Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Vakıf; yararlı bir uygulamanın ya da hizmetin ileride de bir fayda sağlaması amacıyla, kendi kararları ile resmi bir şekilde bağışladıkları taşınmaz mal ve paranın idare edildiği yerlere verilen isimdir. Örneğin Vakıflar Genel Müdürlüğü, okul, cami, köprü, çeşme, hamam, işyeri gibi yapıların korunması, yenilenmesi ve hizmetlerinin devamının sağlanması amacıyla kurulmuştur.
Pek çok dükkan, konut ve işyerleri Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlıdır ve buralardan elde edilen gelirler ile bu yapıların korunması veya başka yardımlarda bulunulması sağlanmaktadır. Kısacası vakıflar yardımlaşma amacıyla kurulan, hayır amaçlı kullanılan ve toplum yararına çalışmayı hedefleyen yerlerdir.
VAKIF TAVİZ BEDELİ NEDİR?
Vakıf taviz bedeli; vakıf mallarının mülke dönüşümü için, tasarruf edene intikali için öngörülen bedele verilen isimdir.
Vakıfların yönetimi, faaliyet denetimi, sahip olunan menkullerin ve gayrimenkullerin tescili ve korunması gibi işlemler Vakıflar Kanunu kapsamında gerçekleşir. Vakıf taviz bedeli ile de vakıfların onarılması, yaşatılması, işletilmesi ve tasarruf edilmesi sağlanır.
Vakıf taviz bedeli, sahip olunan gayrimenkul değerinin yüzde ellisi kadardır. Söz konusu taviz bedelinin ilgili vakfa kesinlikle ödenmesi gerekir. Aksi takdirde temlik yapılamaz. Ayrıca taviz bedelinin kamulaştırma için kullanıldığı durumlarda ise işlemler, kamulaştırma bedeli esas alınarak yürütülür.
Son olarak taviz bedelleri, yapılacak tebligat üzerine altmış gün içerisinde peşin olarak ödenebilir veya eşdeğer bir taşınmaz mal ile takas edilebilir. Ayrıca yarısı peşin, kalanı bir yılda olacak şekilde beş eşit taksitle ödenebilir. Taksitlendirme durumunda ise, taşınmaz mal üzerinde birinci derece ipotek konulur.
VAZİYET PLANI NEDİR?
Vaziyet Planı; bir projede bulunan inşaat alanı içerisindeki tüm ögelerin (bina yerleri, yollar, caddeler, sokaklar, telefon direkleri, ağaçlar, yön durumu, eğim, su ve elektrik hatları vb.) gösterildiği haritalardır. Kısacası mimari projelerde inşa edilecek yapıların ve altyapıların detayları yer alır.
Vaziyet planı oluşturmak için kadastro müdürlüklerinden aplikasyon krokileri alınmasına gerek duyulur. Yerleşim planı olarak da anılan bu harita, tasdikli kotlu kroki ile 1/1000 ölçekli imar planı paftalarından faydalanılarak çizilir.
Projenin mimarı tarafından hazırlanan vaziyet planı haritalarında, yapı katlarının yanında yapıların plan görünüşleri de belirtilir. Fakat iç kısımların ayrıntıları verilmez. Sonuç olarak yerleşim yerini göstermeyi sağlar.
Vaziyet Planında Bulunanlar:
Toplam metrekare, cadde - sokak tanımları, yollar, yönler, tanımlı röper noktası, hakim rüzgar, arazi, çizgi kademelenmesi, yakın çevre düzenlemesi, , eğitim, yaya taşıt ilişkisi, çatı gösterimi, siluet kesiti…
VEFA HAKKI NEDİR?
Vefa veya geri alım hakkı, satın alma hakkının saklanmasını sağlayan bir haktır. Yani bir malı satan kişinin, sattığı malı geri alma hakkının tapuda kayıt altına alınması işlemidir. Yani bu hakla beraber taşınmaz malın üçüncü kişilere satılması durumunda, eski sahibine tekrar satın alma hakkı olmasıdır.
Vefa hakkı, 10 yıllık bir süreyi kapsar ve noter eşliğinde yapılır. Noter huzurunda yapılacak sözleşmenin hazırlanması için bu talepte bulunan kişinin, nüfus cüzdanı veya pasaport ile deprem sigortası gibi belgeleri gereklidir. Ayrıca satın alma hakkını miras yoluyla devretmek de mümkündür. Son olarak 10 yılı aştıktan sonra kişinin herhangi bir hakkı bulunmaz.
Vefa hakkı ile genellikle ipotek uygulamalarında karşılaşılır. İpotek karşılığında satışa çıkarılan bir taşınmaz mal, vefa hakkının devreye girmesinden sonra, ipotek sahibi tarafından tekrar satın alınabilir.
VEK LET NEDİR?
Vekâlet; bir kişinin, başka bir kişiye kendi adına işlem yapabilmesi için noterden verdiği yetkidir. Yani kişi kendi rızasıyla, başka birini kendi yerine koyması durumudur. Vekil olarak atanan kişinin yetkileri, vekâletnamenin içeriğine göre değişiklikler gösterir. Yani konu; alım – satım, duruşma, iş takibi gibi başlıklar olabilir.
Vekâlet İçin Gerekli Belgeler
• Vekâlet verecek kişinin TC Kimlik numarası ile nüfus cüzdanı
• Vekâlet verilecek olan kişinin TC Kimlik numarası, adı ve soyadı
• Gayrimenkulle ilgili işlemler için tapu bilgileri
• Araç alım-satım ile ilgili işlemler için ruhsat bilgileri
• 2 adet vesikalık veya biometrik fotoğraf
VERASET BEYANNAMESİ NEDİR?
Veraset Beyannamesi; veraset yoluyla ya da karşılıksız bir şekilde miras kazanan kişi, veraset ve intikal vergisidir. Kişinin mükellefi olduğu vergi, her yıl farklı oranlarla belirlenir.
Bu vergilerin ödenmesi için Büyükşehirlerde Vergi Daireleri, Büyükşehir statüsünde olmayan şehirlerde ise Vergi Daireleri birimi ilgilenir. Vefat eden kişi yurt dışında ikamet ediyorsa, Türkiye’deki son ikamet ettiği şehirdeki vergi dairesine ödenir.
Veraset Beyannamesi İçin Vergi Dairesine Verilecek Belgeler
• Vefat eden kişinin ölüm tarihinden önce son ikamet ettiği mahalle muhtarlığından alınacak ölüm ve mirasçı bildirimi
• Sulh Ceza Mahkemesi veya durumuna göre noterden alınmış bir adet Veraset ilamı
• Varislere bırakılacak gayrimenkullerin tapu fotokopisi
• Söz konusu gayrimenkullerin bağlı olduğu belediyelerden alınacak emlak beyannamesinin tasdiki
• Vefat eden kişi adına bankalarda bulunan hak ve alacaklarını gösteren belge
• Vefat eden kişiye ait malların ruhsat fotokopileri ve varsa hisse senet fotokopileri
• Not: Veraset beyannameleri vekâleten imzalanamaz. Mirasçıların kendi imzalarını atması mecburidir.
VERASET NEDİR?
Veraset, veraset ilamı veya veraset belgesi; bir kişinin vefatı durumunda, sahip olduğu mirasından kimlerin ve ne kadar pay ile hak sahibi olduklarını gösterir. Medeni Kanun’da, mirasçılık belgesi olarak geçer.
Veraset belgesi, noter yoluyla veya Sulh Hukuk Mahkemeleri tarafından verilebilir. Ayrıca noterden çıkarılacak veraset belgesi için, mirasçılar ile miras bırakanlar arasında akrabalık, yani soybağı bulunmalıdır. Soybağı bulunmayan kişiye miras bırakabilmek için Sulh Ceza Mahkemesine başvurarak veraset ilamı dilekçesi yazılmalıdır.
Mirasçılar, veraset ilamı alabilmek için TC Kimlik numaraları ve nüfus cüzdanı ile notere başvurmalıdır. Mirasçıların nüfus kayıtlarında bir eksiklik olduğu takdirde, mirasçı kaydını düzeltmesi için Nüfus Müdürlüğüne gitmelidir.
Not: Veraset ilamı başvurusu, kişinin vefatını takip eden bir ay içinde yapılmalıdır.
VİLLA NEDİR?
Villa; genellikle şehrin dışına bulunan veya yazlık bölgelerde yer alan, müstakil tipteki lüks evlere verilen isimdir. Villalar genellikle 2 veya üç katlı olarak inşa edilir ve bir bahçe ile havuza sahip olur. Ayrıca doğal bir manzaraya ve doğal bir yaşam alanına sahip olurlar.
Villalarda genellikle giriş katlarında salonlar ve salonla birleşik veya ayrı mutfak yer alır. Yine giriş katta banyo ve tuvalet bulunur. Üst katlarda ise genellikle yatak odaları ile diğer odalar ve geniş balkonlar yer alır. Bazı villalar da teraslar da bulunur.