Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İmmo Sözlük

Hepsi | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bu dizinde toplam 8 sözcük mevcut.
RAYİÇ BEDEL NEDİR?
Rayiç bedel, Pazar değeri anlamını taşımaktadır. Bir taşınmazın/gayrimenkulün güncel pazar koşullarında belirlenen en düşük alım-satım bedeline denir. Rayiç bedel belediyeler tarafından atanan kişilerce hesaplanır. Rayiç Bedelinin Hesaplanması Gayrimenkulün yer aldığı şehir ve mahalle, ulaşım noktalarına yakınlığı, sosyal imkânlar, bulunduğu yerin sosyo-ekonomik yapısı gibi faktörler rayiç bedeli tespit ederken etkili olmaktadır. Ayrıca söz konusu bölgede şehirleşmenin yüksek seviyede olması, yapılaşmanın artması ve daha geniş yelpazede ise ülke ekonomisi ve genel piyasadaki canlılık da rayiç bedelini etkilemektedir. Not: Rayiç bedelini öğrenmek için, ilgili taşınmazın sınırları içinde bulunan belediyeye başvurmak gerekmektedir. İlçe belediyelerinin internet sitesinden de bulunduğu sokaklara göre rayiç bedellerine ulaşılabilmektedir.
REKREASYON NEDİR?
Rekreasyon, emlak sektörü literatüründe yapı izni olmayan alanların ifadesinde kullanılır. Rekreasyon alanı olarak geçen yerler, piknik ve eğlence alanları, dinlenme alanları, çocuk bahçeleri, gezinti yerleri ve yeşil alanlar gibi yerler olarak sıralanabilir. Bu alanları, toplumdan herkese hitap eden ve herkesin kullanabilmesi için ayrılan alanlar olarak görebiliriz. Kent içinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik ve imar planlarına göre belirlenen bu alanlar lokanta, çay bahçesi ve tenis, yüzme gibi sportif faaliyetlerin yapılabileceği alanları da kapsayabilir.
RESMİ SENET NEDİR?
Resmi senet; resmi memurlar tarafından hazırlanan, taraflar huzurunda imzalanan ve resmi memurlarca mühürlenip imzalanarak onaylanan bir sözleşmedir. Bu senetlerin resmiyet kazanması için Tapu Sicil Müdürlüğü memuru tarafından düzenlenmesi, tarafların imzalaması ve Tapu Sicil Müdürünün de evrakı imzalayıp mühürleyerek tasdiklemesi mecburidir. Gayrimenkul sektöründe; satış, miras bırakma, kat mülkiyeti, kat irtifakı, devre mülk hakkı, kat karşılığı temlik, ipotek, irtifak hakları kurulması, oturma hakkı, intifa hakkı, kaynak hakkı, geçit hakkı, gayrimenkul mükellefiyeti ve diğer irtifaklar gibi işlemlerde resmi senet gerekmektedir.
RESTORASYON NEDİR?
Restorasyon; tarihi yapıların onarılması veya yenilenmesi anlamına gelmektedir. Onarılma ve yenilenme işlemleri, aslını bozmayacak şekilde, yapının dönemine uygun ve orijinal haline en yakın şekilde yapılmaktadır. Restorasyonda önemli olan eski yapıların formunun bozulmamasıdır. Eserlerin mevcut durumuna göre restorasyon projeleri hazırlanmakta ve bu projeler hazırlanırken orijinaline uygun, geri dönüşümlü malzemeler ve yöntemler seçilmelidir. Ayrıca eserin dokümantasyon çalışmaları yapılmalıdır. Hangi döneme ait olduğu, kaçıncı derece tarihi eser olduğu, ne amaçla yapıldığı, mevcut durumu gibi bilgileri belgelemek ve üstünde detaylı bir çalışma yapmak önemlidir.
REZİDANS NEDİR?
Rezidans; teknolojik detaylar ile donatılmış, konfor ve sosyal donatılarla da güvenli bir yaşam alanı sunan, danışma hizmeti sunan ve özetle imkanlar bakımından zengin olan yaşam alanlarını ifade eder. Son yıllarda kullanılması yaygınlaşan rezidanslar, özellikle büyük şehirlerde yaygın kullanılmaktadır. Otel konforunda çalışan ve hizmet veren rezidanslarda resepsiyon, temizlik, çamaşır yıkama gibi birçok farklı özellik bulunur.
RIZAİ TAKSİM NEDİR?
Rızai taksim; bir taşınmaza sahip olan birden fazla hissedarın kendi aralarında anlaşma yaptıkları ve hangi hissedarın hangi bölgeyi kullanacağını beyan ettikleri resmi işleme verilen isimdir. Rızai taksim anlaşmalarının yapılabilmesi için, tapu siciline kayıtlı bir taşınmazın var olması, tüm pay sahiplerinin katılması ve yapılan taksim neticesinde her hissedara taşınmazın bir bölümünün verilmesi gerekmektedir. Tapu sahiplerinin kendi aralarında hazırladıkları rızai taksim sözleşmesinin maddeleri üzerinde anlaşıldıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğü’nde ayrıca bir senet düzenlemek gerekmemektedir. Ayrıca paylı mülkiyete ait durumlarda rızai taksim yapılırsa tapu harcı ödenmesi gerekmektedir.
RÖPERLİ KROKİ NEDİR?
Röperli kroki; ada veya parsellerin yeri değişmeden sabit şekilde ölçülerinin yazıldığı kroki tipine verilen isimdir. Tapu Kadastro Müdürlüğü’nden alınan röperli krokide, ölçümlerin doğru alınması ve kroki üstünde doğru bir şekilde işaretlenmesi gerekmektedir. Röperli kroki, inşa edilecek olan yapının koordinatlarını ve kesin sınırlarını belirtir. Ayrıca bu krokide yapının oturum alanı ve çekme mesafeleri de görünür. Röperli kroki, inşaatlarının subasman kısmından sonra ilgili belediyeye temel üstü vizesi için başvururken gerekmektedir. Ayrıca bu belge ile beraber Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden arsa yapısının tüm sınırlarını ölçeksiz olarak gösteren imar çapı adlı belgeyi de almak gerekmektedir.
RUSTİK DEKORASYON NEDİR?
Rustik dekorasyon; doğada bulunan malzemelerin kullanıldığı ve doğadan ilham alınan, doğallıktan gelen yaşam tarzını ev dekorasyonuna yansıtıldığı bir dekorasyon şeklidir. Son zamanlarda popüler olan bu stilde hedef, doğayla bütünleşmek ve huzur verecek bir yaşam alanı oluşturmaktır. Ahşap kullanımının öne çıktığı rüstik tarzında, toprak tonları, doğal objeler, seramik, mermer, doğal taşlar ve ham maddeler yaygın şekilde kullanılmaktadır. Ayrıca hasırdan yapılmış eşyalar ve şömineler de rastlanan unsurlardır. Özetle yapay duran eşyalardan uzak duran, doğal ve işlenmemiş malzemelerden üretilmiş eşyalar sıklıkla tercih edilir.

Compare listings

Karşılaştırmak