Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İmmo Sözlük

Hepsi | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bu dizinde toplam 5 sözcük mevcut.
KADASTRO NEDİR?
Bir ülkenin sınırları içerisindeki bütün mülk, arsa ve arazi alanlarının, sınırlarının, durumlarının ve değerlerinin devlet tarafından saptanması, planlanması ve kayıt altına alınması işlemine kadastro denir. Sağlam sonuçlu bir tapu sicili ortaya çıkarır. Kadastro Çeşitleri Nelerdir? Mali Kadastro: Toprağın değerini belirleme işlemidir. Hukuki Kadastro: Toprağın üzerindeki hakları belirleme işlemidir Geometrik Kadastro: Toprağın ölçümü, parçası ve konumunu belirleme işlemidir. Kadastro Ne İşe Yarar? • Tapusuz olarak geçen, yani tapuya kaydedilmemiş taşınmazları kayıt altına alınmasını sağlar • Tapulu taşınmazların kaydında meydana gelen değişiklikleri tespit etmeyi ve kayıtların yenilenmesini sağlar • Taşınmazların kadastro planlarını ele alır. • Taşınmazların hak sahiplerinin kim olduğunu belirler ve tespit eder. Bu nedenlerden dolayı kadastro yasal yürürlük açısından büyük öneme sahiptir. Devlet kontrolü altında taşınmazlar için yapılan kayıtlar ve tespitler ile ileride yaşanması muhtemel problemlere karşı çözüm elde edilir.
KAPORA NEDİR?
Kapora birçok kişi tarafından bilinen bir sözleşme türüdür. Yazılı veya sözlü yapılabilmektedir. Kaparo, bir alışveriş esnasında alınacak olan ürünün satılmamasını ve kendisi için ayrılmasını sağlamak için verilen paradır. Emlak piyasasında kapora, bir gayrimenkul kiralamak veya satın almak isteyen kişilerin emlakçıya veya gayrimenkul sahibine verdiği güvence bedelidir. Kapora, belirli bir süre boyunca evin başka biri tarafından kiralanamamasını veya satılamamasını sağlar. Kiracı veya alıcı satın alma/kiralama işleminden vazgeçerse veya anlaşılan süre aşılırsa kapora, gayrimenkul sahibinde kalır. Ancak gayrimenkul sahibinden kaynaklanan bir nedenle gayrimenkul satılamaz veya kiralanamazsa kapora iade edilir. Not: Hukuk önünde kapora verilirken sözleşme yapmak önemlidir. Sözleşme yapılmayan durumlarda hukuk açısından bir geçerliliği yoktur. Kaporanın iptali durumunda sözleşme detaylarına bakılarak mağdur olan tarafın lehine ilerleme kaydedilir. Ayrıca kapora fiyatı için bir yasa maddesi bulunmadığından dolayı tamamen ev sahibinin inisiyatifine kalmıştır. Kapora olarak; kira bedelinin %10 - %25’i arasında bir tutar istenebilmektedir.
KAT İRTİFAKI NEDİR?
Kat irtifakı, inşasına henüz başlanmamış veya yapımı henüz tamamlanmamış olan bir gayrimenkulün üzerinde kat mülkiyeti kurulması hakkı tanınmasıdır. Kat irtifakı, inşa edilecek yapının tapuya kayıtlı olduğunu gösterir. Bina tamamlanıp iskan alındıktan sonra Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine başvuru yaparak kat mülkiyeti tapusu alınabilmektedir. Not: Yeni bir gayrimenkul satın alacak kişiler, satın alınması düşünülen gayrimenkul ile ilgili dikkat etmesi gereken öncelik evin tapusunu incelemek olmalıdır. Özellikle kat irtifakı veya kat mülkiyeti olan evlerin tercihi tavsiye edilmektedir. Kat İrtifakı Tapusu Kat irtifakı tapusu, henüz bir daire olmamasına rağmen tapu dairesi tarafından adres ve daire numarası gibi bilgiler, verilecek tapunun üzerinde bulunur. Bu tapu, daireyi satın alan kişi ve müteahhit arasındaki anlaşmanın tapu dairesinden alınan bir belgeyle ispatlanmasıdır. Not: Kat irtifakı, kat mülkiyetine geçişten önceki adımdır. Bankalar da kat mülkiyetli tapuya sahip gayrimenkul için kredi kullandırabilirler.
KAT MÜLKİYETİ NEDİR?
Kat Mülkiyeti Kanununa göre, inşaatı tamamlanmış bir gayrimenkulün hangi amaçla kullanılacağına dair kullanım hakkı ve bağımsız mülkiyet veren bir ispat belgesidir. Kısaca Kat mülkiyeti, bir gayrimenkulün kat, daire, ofis, depo, mağaza, iş yeri gibi amaçlarla kullanılacak bölümlerinin mülkiyet hakkına sahip olduğunu belirten ifadedir. Kat Mülkiyeti Alma Şarları Nelerdir? İlk koşul inşaatın bitmiş ve iskanının alınmış olmasıdır. Kat mülkiyeti alma işlemi müteahhitlerin sorumluluğundadır. Mülk sahibinin veya tüm maliklerinin imzasıyla dilekçe yazılmalıdır. İlgili dilekçe ile kat mülkiyeti tapu başvurusu yapılabiliyor ve kat mülkiyeti tapusu belgeleniyor. Kat Mülkiyeti Ücreti Kat mülkiyeti tapu sicil ve kadastro müdürlüklerine ödenecek ücret tutarı, bulunduğu konum ve metrekareye bağlı olarak değişim göstermektedir. Kat mülkiyeti ücretleri Büyükşehir İlçe Büroları tarafından belirlenir. Not: Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemlerinde ücret ödenmemektedir. Harç ve vergiden muaftır.
KİRA STOPAJI NEDİR?
Stopaj, kesinti anlamına gelmektedir. Kira stopajı ise işyeri olarak kullanılması için kiralanan gayrimenkullerin, brüt kira bedelinden yapılan kesintidir. Kira stopajı bir vergi kesintisidir. Kira gelirinin gayrimenkul sahibine iletilmeden önce vergisinin ödenmesidir. Not: Kiracılar, kira stopajını ödemekle mükelleftir. Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır? Kira stopajı, kira sözleşmelerinde anlaşılan brüt kira bedeli üzerinden hesaplanarak ödenir. Brüt kira bedelinin yüzde yirmisi (%20) stopaj oranıdır. Sözleşmede brüt kira bedeli belirtilmediği takdirde net kira oranı 0,80’e bölünerek veya 1,25 ile çarpılarak brüt kira bedeli hesaplanır. Net Kira/0,80 = Brüt Kira; Brüt Kira – Net Kira = Kira Stopaj Vergisi Kimler Kira Stopajından Muaftır? • Yurt dışından maaşlarını alanlar • Yabancı konsolosluk ve elçiliklerde çalışan memur ve hizmetliler • Yıllık beyanname göstermek zorunda olunan ödemeleri yapacak kişiler

Compare listings

Karşılaştırmak