Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İmmo Sözlük

Hepsi | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bu dizinde toplam 15 sözcük mevcut.
BAĞIMSIZ BÖLÜM
İnşaatı tamamlanmamış bir gayrimenkulün ayrı olarak kullanılmaya uygun alanlarına bağımsız bölüm denir. Bu bölümler daire, dükkan, kat, ofis, mağaza, depo vb. olarak kabul edilir. Bağımsız bölümler aynı binada bulunabileceği gibi aynı parsel içinde de bulunabilir. Aynı bina veya parsel içinde farklı bloklarda da bulunabilirler.Not: İsteğe bağlı olarak, ana binanın her bir katı, tapu kütüğünde, bağımsız olarak kabul edilir. Apartman görevli odası ve sığınak gibi ortak alanlar bağımsız bölüm olarak kabul edilmiyor.Not: Bağımsız bölüm sahiplerine ayrı ayrı tapu verilir ve tapu kütüğünde ayrı bir sayfada tescil edilir.
BAĞIMSIZ BÖLÜM NEDİR?
İnşaatı tamamlanmamış bir gayrimenkulün ayrı olarak kullanılmaya uygun alanlarına bağımsız bölüm denir. Bu bölümler daire, dükkan, kat, ofis, mağaza, depo vb. olarak kabul edilir. Bağımsız bölümler aynı binada bulunabileceği gibi aynı parsel içinde de bulunabilir. Aynı bina veya parsel içinde farklı bloklarda da bulunabilirler. Not: İsteğe bağlı olarak, ana binanın her bir katı, tapu kütüğünde, bağımsız olarak kabul edilir. Apartman görevli odası ve sığınak gibi ortak alanlar bağımsız bölüm olarak kabul edilmiyor. Not: Bağımsız bölüm sahiplerine ayrı ayrı tapu verilir ve tapu kütüğünde ayrı bir sayfada tescil edilir.
BAHÇE DUVARI NEDİR?
Bahçe duvarı; bir arsanın, bir binanın ya da bahçelerin etrafını çevreleyen ve diğer alanlardan ayıran duvarlara verilen isimdir. Teknik olarak ihata duvarı olarak da bilinir. Taşıyıcı özelliği yoktur, sınır belirlemek amacıyla inşa edilir. Ayrıca istinat duvarından daha kısa ve daha incedir. Ancak bahçe duvarı, istinat duvarı işlevi de görebilir. Bahçe duvarı yapımı ruhsata tabi değildir. Ancak duvar yüksekliği, planlı/plansız alan yönetmeliklerine tabidir. İmar yönetmeliğine göre bahçe duvarları: Yüksekliği, tavsiye edilen veya tabii zeminden itibaren yol tarafında 0,5 metreyi, gerisinde 2 metreyi geçemez. Bahçe duvarı üzerine yüksekliği en fazla 1 metre olabilecek parmaklık yapılabilir. Tehlikeli ve fazla meyilli yerlerde şeklinin kararını idari birimler verir. Hastane, okul, cezaevi, elçilik ve ibadethane gibi yapılar bu kurallara tabi değildir.
BALKON NEDİR?
Balkon, yapılarda genellikle dışarı doğru çıkmış, çevresi insan beli hizasında duvar, korkuluk veya parmaklıkla çevrili ve en az bir cephesi açık olan, çıkıp hava almak veya oturmak için kullanılan yapı ögesidir. Balkon ile ilgili izinler imar yönetmelikleri tarafından belirlenir. Balkonlar birçok amaçla kullanılabilir. Evlerde kapatılarak ardiye şeklinde de kullanılabilir veya evlere dahil edilerek, yani balkon metrekaresi odaya dahil edilerek, alandan fayda sağlanabilir. Ayrıca günümüzde küçük Fransız balkonlar da yaygın olarak kullanılmaktadır. Son olarak, balkonlar; yapı içinde de inşa edilebilirler. Bu tür balkonlara sinema ve gösteri salonlarında rastlanır.
BANLİYÖ NEDİR?
Banliyö kavramının kökeni Fransız kültüründen gelmekte ve kentlerin veya ilçelerin merkezinden uzakta kalan veya merkezin sınırına yakın yerlerine inşa edilen, konutlardan oluşan yerleşim alanları anlamında kullanılmaktadır. Yöre kent olarak da anılır. Banliyölerin ihtiyacı ilgili şehir tarafından karşılanır. Banliyölerin kurulma amacı, şehir nüfuslarının artması ve halkın şehrin gürültülü havasından uzaklaşıp sakin bir yerde bulunma ihtiyacıdır. Geçmişte büyük ve kalabalık şehirlerin banliyölerinde işçi sosyal konutları bulunmaktaydı. Şehir merkezi ve banliyöler arasında kara ve deniz yolları ile bağlantı sağlanır. Banliyölerden şehir merkezlerine genellikle iş, eğitim ve günlük ihtiyaçlar için ulaşım sağlanır. Bu ulaşım genellikle banliyö treni isimli trenlerle gerçekleştirilirken günümüzde daha çok metro ve toplu taşıma araçlarıyla gerçekleşmektedir. Deniz kıyısı bulunan banliyöler için de vapur seferleri mevcuttur.
BAYINDIRLIK NEDİR?
Bayındırlık, bayındır olma durumudur. Bayındır, uygun yaşam koşullarına getirilmiş, geliştirilip güzelleştirilmiş yer anlamına gelmektedir. Bu bağlamda bir yerleşim yerinin tüm fonksiyonlarıyla standartlarının iyileştirilmesi, yaşam koşullarının uygun olmasının sağlanması ve geliştirilip düzenlenmesine bayındırlık denir. Ülkemizde bütün bayındırlık faaliyetlerinin yürütülmesi bakanlık sorumluluğundadır. Önceden Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’nın yürüttüğü bu faaliyetler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulmasıyla birlikte tüm bayındırlık faaliyetlerinin görev ve yetkileri bu bakanlığa geçmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bayındırlık sorumlulukları arasında; yaşama uygun kamu yapıları ve tesislerini yapmak/yaptırmak, bu tesislerin esaslı onarım işlerini yapmak/yaptırmak, konut politikaları ilkesine göre konut yapmak/yaptırmak, Arsa Ofisi Kanunu esasınca gereken arsa ve araziyi sağlamak gibi işler yer alır. Ayrıca imar planlarının kontrolünü gerçekleştirip bakanlığın imkânlarına uygun olacak şekilde şehri genişletmek yine bakanlığın yükümlü olduğu faaliyetlerdir.
BETONARME NEDİR?
Betonarme, beton ve çelik kullanılarak imal edilen yapı malzemesiyle dış etkilere dayanıklı sistem oluşturmaya verilen isimdir. Şehirleşmenin hızlanması ve inşaat ürünü olarak çelikle betonun kullanımının yaygınlaşması betonarme yapıların gelişmesini sağlamıştır. Betonarme yapının iskeleti çelik çubuklardan oluşur. Çelik, dış güçlere karşı çok dayanıklı bir malzeme olmasına karşın yangına karşı dayanıklı değildir. Burada da devreye beton girmekte ve betonarme yapının çelik etrafında beton şeklinde yapılmasını beraberinde getirmektedir. Bu nedenle betonarme yapıların en önemli özelliklerinden biri yangına karşı oldukça dayanıklı olmasıdır. Ayrıca korozyona karşı da güvenlik sağlar, daha çok yük taşır, sarsıntılara karşı dayanıklıdır ve tamir-bakım masrafları azdır.
BEYAN NEDİR?
Beyan, hukukta bildirme anlamına gelirken bir şeyin açıklığa kavuşması, delilli ispatı, anlatmak gibi değişik anlamlara sahiptir. Gayrimenkul piyasasında daha geniş içeriğe sahiptir. Kurumlar, kuruluşlar ve kişiler gerekli olduğu zamanlarda emlak beyanı, adres beyanı ve mal beyanı gibi beyannamelerde bulunurlar. Emlak beyanı emlak bildirme anlamına gelirken mal beyanı; beyanda bulunan kişinin, beyannamede bahsedilen mallar üzerindeki hak ve sorumluluğunu ifade eder. Adres beyanı da mevcut adresini bildirme anlamındadır. Beyan eden kişi, beyanda bulundukları ile sorumludur. Yasal olarak özel durumlar haricinde beyan edilen konularda sorumluluk kabul etmemek olanaksızdır. Beyan, yazılı veya sözlü şekilde verilebilir. Sözlü beyanın mahkemede tanıklar tarafından desteklenmesi gerekebilirken adli şartlara uygun yazılı beyanlarda tanıkların desteklemesine ihtiyaç yoktur.
BİLA NEDİR?
Bila, Farsça kökenli olumsuzluk ekidir ve Türkçede de –sız, -siz, -suz, -süz olumsuzluk eklerinin yerini tutar. Günlük dilde kullanımı çok nadirdir, genellikle resmiyette karşımıza çıkar. Başta hukuki terimler olmak üzere sözleşmelerde, ipoteklerde ve tebligatlarda görülür. Örneğin yapılan sözleşmede bila bedel ibaresi geçiyorsa bu, ilgili işlemden bedel alınmadan gerçekleştirileceği anlamına gelir. Bila faiz ise faizsiz anlamına gelir. Bu kavram, ipoteklerde geçiyorsa faiz konulmadan ipotek bedelinin ödeneceği anlamına gelir. Bila ifadesinin tebligatlarda kullanılması ise bila tebliğ olarak anılır ve tebliğ yapılması istenen tarafa tebligatın yapılmadığı anlamına gelir.
BİNA YÜKSEKLİĞİ NEDİR?
Bina yüksekliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belirlediği Planlı Alanlar Yönetmeliğince, bir binanın kot kot aldığı nokta ile saçaklara kadar olan mesafeyi ifade eder. Tamamlanmış binalar, imar planı ve yönetmelikte bulunan bilgilerle eşleşmelidir. Aksi takdirde mahkeme kararıyla binaların yıkım kararı verilebilir. Bina Yüksekliği Hesabı Bina yüksekliği hesabı, imar yönetmeliklerinde mevcuttur. Bu yönetmeliklerde binada bulunabilecek kat sayısı, bahçe ve istinat duvarları gibi detaylara yer verilir. Kat âdeti belirtilmeyen binalarda kat sayıları, yönetmelikteki şartlara göre belirlenir. Ayrıca kat sayısı belirlenirken bodrum hariç tutularak hesaplanır. Aşağıdaki listede de bodrum hariç kat sayıları verilmiştir. • Genişliği en fazla 7 metreye kadar olan yollarda: Bina kat sayısı en fazla 2 olabilir. • Genişliği en fazla 7 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 3 olabilir. • Genişliği en fazla 10 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 5 olabilir. • Genişliği en fazla 12 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 6 olabilir. • Genişliği en fazla 15 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 7 olabilir. • Genişliği en fazla 18 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 8 olabilir. • Genişliği en fazla 20 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 10 olabilir. • Genişliği en fazla 25 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 12 olabilir. • Genişliği en fazla 30 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 15 olabilir. • Genişliği en fazla 35 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 18 olabilir. • Genişliği en fazla 40 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 20 olabilir. • Genişliği en fazla 50 metre ve daha geniş yollarda: Bina kat sayısı en fazla 25 olabilir.
BİTİŞİK NİZAM NEDİR?
Bitişik nizam, imar yönetmeliğince, bir veya birden fazla komşu parsellerdeki binalara yapışık/bitişik olan yapılar için kullanılan terimdir. Bitişik nizam, ticaretin yoğunlaşması istenen, nüfusun yoğun olduğu yerlerde görülür. Bitişik nizamda ortak bir alan bulunmaktadır ve binaların ortak olan arka bahçesine çıkılır. Bitişik nizamlar için, imar planları yönetmeliğince belirlenmiş bazı kurallar vardır. Örneğin ahşap veya yarı ahşap olan binalar ile bitişik nizam yapılamamaktadır. Ayrıca bitişik nizamda ön ve yol kenarı cephelerine denk gelen bahçe mesafeleri 5 metre olmalıdır. Yan ve arka cephe bahçelerin mesafesi ise 3 metreden aşağı ayarlanamaz. Ancak bu durumlar yönetmelikte belirtilen özel durumlara göre değişiklik gösterebilir.
BLOK NİZAM NEDİR?
Blok nizam, imar yönetmeliğince, cephe uzunluğu, yüksekliği ve derinliği belirlenmiş tek yapı kitlesinin, bir veya birden fazla parsel üzerine oturan bahçeli yapı düzenine verilen isimdir. Birden fazla komşu parseldeki binalara bitişik olarak belli bir düzende oturtulan blok yapılar, şehir planlaması açısından son derece düzenli bir görüntü verir. Not: Blok düzenli yapılarda bitişik noktalarda pencere veya kapı açılamaz. Not: Blok nizamlı yapılarda aksi belirtilmediği takdirde taban alanı kat sayısı en fazla %40 olabilir. Not: Bitişik nizamlı yapılar, binalarda ortak alandan arka bahçeye çıkış sağlanan yapı nizamıyken; blok nizamlı yapılar tek yapının birden fazla parsel üzerine oturduğu bahçeli yapı nizamıdır.
BRÜT BETON NEDİR?
Brüt beton, üzerine sıva yapılamayan, bilinen betona göre daha ufak tanelere sahip olan ve dekoratif amaçla da kullanılabilen bir beton türüdür. Brüt beton uygulanırken taşıyıcı sistemin yüzeyinde veya kaplamasında kullanılabilir. Ayrıca binaların iç ve dış yüzeylerinde, istinat duvarlarında, bina ve dış çevre arasındaki sınırlayıcı duvarlar gibi pek çok yerde kullanılabilir. Brüt beton, mimari yapılarda çok fazla tercih edilen bir malzemedir. Gerek iç mekanda, gerek dış mekanda sade ve son derece şık bir görüntü oluşturmaktadır. Brüt betonun doğal rengi gridir, ancak çeşitli yöntemlerle istenilen renk elde edilebilir. Not: Brüt beton, bilinen betona göre daha küçük tanelere sahip olduğundan dolayı, aynı dayanaklılığı sağlayacak brüt beton tasarlamak normal betondan daha maliyetlidir.
BRÜT NEDİR?
Brüt, kelime anlamı olarak kesintisiz, kesinti yapılmamış anlamına gelmektedir. Emlak sektöründe de sıkça kullanılan brüt terimi gayrimenkulün toplam alanını ifade eder. Gayrimenkulün büyüklüğü, net alan ve brüt alan olarak ifade edilir. Brüt alan ya da brüt metrekare gayrimenkulün aktif kullanılan alanları dışındaki bölümlerini de kapsarken; net alan ya da net metrekare ise evin kullanılabilir alanını ya da başka bir değişle süpürülebilir alanını ifade eder. Brüt Alan Nasıl Hesaplanır? Brüt alan, dış ve iç brüt olmak üzere ikiye ayrılır. Dış brütte binanın otopark ve sosyal alan gibi inşaat sahasına dahil bütün bölümleri hesaplanır. İç brütte ise asansör, balkonlar, merdivenler, kolon ve sıva payları hesaplamaya dahil edilir.
BUNGALOV EV NEDİR?
Bungalov evler genellikle tek katlı (müstakil) veya bir buçuk katlı olarak inşa edilen, ahşaptan inşa edilen evlerdir. Özellikle tatil bölgelerinde veya ormanlık alanlarda konaklama amacıyla kullanılır. 5 kişilik bir ailenin kalabileceği kadar yeterli büyüklüktedir. Özel olarak da tasarlanabilmektedirler. Bungalov evlerin tipik özellikleri, çok katlı yapılara göre daha geniş zemine oturtulması, az eğimli çatısının olması, evin dış alanında veranda veya balkon bulunması, önünde sundurma bulunması gibi özelliklerdir. Bungalovların içi de diğer yapılara göre biraz farklıdır. Genellikle açık kat plan veya büyük yatak odaları yerine büyük bir oturma odası ve az sayıda küçük odalar tercih edilir. Ahşap olarak inşa edildiklerinden dolayı doğayla uyumlu gözükmektedir. Ayrıca ahşap bungalov evlerin metrekaresi küçük olduğundan dolayı daha az maliyetle inşa edilirler. Türkiye’de ise Bungalov evler, turizmin de gelişmesiyle beraber her geçen gün sayısını artırmaktadır. Gerek fiyatların uygunluğu gerekse şehrin stresinden kaçan insanların doğa ile iç içe tatil yapabilmesi açısından her geçen gün daha fazla talep görmektedir. Karadeniz başta olmak üzere Akdeniz ve Ege bölgelerinde çok sayıda bungalov eve rastlamak mümkün.

Compare listings

Karşılaştırmak