Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Büyük ölçekli haritalarda veya planlarda tüm yeryüzü şekilleri ve arsaların tek parça halinde gösterilmesi pek mümkün değildir. Bu nedenle harita veya planlar, parçalara bölünerek oluşturulur. Harita veya planları meydana getiren bu parçalara da pafta adı verilir.
Bir başka tanımla arazilerin teknik kurallarla ölçülmesi ve daha sonra belirli oranlarda küçültülmesi sonucunda oluşur. Pafta, bir bölgeyi veya konumu daha kolay tespit etmeye yarar. Enlem ve boylam farkları dikkate alınarak toprak parçasının paftalara ayrılması, bu toprakların kime ait olduğunun daha basit bir biçimde tespit edilmesini sağlar.
Paftanın Sağladığı Bilgiler Neler?
Paftada; pafta parsel ve ada numaraları, arsanın yeri, tapu kaydı, arsanın alanı, kat adedi, mevcut yapılar, yapının niteliği, emsal hesabına konu alanı, toplam yapı inşaat alanı, yapı sahibi, kullanım amacı, yapı müteahhidi, proje denetimini yapan mühendis ve mimarlar, proje müellifleri ile bunlara ilişkin kuruluşlar hakkında bilgi sağlayan tablo bulunur.
Pafta Sorgulama Nasıl Yapılır?
https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ sitesi üzerinden karşınıza çıkacak olan ekranda istenilen bilgileri (il, ilçe, mahalle, ada, parsel) girdikten sonra parsel ve pafta sorgulamasını yapabilmektesiniz. Ayrıca bu işlemden sonra ekranda bulunan harita üzerinde parsel paftanın yeri işaretlenmekte ve bu işaretlenmeden sonra arsa ve arazi hakkında tüm bilgilere ulaşabilmektesiniz. Son olarak eğer baktığınız yeri gidip görmek isterseniz pafta sorgulama işlemi yaptığınız ekrandan yol tarifi alabilmektesiniz.
PARSEL NEDİR?
ne (TKGM) ait olan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) kısmından internet üzerinden kolayca tapu-parsel sorgulama işlemi yapılabilmektedir.
Parsel Çeşitleri Nelerdir?
Kadastro Parseli: Kadastro, belli bir yerdeki arazi/arsaların sistematik bir şekilde kayıta geçirilmesidir. Kadastro parseli ise, devletin mülkiyet hakkı tanıması için yaptığı, Kadastro Kanunu gereğince kadastro adaları içerisinde bulunan mülkiyeti tescillenmiş parsellere denir. Sahipleri ve sınırları belirli olan alanlardır.
İmar Parseli: İmar, sınırları belirlenmiş toprak parçalarının belediyelerin verdiği izinle beraber arazi konumundan arsa konumuna geçmesidir. Buna bağlı olarak imar yapılabilecek parsellere imar parseli denilir. İmar kanunları gereğince kadastro parselleri gerekli incelemeler ve düzenlemeler yapıldıktan sonra imara açılabilir.
PARSELASYON NEDİR?
Parselasyon; henüz düzenlenmemiş olan arazilerin imar parseline dönüştürülme işlemine verilen isimdir. Şehirleşmenin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olan parselasyon planları sayesinde plansızlık sebebiyle imara açılmayan alanlar da kullanıma kazandırılıyor. Bu işlem ile planlama alanında kalan arazi, imar planı hükümlerine uygun olacak hale getirilir. Ayrıca yapı ruhsatı alabilmek için parselasyon planı olması gerekir.
PAYLAŞIMLI OFİS NEDİR?
Paylaşımlı ofis; daha verimli ve ekonomik bir çalışma ortamı için bütün altyapı ve servis hizmetlerini içeren ofislere verilen isimdir. Paylaşımlı ofisler farklı iş alanlarında ve farklı şirketlerde çalışan kişilerin bir ofisi veya çalışma ortamını ortak biçimde kullanmasını ifade eder.
Paylaşımlı ofis türü özellikle freelancer olarak çalışanların ve bir şirkete bağlı olmadan bağımsız çalışanların tercih ettiği bir ofis türüdür. İş dünyasına yenilikçi bir çözüm sunan paylaşımlı ofisler bir kişi masa veya bir ekip için masa kiralama olanakları sunuyor.
PAYLI MÜLKİYET NEDİR?
Paylı mülkiyet; birden çok kişinin bir taşınmaz üzerinde hak sahibi olması ve bu taşınmazın fiilen bölüşülememesine verilen isimdir. Paylı mülkiyet, kanuni işlemler veya hukuki işlemler sonucu doğar ve miras sonrasında ortaya çıkar. Paylı mülkiyet konusu olan taşınmazların yönetim şeklinde veya gelir giderlerine, pay sahipleri pay oranlarınca katılabilir. Ancak ilgili taşınmazın bölünmesi veya satılması söz konusu olursa Paylı mülkiyet son bulur.
Paydaşların payı sözleşme ile belirlenmediği takdirde payları eşit sayılır. Ayrıca paydaşların her biri, kendi payı üzerinde tasarrufta bulunabilir, payını bağışlayabilir, satabilir, rehin verebilir veya satış vaadinde bulunabilir. Ancak payın üçüncü kişiye satışı durumunda diğer paydaşlar öncelikli alım hakkına sahiptir. Son olarak, paylı mülkiyetin bulunduğu tapu kütüğünde, her bir paydaşın hissesi, isminin karşısında gösterilir.
PENTHOUSE NEDİR?
Penthouse; Türkçe karşılığı çatı katı veya teras katı olan ve genellikle lüks apartmanlar ve rezidanslarda tercih edilen bir daire tipidir.
Genellikle yapıların üst katında bulunan penthouse dairelerin en belirgin özelliği lüks olmalarıdır. Bunun haricinde penthouse daireler yüksek tavanları, parmak okumalı veya kartlı giriş sistemleri, zeminden veya otoparktan dairenin bulunduğu kata çıkan asansörü, geniş teras ve panaromik manzarası gibi özelliklerle de dikkat çeker.
PLAN NEDİR?
Plan, bir yerin kuşbaşı görünümünün belirli oranda küçültülerek düzleme aktarılmasıdır. Emlak sektörü literatürü içerisinde plan, bir yapının veya arsanın farklı bölümlerini gösteren ve belirli bir ölçek dahilinde hazırlanan çizimlerdir. Birçok çeşidi bulanan planın en çok karşılaşılanları imar planı, ıslah planı ile çevre düzeni ve koruma amaçlı planlardır.
PLANKOTE NEDİR?
Plankote; genelde harita mühendisleri tarafından hazırlanan, farklı ölçme yöntemleri kullanılan ve yapıların inşa edileceği arazinin topoğrafik durumuyla beraber bütün detayları kapsayan haritalara verilen isimdir. Plankote bir mimari projenin yapımı öncesinde teslim edilmesi gereken belgelerden biridir.
Arazi üzerindeki yapılaşmanın bu haritalara göre yapılmasından dolayı plankote ölçümleri yapılırken oldukça özenli olunması gerekir. Bu yüzden plankote işlemi, harita çizimi ve yapımı açısından son derece önemlidir.
Plankote kapsamı, yapılış amaçlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Ancak genellikle yollar, binalar, alt ve üst yapılar (su, doğalgaz, rögar kapakları, aydınlatma direkleri gibi), şevler ve tüm arazi yapısı ile ölçümü yapılır.
PORTİK NEDİR?
Portik kelime anlamı olarak üstü örtülü ve önü sütunlu galeri anlamına gelmektedir. Öndeki sütunlara oturup, üstü kapalı olan ve arka tarafta bir binaya açılan giriş kapısına da denmektedir. Eski Yunan geleneğinde stoa da denilen ve genellikle eski mimari yerler ile alışveriş merkezlerinin giriş bölümünde karşımıza çıkan portikler, günümüzde kemeraltı olarak da bilinir.
Portiklerde revakların ön yüzü genellikle açık ve kemerli, arkası duvarlı, üst tarafı ise tınız, kubbe veya düz tavanla örtülüdür. Günümüzde portiklerin sahip olması gereken ölçülerle ilgili hususlar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği tarafından belirlenir.
PREFABRİK EV NEDİR?
Prefabrik ev, parçaları fabrikada hazırlanan ve montaj edileceği yere bu parçaların nakledilmesi ile orada parçaların bir araya getirilip monte edilmesiyle inşa edilen yapılara verilen isimdir. Prefabrik evlerde duvar, pencere, kapı ve diğer elemanlar fabrikasyon olarak üretilir ve bu parçalar, evin yapılacağı yerdeki beton zemin üzerinde bir araya getirilir.
Çok daha hızlı ve düşük maliyetli olan prefabrik evler genellikle tek veya iki katlı olarak inşa edilir. İstenilen her türlü yerleşim yerine uygulanabilecek şekilde imar edilebilen ve isteğe göre farklı malzemelerden kısa sürede oluşturulabilen prefabrik evler bir başka değişle de hazır yapılardır.