Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İmmo Sözlük

Hepsi | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bu dizinde toplam 7 sözcük mevcut.
ÇARPIK KENTLEŞME NEDİR?
Çarpık veya plansız kentleşme, nüfusun hızla artması sonucunda, plan, denetim ve altyapı olmadan, gelişigüzel ve her türlü estetik kaygıdan uzak bir şekilde, bir şehrin merkezden dışarıya doğru kontrolsüz olarak yapılaşmasıdır. Çarpık kentleşme, insanca yaşamaya olanak vermeyen ilkel yapıların kenti kuşatmasına, mevcut dokunun tahrip olmasına, doğal, kültürel ve tarihsel değerlerin yok olmasına, toplumun düzensizliğine, insanların fakirliği ve mutsuzluğuna ve şehirlerin kötü görünmesine neden olur.
ÇATI KATI NEDİR?
Çatı katı, binanın çatı ile son katı arasında yapılan bölüme verilen addır. Çatı katı, konforlu bir yaşam alanı olarak (yatak odası, çocuk odası, çalışma odası, oturma odası, hobi odası) ve depolama alanı olarak kullanılabilir. Bunun için çatı katını inşa ederken ısı yalıtım, aydınlatma ve havalandırma konularına önem verilmelidir. Ayrıca çatı katının, kışın ısınması ve yazın çok sıcak olmaması için mantolamaya özen gösterilmelidir. Günümüzde yeni evlerde daha sık rastladığımız çatı katları, nasıl değerlendirileceğine karar verildikten sonra herkesin kendi zevkini yaşayabileceği özel mekanlara dönüşmeye hazırdır. Not: Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı katı ortak kullanım alanıdır. Ancak dubleks yapılarda çatı katı, gayrimenkul mülkiyetine sahip olan kişiye aittir.
ÇATI NEDİR?
Çatı, yapıların üst sınırı olarak kabul edilen, yapıyı iklim şartlarına (yağmur, kar, dolu, rüzgar) karşı koruyan bir yapı elemanıdır. Çatı şekilleri binanın bulunduğu bölgenin hakim iklim koşullarına göre değişebilir. Örneğin yoğun kar yağışı alan yerlerde daha dik çatılar tercih edilir. Ancak sıcak iklimli yerlerde düz çatılar daha yaygın kullanılır. Çatılar, genellikle ahşap, betonarme ve çelikten yapılır ve konut, okul, hastane, işyeri, fabrika, atölye ve benzeri birçok yapıda kullanılır. Türüne göre bu malzemelerle anılan çatılar şekil olarak da testere çatı, asimetrik çatı ve beşik çatı gibi isimler alırlar. Ayrıca çatılara uygun eğim, boyut ve şekil verilerek estetik görünmeleri de sağlanabilir. Çatı türünün belirlenmesi, taşıyıcılık dışında görünüş yönünden de önemlidir. Ayrıca çatı, duvar, ayaklar ve kolon üzerinde oturtulabileceği gibi doğrudan zemine de oturtulabilir. Çatı yapımında ilgili belediyelerin belirlediği kurallar ve Planlı Alanlar Yönetmeliği’nde bulunan esaslar dikkate alınır. Kullanılacak çatı malzemeleri ve çatı yüksekliği gibi konular bu yönetmelik tarafından belirlenir. Ayrıca bölgenin iklim koşullarına uygun malzeme kullanılması gerekmektedir.
ÇEKME KAT
Çekme kat, bir gayrimenkulün en üst katı ile çatı katı arasında bulunan kata denir. Bu arada kalan bölümün genişletilerek mevcut alana yeni bir kat eklenmesidir. Genellikle dört tarafı balkonla çevrili, terasın orta yerinde bulunur.Çekme kat 3914 sayılı İmar Kanunu hükümlerince yapılmalıdır. Çekme katlarının tapuda kaydı bulunması gereklidir. Aksi takdirde projeye aykırılık söz konusudur. Bu sorunu gidermek için ilgili belediyeden çekme katın projeye dahlini istemek gerekmektedir.
CEPHE NEDİR?
Cephe; parsel düzeninde, bir binanın toprak üstündeki katlarının yol kenarındaki duvarlarının dış yüzeyleri yani bina önyüzüdür. Daha anlaşılır şekilde cephe, yapılarda yön ve taraf anlamında kullanılır. Binanın ön yüzlerindeki her bir tarafa verilen isimdir. Ön cephe, mimarlıkta, bir binanın tasarımı için son derece önemlidir. Çünkü binanın geri kalanının da tarzını belirler. Ayrıca ev seçerken de binanın hangi cephesi nereye bakıyor sorusu önemlidir.
CİNS DEĞİŞİKLİĞİ NEDİR?
Cins değişikliği, bir gayrimenkulün cinsinin yapılı iken yapısız veya yapısız iken yapılı hale dönüştürmek ya da bağ, bahçe ve tarla durumundayken arazi ve arsaya veya arazi ve arsayken, bağ, bahçe ve tarla durumuna dönüştürme işlemidir. Bu değişiklikler pafta ve tapu sicilinde gerçekleştirilir. Örnek vermek gerekirse, imarlı bina bulunan bir arsadaki binanın yıkılıp arsanın tarımsal amaçlı kullanılması istendiğinde tapu kütüğünde cins değişikliği yapılması gerekir. Veya bir arsanın üzerine bina inşa etmek isteniyorsa, tapu kütüğünde arsanın bina olarak gösterilmesi işlemi de cins değişikliğidir. Cins değişikliğinde en sık rastlanan durumlarda, arsanın yıkılıp bina olarak değiştirilmesi ve binanın yıkılıp tarla olarak değiştirilmesidir. Cins Değişikliği Nasıl Yapılır? Cins değişikliği için, tapuda hak sahibinin veya hissedarlardan birinin kadastro müdürlüğüne talepte bulunması gerekmektedir. Ardından kadastro personeli zeminde inceleme yapar ve düzenlenen tescil bildirimi tapu sicil müdürlüğüne gönderilir. Başvuru onaylandığı takdirde de cins değişikliği işlemleri yapılmaktadır. Gereken Evraklar: Kimlik belgesi Gayrimenkulün tapu senedi Taşınmaz malın sahibi veya vekaletname, vasi kararı gibi bir belge İzin belgesi Gerekliyse DASK Gayrimenkulün ilgili belediyeden alınacak emlak vergisi değerini gösteren belge
CUMBA NEDİR?
Cumba, sözlük anlamıyla, eski Türk evlerinde zemin katın üzerinde birinci veya onu takip eden katlarda dışa taşan kafesli oda bölmesidir. Başka bir tanımla; genellikle binaların üst katında bulunan ve binanın ana duvarından sokağa doğru çıkıntı yapan kapalı balkona verilen addır. Cumbanın ayrıt edici özelliği de önünün kapalı olması ve balkon gibi mimarinin devamı değil de ana duvarın dışına ayrı bir bölüm olarak yapılmasıdır. Bu nedenle hem balkon özelliklerine sahip hem de oda olarak kullanılabilmektedir. Cumba, Türk mimarisinde genel olarak ahşap yapıların yoğun olarak kullanıldığı zamanlarda çok tercih edilen bir tarzken günümüzde betonarme ve taş yapıların yaygınlaşmasıyla önemini kaybetmiştir. Ancak cumba günümüzde modern hali ile tercih edilebilmektedir. Özellikle konsept butik otellerde ve yazlık yapılarda, estetik ve sıcak görünüm vermek için inşa edilmektedir.

Compare listings

Karşılaştırmak