İstanbul Deprem Riski Haritası: İstanbul, Türkiye’nin en büyük şehri ve en yüksek deprem riskine sahip bölgelerinden birisidir. Şehir, Türkiye’nin kuzey batısında, Marmara Denizi’nin kıyısında yer almaktadır ve deprem riski nedeniyle sık sık gündeme gelmektedir.Depremlere karşı dayanıklı bölgelerin belirlenmesi, birçok faktöre bağlıdır ve bu faktörlerin çoğu coğrafi, jeolojik ve yapısal özelliklerden kaynaklanır. Bu nedenle, İstanbul’da tamamen depreme dayanıklı bölgeler yoktur, ancak bazı bölgelerde daha az risk vardır.
İstanbul’da deprem riski yüksek bölgelerin başında, Marmara Denizi kıyısındaki yerleşim yerleri gelir. Bu bölgelerdeki yapılar, denizin altında bulunan Kuzey Anadolu Fayı’nın hareketlerine maruz kalmaktadır.Ancak, İstanbul’da deprem riski yüksek bölgelerin sadece kıyı şeridi ile sınırlı olmadığı unutulmamalıdır. Şehrin her yerinde deprem riski vardır ve bu nedenle, deprem önlemleri almak için herkesin gereken önlemleri alması önemlidir.
Deprem uzmanlarının yaptığı açıklamaya göre; İstanbul’da yapı bakımından en eski ilçelerin başında Beyoğlu ve Fatih ilçeleri gelmektedir. Bu nedenle bu bölgeler, depremden daha fazla etkilenecek yerler olarak daha riskli görülmektedir.İstanbul’daki yapıların yaşına bakıldığından en yaşlı ilçe olarak Beyoğlu’ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih (Tarihi Yarımada) depremde daha fazla etkiyi görecek ilçelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak unutmamalıyız ki, Beyoğlu zemin olarak sağlam ancak yapıları olarak eski bir ilçedir.
Fatih’in yanı sıra Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Büyükçekmece’nin Devebağırtan bölgesi, Küçükçekmece’nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Beylikdüzü’ne bağlı Gürpınar’ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Esenler, Kumburgaz ile Silivri’nin yanı sıra Marmara Ereğlisi de İstanbul depreminden daha çoketkilenecek bölgeler arasında gösterilmektedir.
Ancak unutmamalıyız ki depremden etkilenme derecelerini etkileyen pek çok husus vardır ve bu nedenle kesin konuşmak zordur. Örneğin zemininin kötü olmasından dolayı Avcılar, kırılması beklenen fay hattına yakınlığı nedeniyle Marmara kıyıları ve eski yapılara sahip olması nedeniyle Beyoğlu gibi bölgelerin daha fazla etkilenmesi bu sebeplere örnektir. Daha detaylı bir şekilde depremden etkilenme derecelerine bir göz atalım.
İstanbul’da Depremden Daha Çok Etkilenmesi Beklenen Bölgeler
Zeytinburnu, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı,Haramidere, Fatih, Bakırköy, Küçükçekmece’nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Beylikdüzü’ne bağlı Gürpınar’ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Büyükçekmece Devebağırtan bölgesi, Kumburgaz, Silivri, Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi
İstanbul’da Depremden Orta Derecede Etkilenmesi Beklenen Bölgeler
Üsküdar Çukuru, Tarabya Çukuru,Çayırbaşı Çukuru, Tophane, Moda Sahili, Ortaköy’deki dolgu kısımlar, KadıköyKurbağalıdere, Alibeyköy, Fatih, Silivri, Topkapı ve Gümüşyaka
İstanbul’da Depremden Daha Az Etkilenmesi Beklenen Bölgeler
Pendik, Kartal, Ümraniye, Şile, Üsküdar, Kadıköy, Erenköy, Çengelköy, Suadiye, Eminönü, Altunizade, Polonezköy, Beşiktaş, Rumelihisarı, Adalar, Nişantaşı, İçerenköy, Sarıyer, Şişli, İstinye, Gültepe, Kağıthane, Levent, Taksim ve Arnavutköy
İstanbul’da Depreme Daha Dayanıklı Yerler
İstanbul’da Orta Derecede Deprem Riski Taşıyan Yerler
İstanbul’da Depreme Daha Az Dayanıksız Olan Yerler
Bununla birlikte, İstanbul’da depreme karşı dayanıklı bölgelerin belirlenmesi, sadece yerleşim yerlerinin konumu ile sınırlı değildir. Binaların inşası, bina kalitesi, zemin yapısı, yapısal güçlendirme çalışmaları gibi faktörler de etkilidir. Bu nedenle, deprem riskini azaltmak için herkesin, oturdukları binaların depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol etmeleri ve gerekli güçlendirme çalışmalarını yapmaları önemlidir.
Sonuç olarak, İstanbul’da tamamen depreme dayanıklı bölgeler olmadığından, herkesin depreme hazırlıklı olması, evlerinde, işyerlerinde, okullarında ve diğer binalarda gerekli önlemleri almaları önemlidir.
İstanbul Deprem Riski Haritası I yazımızı da okumak için tıklayınız…
İstanbul Deprem Riski Haritası II yazımızı da okumak için tıklayınız…