aldıktan sonra, güncel faiz oranları daha hesaplı olan başka bir bankaya taşıma işlemine verilen addır. Refinansman sayesinde konut sahipleri, faiz oranlarının değiştiği senaryoda tasarruf yapabilme olanaklarına sahiptir. Bu nedenle refinansman konusunun araştırılması ve uygun görüldüğünde banka değiştirilmesi karlı olabilmektedir.
Varsa Gayrimenkul Danışman Ücreti
Yeni bir konut satın alma sürecinde, bir gayrimenkul danışmanı ile birlikte çalışıldığı durumlarda; Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği gereğince, gayrimenkul danışmanına ücret ödenmesi gerekmektedir. Bu ücret, yönetmeliğe göre gayrimenkul danışmanının, hem satıcıdan hem de alıcıdan olmak üzere ayrı ayrı %2 + KDV oranında hizmet bedeli talep hakkıdır.
Satın aldığınız konuta taşınmadan önce dikkat etmeniz gerekenler yazımız da okumak için tıklayanız.