Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İmmo Sözlük

Hepsi | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bu dizinde toplam 10 sözcük mevcut.
DAİRE NEDİR?
Daire, yapılarda aynı çatı altında bulunan ve birden fazla bölümlerin her birine verilen isimdir. Daireler, kendi içerisinde büyüklük ve küçüklük olarak çeşitlilik gösterir. Bu çeşitlilik 1+0, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, 5+2… şeklindedir. Taşınılacak daireyi seçerken istek ve ihtiyaçların belirlenmesinde fayda vardır. Bunlar belirlenirken; yaşam stili, aile, çocuklar, aile bireylerinin sayısı ve ihtiyaçları önemli konulardandır. Günümüzde yapı projelerinde herkesin kendi zevkine ve ihtiyaçlarına göre daire tipleri tasarlanmaktadır. Daire tiplerine örnek olarak; stüdyo daire, loft daire, a tipi daire, penthouse daire ve a+ tipi daire gibi çeşitler verilebilmekledir.
DAMGA VERGİSİ NEDİR?
Damga vergisi, taraflar arasında gerçekleştirilen (kurumlarla kurumlar, şahıslarla kurumlar veya şahıslarla şahıslar) hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen bir vergi türüdür. Damga Vergisi Kanunu’na göre imzalanan ve ibraz edilebilen tüm sözleşmelerden damga vergisi alınır. Hukuki olarak geçerli olan yazılı belgelerden alınan damga vergisinin miktarı yapılan işleme göre farklı oranlarda hesaplanır. Kira sözleşmeleri için damga vergisi oranı, her yıl yeniden belirlenir. Ayrıca kanun maddesinde belirtilen imza; ıslak imza, e-imza veya imza yerine kullanılacak bir işaret olabilir. Damga vergisinde sözleşmeye imza atan taraflar damga vergisinin mükellefleri olarak kabul edilirler. Ancak imza atan kişi vergiden muafsa veya resmi kurumsa, diğer kişi bu verginin tamamını ödemekle yükümlüdür.
DASK
DASK, konutları kapsayan, doğal afetlere karşı güvence amaçlayan, yani depremlerin neden olabileceği maddi hasarlara karşı teminat sağlamayı amaçlayan Zorunlu Deprem Sigortasıdır.Deprem sonrası yaşanabilecek tsunami, yangın, yer kayması gibi durumlarda doğrudan oluşan maddi hasarlar da poliçe limitleri kapsamında nakit olarak karşılanması da DASK kapsamı dahilindedir.DASK tarafından sunulan bu sigorta türü zorunludur ve DASK yaptırılmadan tapu devri yani ev alım satım işlemi gerçekleştirilemez. Ayrıca DASK sigortasını, en yakın sigorta acentesine ya da banka şubesine gerekli belgelerle giderek yaptırabilirsiniz.DASK Ücreti Ne Kadar?DASK her sene azami bir teminat tutarı belirlemektedir. 2022 yılında bu ücret, tüm yapı tiplerinde 320 Türk Lirasıdır.
DEKORASYON NEDİR?
Dekorasyon, inşa edilen konut türü yapıların iç ve dış mekanlarını süsleme durumudur. Genel anlamıyla yaşanan yerlerin kullanım amaçları da dikkate alınarak, estetik açıdan düzenlenmesi olarak tanımlanabilir. Ev dekorasyonu da ev içerisinde verimli ve kullanışlı ortamlar yaratmak, bunu da estetik olarak en iyi şekilde gerçekleştirmek olarak tanımlanabilir. İnsanlar tarih boyunca yaşadıkları yerleri dekore etmiştir. Bu da insanların iç dünyasını ve zevklerini yaşadıkları ortama yansıtma arzularıyla açıklanabilir.
DEPOZİTO NEDİR?
Depozito, gayrimenkulünü kiraya veren mülk sahibinin, kiralanan süre boyunca gayrimenkulün herhangi bir zarar görmemesini sağlamak amacıyla talep ettiği bir güvence, bir teminattır. Depozito, kiralanan mülkün zarar görmeyeceğine dair para veya kıymetli evrak olarak (senet, çek ve benzeri) güvence teminatıdır. Kiralama işlemlerinden önce bu teminat önceden verilir ve kira sözleşmesi şartlarına göre kiralanan mülkten çıkarken geri alınır. Depozito Ne Kadar Verilmelidir? Borçlar Kanunu çerçevesinde Mülk sahibi, teminat bedeli konusunda belirlenmiş sınırları vardır. Buna göre mülk sahibi evin içinde bulunan demirbaşlara göre depozito fiyatını üç kira bedeli isteyebilir, ancak daha fazlasını isteyemez. Ancak depozito genellikle bir kira bedeli olarak istenir. Bazı mülk sahipleri iki kira bedeli de isteyebilmektedir. Depozito Ne Zaman Geri Ödenir? Kira sözleşmesi süresi dolduktan veya feshedildikten sonra mülk sahibi, yasal bir engel yoksa yasalar gereği en geç 3 ayda ödemek zorundadır.
DEVREMÜLK NEDİR?
Devremülk, yıl içerisinde farklı kişilerin kiralayabildiği veya yılın belirli bir dönemi için satın alabildiği gayrimenkul tipine verilen addır. Tatil yapmak isteyenlerin veya kısa süreli şehir değiştirenlerin çokça tercih ettiği devremülkler, mesken olarak kullanıma elverişli yapı veya bağımsız birimin özel olarak kullanılması için oluşturulmuştur. Ortak mülkiyet alanı sağlayan devremülkleri genellikle yazlık bölgelerde ve termal tatil bölgelerinde tercih edilir. Devremülk satın alan kişiler, hayatlarının sonuna kadar belirli tarih aralıklarında hiçbir ücret ödemeden kalma hakkına sahiptirler. Kalacakları zaman dilimi, her yıl aynı tarihte olmak üzere bir hafta, on gün, on beş gün veya daha fazla süreyi kapsamaktadır. Devremülkler tapulu olduklarından dolayı, satışa çıkarılabilir, kiraya verilebilir, devredilebilir ve miras bırakılabilir. Ayrıca devremülk satın alım işlemlerinde tapu devri yapılması gerekmektedir. Devremülkü satan kişi ve satın alacak kişi/kişiler arasında, mülkiyet hakkının devredildiğine dair devremülk sözleşmesi imzalanır.
DEVREN KİRALIK NEDİR?
Devren kiralık; kiracının, içerisindeki demirbaşların yani taşınmaz malların kullanım haklarını da vererek bir iş yerini başka birine kiralaması işlemine verilen addır. Böylece yeni kiracı, gayrimenkul içerisindeki tüm taşınmazları/demirbaşları ve mevcut imkanları kullanma hakkına sahip olur. Ancak demirbaşlar yine gayrimenkul sahibine aittir. Gerçekleşen devirden sonra yeni kiracı kirayı mal sahibine ödemeye devam eder. Bir iş yerini uzun süreliğine kiralayan biri, kullanım haklarını bir başkasına devrederek gayrimenkul sahibine karşı olan borçlarını sonlandırır. Devren kiralama işlemi genellikle kiralık işletmelerin devrinde tercih edilir. Devren kiralama işlemi gayrimenkul sahibinin yazılı rızası ile mümkündür. Ancak Türk Borçlar Kanunu’na göre gayrimenkul sahibinin geçerli bir nedeni olmadıkça devren kiralama işlemine itiraz hakkı bulunamaz. Not: Devren kiralama işleminde, devreden kiracı ile devralan kiracı, kira sözleşmesi bitene kadar maksimum 2 sene mütesilsen sorumlu olur.
DÖNÜM NEDİR?
Dönüm, 1000 m2’ye eşit olan alan ölçüsüne yani dekara verilen isimdir. Resmi bir geçerliliği olmayan halk arasında kullanılan bir toprak yüzölçümü terimidir. Genellikle arsa veya tarla gibi arazilerin alım satım işlerinde, alan büyüklüğünü ifade etmek için dönüm terimi kullanılır. Dönüm eskilerde yörelere göre değişkenlik gösterdiği ve tam sayı olmadığı için belirsizlikler doğurmuştur. Bundan dolayı 1945 yılında çıkarılan kanunla uluslararası birimler sisteminde 1 dönüm 1000 m2’ye eşitlenmiş ve belirsizlik çözülmüştür. Ayrıca, arazinin niteliğine göre de farklı bir dönüm birimi kullanılmaz.
DRENAJ NEDİR?
Drenaj, yer altı veya yer üstü sularını yapılardan uzaklaştırmak için, yapı çevresine uygulanan su tahliyesi sistemidir. Drenaj, yapılarda su ve nem yalıtımının sağlanması ve zemin tahribatının oluşmaması için kurulur. Drenaj, binaya uygulanan su yalıtımının daha uzun ömürlü olmasını sağlar ve bu da binanın yer altı su basıncına karşı daha dayanıklı olmasına yardımcı olur.
DUBLEKS NEDİR?
Dubleks, iki katlı ev anlamına gelen, içinden merdiven geçen dairelere denir. Dubleks iki katlı ev anlamına gelse de sadece müstakil yapılarda bulunmaz. Dubleks, genellikle müstakil evler olmak üzere, villalar ve iki katlı apartman daireli için de geçerlidir. Dubleks evlerin genel yerleşimi şu şekildedir; ana girişin olduğu birinci katta mutfak ve salon gibi ortak kullanıma açık alanlar, üst katta ise yatak odası, banyo ve teras olacak şekilde tasarlanır.

Compare listings

Karşılaştırmak