Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İmmo Sözlük

Hepsi | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bu dizinde toplam 4 sözcük mevcut.
ÜFE NEDİR?
ÜFE yani Üretici Fiyatı Endeksi; belirli bir referans döneminde, ülke ekonomisinde üretimi yapılarak yurtiçinde satışı olan ürünlerin, üretim fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir. Buna bağlı olarak ÜFE, aylık ve yıllık enflasyon oranlarının belirlenmesinde kullanılır. Not: ÜFE ile TÜFE arasındaki fark şu şekildedir: TÜFE, Tüketici Fiyat Endeksidir ve tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetler grubunda yer alan ürünlerin fiyat değişimlerini ölçer. Ayrıca TÜFE sayesinde enflasyon oranlarındaki olası artış ve azalışlar öngörülebilir.
ÜST HAKKI NEDİR?
Üst hakkı; sınırlı ayni haklardan birisidir ve başka bir kişi lehine, arazinin altında veya üstünde yapı inşa etme ya da mevcut yapıyı koruma yetkisi veren irtifak hakkıdır. Türk Medeni Kanunu’na göre, arazinin mülkiyeti arazi sahibinde kalır, ancak arazi üzerine inşa edilen yapının hakkı, sahibinin kabul edilir. Üst hakkı verilmesinde tapu müdürlükleri yetkilidir ve resmi senet düzenlenmesi gerekir. Üst hakkın süresi belirli veya belirsiz olabilir. En az 30 yıl olarak düzenlenen irtifak hakları, bağımsız kabul edilir ve tapu siciline de bağımsız bir hak olarak tescil edilir. Üst sınırı ise 100 yıl olarak belirlense de, sürenin dörtte üçü geride kaldıktan sonra yeni bir 100 yıllık üst hakkı tesis edilebilmektedir.
UYGULAMA İMAR PLANI NEDİR?
Uygulama imar planı; yerleşim yerlerinin geleceğe dönük sosyal, kültürel ekonomik açıdan alacakları yerleşim biçimlerinin belirlenmesine dönük tasarlanmış ve uygulamaya yönelik, 1/1000 ölçekli planlardır. Uygulama imar planlarının tamamı bir aşamada yapılabilir veya etaplar halinde hazırlanabilir. Ancak etaplar halinde hazırlandığı durumlarda, etap sınırları nazım planlar üzerinde gösterilmelidir. Uygulama imar planlarında imar parselleri, yapı adaları içinde gösterilir. Ayrıca uygulama imar planlarına uygun olarak düzenlenen parselasyon planları, imar planlarının ayrılmaz parçasıdır.
UYGULAMA PROJESİ NEDİR?
Uygulama projesi; yapılan tüm mimarlık ve mühendislik çalışmalarında, yapılacak inşanın düşünüldüğü gibi olmasını sağlamak amacıyla yapılacak uygulamaların, tüm ayrıntı ve detaylarının gösterildiği proje çizimine verilen isimdir. Yani, yapının gerçekleştirilmesi için, mühendislik ve mimari projelerinin hazırlanabilmesi için tüm gerekli bilgileri kapsayan projedir. Bu projede, bir yapının uygulama alanında bulunun tüm gerekli teknik ayrıntı ve bilgiler çizgisel şekilde yazı ve rakamlarla açıklanır. Ayrıca mühendislerle birlikte alınan statik, elektrik, havalandırma, sıhhi tesisat ve ısıtma kararlarının yapıya yansıyan çözümlerini de belirler. Uygulama projesindeki her çizim net bir kesinlikte olduğundan dolayı, kaba yapıyı açıklayan yazı, çizgi, rakam ve şekiller hiçbir kuşkuya mahal vermeyecek açıklıkta olmalıdır. Uygulama projeleri 1/50, 1/20, 1/10, 1/5, 1/1 ölçekleri ile hazırlanır.

Compare listings

Karşılaştırmak