Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Tadilat projesi; imar mevzuatının gerektirdiği durumlarda, yapılarda değişiklik yapabilmek için gereken ek projeyi ifade eder. Binada veya bağımsız bölümlerde yapılacak değişiklikler, yani dışardan görünen, binanın taşıyıcı unsurlarını etkileyen veya bir dairenin metrekaresini değiştiren tadilatlar için tadilat ruhsatı alınması gerekmektedir. Kısaca, değişiklik yapılacak alanlar belirlenir, yapının asıl projesine dokunulmadan sadece bu yapılacak değişiklerle sınırla kalmak üzere yeni bir proje çizilir ve hemen bu proje ile birlikte belediyeden tadilat ruhsatı alınır.
Tadilat ruhsatı almak için gerekli belgeler ve tadilat ruhsatı dilekçesi ile ilgili belediyeye müracaat etmek gerekir. Bunun akabinde belediyeden tadilat ruhsatı alınır ve tadilat işlemleri yasal bir zeminde yapılmış olur.
TAHSİS NEDİR?
Tahsis, kelime anlamı olarak, bir şeyi bir kimseye veya bir yere ayırma şeklinde ifade ediliyor. Gayrimenkul literatüründe de sıkça kullanılan tahsis, kişilere mülkiyet hakkı sağlayabiliyor. İmar ve gecekondu yönetmeliklerince belirlenen kurallara göre; hazine, belediye, il özel idaresi, vakıflar ile diğer kamu kurumlarının sahip olduğu gayrimenkullerin ilgili şahıslara verilmesine veya ayrılmasına tapu tahsisi denir.
Tapu tahsisinin öne çıkan özelliği olan kişilere mülkiyet hakkının sağlanabilmesi için tapu tahsisi belgesi gereklidir. Tapu tahsisi belgesi de kişilere verilen özel tahsis haklarını gösteren resmi bir belgedir ve tahsis haklarından yararlanabilmek için bu belgenin eksiksiz ve aslına uygun şekilde doldurulması gerekmektedir.
Not: Kişilere mülkiyet hakkının sağlanabilmesi için ilgili taşınmazın, imar planlarında bağımsız bir parsel olarak gösterilmesi gerekir. Ayrıca arsanın mali yükümlülükleri de hak sahibi tarafından karşılanmalıdır.
TAKBİS NEDİR?
TAKBİS veya Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi; tapu ve kadastro ile ilgili bilgilerin internet ortamına taşınıp sorgulanmasına yardımcı olan bir sistemdir. E-devlet projesi olarak ortaya çıkan TAKBİS, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün tapu ve kadastro ile ilgili işlemlerini standartlaştırmak ve kolaylaştırmak, yürütülen işlemleri mevzuata uygun şekilde sağlamak, tapu sorgulama işlemlerini güvenli ve hızlı bir şekilde yapabilmek amacıyla yürürlüğe girmiştir.
TAKRİR NEDİR?
Takrir kelime anlamı olarak, önerge veya anlatma şeklinde karşılık bulur. Gayrimenkul literatüründe takrir ise, tapu dairesinde taşınmaz bir malı başkasına sattığını veya ipotek ettiğini sözle beyan etmek anlamına gelir. Emlak Hukuku’nda ferağ takriri olarak kullanımı yaygındır ve ferağ kelimesi de vazgeçme veya çekilme anlamlarına gelir.
İvazlı Ferağ: Mülkiyet hakkı devrinin bir bedel üzerinden yapılmasıdır.
İvazsız Ferağ: Mülkiyet hakkı devrinin bedelsiz bir şekilde yapılmasıdır.
TAKS NEDİR?
TAKS veya Taban Alanı Kat Sayısı, inşaat yapımı aşamasındaki proje ile ilgili bir terimdir ve yapılacak inşaatın taban alanını belirleyen yöntemi ifade etmek için kullanılır. Taban alanının imar parseli alanına oranı olan TAKS, arsanın imar planı göz önünde bulundurularak hesaplanmalıdır.
İmar planında oranlar net bir şekilde belirlenmemiş ise taban alanı katsayısı; blok ve ayrık nizamlarda %40’ı, bitişik nizamlarda ise %50’yi geçemez. Taban alanı hesaplamalarında; yangın merdivenleri, iç bahçeler, açık havuzlar, asansör boşlukları, açık otoparklar, su depoları, sığınaklar ve avlular taban alanına dahil edilmez.
TAKS ile ilgili bilgiler ilgili belediyelerden alınan İmar Durum Belgesi’nde detaylıca yer alır ve bu detaylar il/ilçe bazında da değişiklik gösterebilir.
TAKSİM NEDİR?
Taksim, ortak mülkiyet olarak sayılabilen taşınmaz malların paydaşlar arasında paylaştırılmasına verilen isimdir. Taşınmaz malın üzerindeki ortaklığın bitmesi amacıyla gerçekleştirilen bir işlemdir.
Taksim işlemi gerçekleştirilirken her paydaş en az bir taşınmaz mal alır. Bu taşınmaz mallar, sayısal olarak ortaklara eşit şekilde bölünebiliyorsa taksim yapılabilmesi mümkündür. Ancak taşınmaz malların sayısı ortaklar arasında tam bölünemediği ve ortaklar arasında da bir anlaşmaya varılamadığı takdirde de mallar ifraz edilerek ayrılır. Bu işleme de ifrazen taksim ismi verilir.
İfrazen taksim kelime anlamı olarak ayırarak paylaşma demektir. Bu bölüşme işleminin nasıl gerçekleşeceğine devlet birimleri karar vermektedir.
Not: Taksim işlemlerinde taksim harcının ödenmesi gerekmektedir. İfraz işlemleri ise zorunlu olduğu için taksim harcı dışında bir ödeme yapılması gerekmemektedir.
TANZİM NEDİR?
Tanzim kelime anlamı olarak; düzenleme, derleme, yoluna koymak ifadelerini karşılar. Gündelik hayat ve hukuk literatüründe kullanıldığı gibi emlak sektöründe de oldukça yaygın kullanılan bir terimdir.
Planlamaları, önlemleri veya toplu bir şekilde yapılan düzenlemeleri ifade eden tanzim terimi, daha çok tamlamalarda kullanılır. Örneğin genel olarak yapılan tapu düzenlemeleri, tapu tanzim işleri olarak ifade edilir.
Tapu ile ilgili tüm prosedürlerin ve yapılan işlemlerin hukuki karşılığı olan tanzim; gündelik hayatta tanzim satış veya tanzim etmek gibi anlamlarda da kullanılmaktadır. Emlak sektöründe tanzim; kat irtifaklı tapu, kat mülkiyetli tapu, hisseli tapu veya farklı tapu çeşitlerinde, resmi belgeler ve iskan ruhsatında yapılan düzenlemeleri ifade eder.
TAPU DEVRİ NEDİR?
Tapu devri; konut, arazi, arsa veya iş yeri gibi herhangi bir taşınmaza ait kullanım hakkının bir başkası adına tescil edilmesidir. Yani taşınmaza ait kullanım hakkının eski sahibinden yeni sahibine resmi belgeler ile devir edilmesi ve kayıt altına alınması işlemidir. Bu devir işlemlerine Tapu ve Kadastro Çağrı Merkezi’nden randevu alınarak başlanır.
Tapu devri işlemlerinde, devredilen taşınmaz mal için herhangi bir bedel talep edilmeden devri gerçekleşir.
TAPU HARCI NEDİR?
Tapu harcı, taşınmazların alım-satım işlemlerinde tahsil edilen ve hem alıcının hem de satıcının ödemesi gereken tapu hizmetleri bedelidir. Bu harç, satıcı ve alıcıdan eşit olarak alınır. Ayrıca taşınmazı alan kişinin satan kişiye ödeyeceği bedel üzerinden hesaplanır ve taşınmazın bedelinin %2’si kadardır. Alıcı için de %2, satıcı için de %2’dir.
Örneğin 300 bin liralık bir evin satışı gerçekleştiği zaman bu satış bedelin üzerinden %2’lik bir harç yani 6 bin TL ödenir. Hem alıcı hem satıcı 6 bin lira yani toplam da 12 bin lira harç öder.
TAPU SENEDİ NEDİR?
Tapu senedi; tapuda yapılan işlemler sonucu tapu dairesinin, gayrimenkul sahibine verdiği imzalı, mühürlü, resmi belgedir. Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenen belge, sadece gayrimenkulün sahibine verilir. Mülkiyet dışında başka hakkı olan kişilere tapu senedi verilmez. Ancak tüm hissedarlara verilebilir.
Tapu senedi, Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurulup, tapu harcının yatırılmasının ardından alınabilir.
TAPU VE KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı, genel bütçe içinde yer alan ayrı bütçeli bir devlet kurumudur. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nün amacı, ülkenin koordinat sistemine göre kadastral ya da topoğrafik kadastral haritasına bağlı olarak taşınmaz malların sınırlarını, arazi ve harita üzerinde belirterek hukuki durumlarının tespitini yapmaktır. Ayrıca Türk Medeni Kanunu’nun öngördüğü tapu sicilini kurar ve mekânsal bilgi sisteminin de alt yapısını oluştururlar.
Bir gayrimenkulün tapu kaydı, yer aldığı bölgenin tapu sicili müdürlüğünde yapılır. Tapu sicili köyler ve mahalleler olmak üzere ayrı ayrı tescil edilir. Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan tescil işlemleri sonrasında taşınmaz, taşınmaz numarasına sahip olur.
TARIM ARAZİSİ NEDİR?
Tarım arazisi; tarım üretimine açık ve uygun olan veya imar, ıslah ve ihya edilerek tarımsal üretim yapılmasına uygun hale dönüştürülebilen arazilere verilen isimdir. Tarım arazileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı doğrultusunda türlere ayrılır. Bu tür ayrımı yapılırken; toprağın tuz oranı, alkalilik, drenaj ve taşlı olma durumları dikkate alınır.
Tarım Arazisi Türleri
Mutlak Tarım Arazisi: Halihazırda tarımsal faaliyette bulunulan ya da bu amaçla kullanımına elverişli olan ve ülke ya da bölge açısından yerel önemi olan arazilere denir.
Özel Ürün Arazisi: Bitki türlerinin tamamının tarımı yapılamadığı, ancak özel bitkilerin ve su ürünlerinin yetiştiriciliğinin yapılabildiği arazilerdir.
Dikili Tarım Arazisi: Bitki yetiştiriciliği yapılamayan, fakat ağaç ve çalı gibi ürünlerin yetiştiriciliğinin yapılabildiği arazilerdir.
TARLA NEDİR?
Tarla; kelime anlamı olarak, tarıma elverişli, sınırları belli olan ve belirli bir alandaki toprak parçasını ifade eder. İmarsız bir toprak olan tarlaların üzerinde genel olarak tarım yapılarak meyve, sebze ve bitkisel ürünlerin üretimi yapılır.
Maddi getirisi olan tarlaların sınırları da tarla sahipleri arasında ya da ilgili belediyelerin ilgili organları tarafından belirlenir.
TAŞINMAZ YÜKÜ NEDİR?
Taşınmaz yükü; bir taşınmaz sahibini sadece ilgili taşınmaz ile sorumlu olacak şekilde, diğer bir kimse lehine bir şey vermek veya yapmak ile yükümlü kılan sınırlı ayni haktır. Taşınmaz yüküne ayni karakterini veren teminat unsuru, olumlu edimle de sıkı bir bağı vardır.
İrat senedi ve kamu hukukuna ilişkin taşınmaz yükleri saklı kalması koşuluyla, taşınmaz yükünün konusu sadece yüklü taşınmazın ekonomik niteliğinden oluşan ya da yararlanan taşınmazın ekonomik ihtiyaçlarını karşılayan bir edim olabilir.
Medeni Kanun’da düzenlenen taşınmaz yükü hükümlerine göre, taşınmaz yükünün kurulması için tapu kütüğünde tescil edilmesi şarttır. Ayrıca hak sahibi olarak bir başka taşınmazın sahibi de gösterilebilir.
TAVAN ARASI NEDİR?
Tavan arası; kelime anlamı olarak, bir evin, bir binanın veya bir yapının tavanı ile çatısı arasında bulunan bölümü ifade eder. Çatı arası da denilen tavan araları genellikle depo olarak kullanılsa da yapı planlarının uygun olduğu durumlarda birçok alternatif kullanım şekilleri oluşmaktadır.
Örnek verecek olursak, çocuklar için oyun alanı, konforlu bir hobi odası, rahat bir oturma odası, kendine has bir yatak odası olarak da kullanılabilir.
TEDBİR NEDİR?
Tedbir, kelime anlamı olarak önlem demektir ve bir işin yürütülmesi ile ilgili zorlukların çaresini önceden planlamak olarak da açılanabilir. Hukuki olarak alınan tedbir kararı, adli yargının konusuna giren ve dava konusu bir malın el değiştirmesi, yıpranması ya da yok olmasını önlemek amacıyla davadan önce ya da dava sırasında talep edildiği halinde, mahkeme tarafından alınan bir önlemdir.
Tedbir talep eden taraf, dilekçesinde dayandığı ihtiyati tedbir sebebi ile türünü açıkça belirtmeli ve davanın esası yönünden kendisinin haklılığını ispat etmelidir.
TEFRİK NEDİR?
Tefrik; sözlük anlamı olarak, ayırmak/ayrı tutmak demektir. Hukuk alanında kullanılan ve vekaletnamelerde geçen tefrik işlemi, hakimin uygun görmesi durumunda davaları ayırmak ve ayrı bakılmasını sağlamak amacıyla uygulanır. Bu durumlarda dosyalar birbirlerinden ayrılır ve ayrı şekilde incelenmeye alınır.
Taşınmaz hukukunda ve taşınmaz işlemlerinde de önemli bir kullanımı olan tefrik işlemleri, daha çok kat mülkiyeti kurulacak alanlarda ve kat irtifakı işlemlerinde uygulanır. Bu alanda, bağımsız bölümlerin paydaşlar arasında ayrılması işlemi olarak bilinen tefrik, özellikle kat mülkiyetlerinde, arsa tapularının kat mülkiyetine çevrilmesinde ve kat maliklerinin hisselerinin ayrılması işlemlerinde kullanılır.
TEKNİK ALTYAPI NEDİR?
Teknik altyapı; elektrik, içme ve kullanma suyu, gaz, kanalizasyon, internet, her tür ulaştırma, haberleşme ve arıtım gibi faaliyetlerin sağlanması için yapılan tesisler ve kapalı ile açık otopark kullanımlarının tamamını kapsayan bir alt yapı sistemini tanımlamaktadır.
Teknik altyapı hizmetleri, bir yerin iskâna açılması ve iskân sonrası, toplumsal ve mekânsal olarak yaşanılabilir bir kentsel çevre için ihtiyaç olan tüm iletim kanalları ile bunlara bağlı tesislerden meydana gelmektedir.
TELLALİYE SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Tellaliye sözleşmesi, emlak hukukuna ait bir terimdir ve aracılık sözleşmesidir. Tellaliye; emlakçının veya emlak şirketinin, bir gayrimenkulün alım-satımı, kiralanması ya da üzerine inşaat yapılması gibi işlemlerde taraflar arasında aracılık yapmak ve bu işlerle ilişkin sözleşmelerin yapılabilmesi için gerekli şartları oluşturmak üzere iş sahibi ile yaptığı sözleşmeye denir.
Gayrimenkul tellaliye sözleşmesinde; tarafların kimlikleri ve imzaları, sözleşmenin konusu, aracılık hizmet süresi ve sınırları, süre uzatımı, çalışma koşulları, hizmet bedeli miktarı, ödeme koşulları ve zamanı, hizmetin ifası için gerekli masraflar, masrafların kim tarafından, ne miktarda ve ne zaman ödeneceği gibi hususlar açıkça ifade edilir.
Tarafların anlaşmasının ardından aracılık hizmeti verecek kişi ile birlikte sözleşme doldurulur. Tellaliye harç oranı ve harç ödemesi ile ilgili yasal hükümler Belediye Gelirleri Kanunu’nca belirtilmiştir.
TEMELLÜK NEDİR?
Temellük; bir hukuk terimidir ve mülk edinme, mülk alma, sahip olma anlamlarına gelmektedir. Yani mülk edinen kişi, temellük eden kişi anlamına gelir. Temellük terimi, taşınmaz malları üzerine geçirme ve bir mala sahip olmanın yanında, alacaklı olarak borçlu olandan devralma anlamında da kullanılır. (Alacağın temellük edilmesi).
Temellük hakkı mülk edinme hakkı olan kişiler için kullanılır. Yani mülk edinecek ya da edinen kişinin hakkıdır. Bu haktan yararlanabilmek için yazılı bir sözleşme yapılmalıdır. Bu sözleşme de temlik sözleşmesidir.
TEMLİK NEDİR?
Temlik, bir taşınmazın mülkiyetinin başka bir kişiye devredilmesine denir. Kısa mülkiyetin devri denmektedir. Ayrıca gayrimenkullerin, konut karşılığı verilmesi de temlik kapsamındadır. Örneğin kat karşılığı arsa vermek.
Temlik Çeşitleri Nelerdir?
Kanuni Temlik: Gayrimenkul sahibinin onayı gerekmeden, kanuni sebeplerle gerçekleşen mülkiyet devri. Örneğin vefat, vasiyet gibi durumlarda oluşan temlik.
Rızai Temlik: Tarafların anlaşması sonucu gerçekleşen mülkiyet devri.
Kazai Temlik: Mahkeme kararıyla gerçekleşen gayrimenkul devri. Örneğin miras konusunda anlaşamayan tarafların mahkeme yoluyla malın kişilere devredilmesi.
TENKİS DAVASI NEDİR?
Tenkis davası; saklı paya sahip olan mirasçıların, mevzu bahis mirası bırakan kişinin ölümü üzerine açtıkları davaya verilen isimdir. Vefat eden kişi mirasını dilediği kişilere bırakma özgürlüğüne sahiptir. Fakat bunu yaparken mirasçıların saklı paylarına müdahalede bulunmak miras hukukunca mümkün değildir. Vasiyetname ne şekilde olursa olsun, yasal mirasçıların miras üzerinde hakları bulunur. Buna da saklı pay denmektedir.
TERAS NEDİR?
Teras, bir yapının yer seviyesinden yüksekte, genellikle yapının en üst katında ve dış tarafında bulunan açık alana verilen isimdir.
Teras yapımı, İmar Yönetmeliği kapsamında gerçekleştirilebilir ve İmar Yönetmeliğine göre yapının en üst katında yer alan, çatı piyesine sahip bölümün en az %25’lik bağımsız alanına teras yapılabilmektedir. Ayrıca saçak noktasına göre en az 3 metre derinlikte yapılması gereken teraslarda su ve ısı yalıtımının bulunması da gerekmektedir.
TERKİN NEDİR?
Terkin, tapu kütüğünde veya resmi defterlerde yer alan şerhlerin çizilmesi işlemine verilen isimdir. Tapu Sicil Tüzüğü kapsamında, tapuya kayıtlı olan bir taşınmazın, kaydı bulunmayan bir taşınmaza dönüştürülmesi halinde sicilden terkin edilmektedir. Tapuda terkin işleminde, söz konusu kaydın üzerine kırmızı kalem ile “terkin edilmiştir” ibaresi yazılır. Terkin işlemi, tescil işleminin tersi bir özelliğe sahiptir.
Tapu sicilinde terkin işlemi, ayni bir hakkın sonlandırılması ve tapu sicilinin düzeltilmesi için yapılır. Ayrıca terkin işlemleri ile yolsuz hale gelen tapu sicilleri de düzeltilir.
TERS DUBLEKS NEDİR?
Ters dubleks; genellikle giriş kat ile -1.katı kapsayan 2 katlı evleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Dubleks evlerden farklı olarak en üst iki katı değil, en alt iki katı kapsar. Ayrıca ters dubleks evlerde de merdivenle evin içerisinde inip çıkılabilir ancak, dubleks evlerden farklı olarak ters dublekste, üst katta daha büyük odalar ve salon yer alırken alt katta ise küçük odalar yer alır.
TESCİL NEDİR?
Tescil, herhangi bir şeyi resmi olarak kaydetme ve kütüğe geçirme işlemine verilen isimdir. Tescil kavramı pek çok alanda kullanılan bir terim olsa da, en çok kullanıldığı alanlar; gayrimenkul tapu tescili, trafik tescili ve marka tescili olarak karşımıza çıkar.
Gayrimenkul tapu tescili, hukuki olarak gayrimenkuller üzerinde bir hakkın geçerli olması için tapu siciline işlenen kayıtlara verilen isimdir. Tescil etmek, tapu sicili için temel kurallardan biridir. İlgili gayrimenkullerin üzerindeki hakların tesis edilmesi veya ilgili gayrimenkulün üzerinde hak iddia edilebilmesi için tapu sicili zorunludur.
Kamulaştırma ve miras gibi durumlarda ise haklar, tescil öncesinde kurulabilir. Ancak hak sahiplerinin söz konusu mallar üzerinde bir karar hakkının olması için tapu siciline tescil işlemi yaptırması mecburidir.
TEVHİT NEDİR?
Tevhit, kelime anlamı olarak birleştirmek ifadesini karşılamaktadır. Emlak literatüründe tevhit; tapu kayıtlarında ayrı ayrı bulunan ancak yan yana olan taşınmaz malların tek bir tapu kaydına bağlanıp bir parsel halini alması anlamına gelmektedir. Birleştirme, yani tevhit işlemi sonrasında yasal düzenlemelerce uygunluğu onaylattırılır.
Belediye ve mücavir alanların sınırları içinde ise belediye encümeni, mücavir alanlar dışında ise il özel idaresi ilgilenmektedir.
TEVKİL NEDİR?
Tevkil veya tevkil yetkisi; bir başkası adına başka bir kişiyi vekil tayin edebilme yetkisine verilen isimdir. Vekalet sözleşmesi gereğince bir kişi bir işi yapma konusunda resmi sıfata sahipse veya işin yapılması mesleğinin gereği ise ve de bu işi kabul edebileceğini duyurmuş ise kendisine tevkil yetkisi verilebilmektedir.
Söz konusu tevkil yetkisi ile vekil, vekalet verenin bir işini görmeyi veya işlemini gerçekleştirmeyi üstlenmiş olur. Yapılacak bu işler, hazırlanan vekaletnamede bulunanlarla sınırlıdır. Vekaletin kapsamı, yetki belgesi olan sözleşmede açıkça gösterilmediği takdirde tevkil yetkisi, yapılacak işin niteliğine göre belirlenir.
Son olarak vekil, özel olarak yetki verilmedikçe dava açamaz, iflas veya iflas anlaşması talep edemez, sulh olamaz, hakeme başvuramaz, bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz.
TİCARİ İMARLI ARSA NEDİR?
Ticari İmarlı Arsa; ofis, çarşı, dükkan, iş merkezleri, AVM’ler, çok katlı mağazalar, kamu ve özel katlı otoparklar, otel ve diğer konaklama tesisleri, müze, sinema, kütüphane, sergi salonu, sosyal ve kültürel tesisler, restoran, lokanta, düğün salonu, gazino, banka, yönetim birimleri, finans kurumları, dershane, özel eğitim, kurs, yurt, özel sağlık tesisleri gibi ticaret ve hizmetler sektörüne ait taşınmaz malların kurulabileceği arsalara verilen isimdir.
Ticari imarlı arsalar için konut yapılmadan önce ilgili belediyeye başvurup tapu ve ruhsatta tadilat yaptırılması gereklidir. Bu işlemlerin yaptırılmadan konut yapıldığı durumlarda, konut için uygulanan fatura miktarları ticari işletme oranlarına çevrilir.
TOKİ NEDİR?
Toplu Konut İdaresi, yani TOKİ; dar ve orta gelirli vatandaşların konut ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile kurulan bir devlet kurumudur. Büyük şehirlerde olan gecekondu sorununa tamamen çözüm üretmek amacıyla kurulan kurum, her geçen gün çalışmalarına devam etmektedir.
Ana hedefleri dışında günümüzde, kamu binaları ve deprem konutları inşasına da el atan TOKİ, büyük şehirlerdeki kamu arazilerine lüks konutlar da inşa etmektedir. Sadece büyükşehirler değil Anadolu’da da kapsamlı değişim çalışmalarını yürütmektedir.
TOKİ, Kamuya ait ve konut yapılabilecek arazilerin tespitini yaparak belediyeler aracılığı ile imar değişikliklerini hayata geçirmektedir. Düzenlenen ihaleler ile başlayan çalışmalar TOKİ ile güvence altına alınır. Bu aşamada TOKİ ile ortaklığa giren şirketler de imar düzenlemeleri konusunda belediyelerle karşı karşıya gelmezler.
TOKİ PROJELERİ NEDİR?
TOKİ, Tarımköy Projeleri ile nüfusu 40 binden az olan ilçelerde kaymakamlık veya belediyelerle ve nüfusu 40 binden fazla olan il veya ilçelerde belediye, valilik ile kaymakamlıklarla ortak çalışma yürütmektedir.
Tarımköy Projeleri ile köyden kente göç sorununa alternatif çözümler aramaktadırlar. Bu projeler ile vatandaşlara tarıma elverişli arazi tahsis edilmekte ve dağınık durumda bulunan yerleşim yerleri bir araya toplanarak yenilenmektedir. Tarımköy projeleri ile sadece binalar yenilenmemekte, altyapı, konut, sosyal donatı, yol, çevre düzenlemesi gibi faaliyetlerle modern köy inşası hedeflenmektedir.
Ayrıca proje kapsamında çiftçilere tarım arazisi ve işletme kredisi verilmektedir. Köyün su kaynakları, orman alanları, çayır ve meranın korunması hedeflenmektedir. Son olarak bu proje kapsamında sel ve deprem gibi afetlere karşı da zemini sağlam ve korunaklı yapılmaktadır.
TOPLU KONUT NEDİR?
Toplu Konut; barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen ve birden fazla konuttan oluşan yerleşim alanlarına verilen isimdir. Bu yerleşim alanlarının inşa edildiği bölgeler toplu konut bölgesi olarak adlandırılır.
Toplu konut projeleri genellikle devlet tarafından desteklenen yatırımlar sonucu meydana gelir. Toplu Konut Bölgesi Uygunluk Belgesi alındığı durumlarda toplu konut bölgeleri oluşturulabilmektedir. Bu belgelerde ise; TOKİ (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı), valilikler ve belediye onaylarının bulunması gereklidir.
Toplu konutlar, konut ihtiyacının karşılanması için dar ve orta gelirli vatandaşlara uygun kredi desteği sağlanarak satılan konutlardır. Ayrıca, bir alanın toplu konut bölgesi olarak değerlendirilmesi için o alan sınırları içerisinde en az 400 adet konutun bulunması gereklidir.
TRAMPA NEDİR?
Trampa kelime anlamı olarak takas demektir. Emlak literatüründe trampa; bir malın nakit karşılığı olmadan başka bir mal ile değiştirilmesi, takas edilmesi durumudur. Trampa gerçekleştirilirken söz konusu mal, bir menkul veya gayrimenkul olabilir. Gayrimenkuller arasında yapılan trampa işlemi, tapuda trampa veya tapu takası olarak ifade edilmektedir.
Trampa işlemleri Tapu Sicil Müdürlüğü’nde gerçekleştirilir ve bu işlemler için taşınmaza ait tapu senedi gereklidir. Takası istenen mallar için senet yapılır ve Tapu Sicil Müdürlüğü’nde tescil ettirilir. Bu işlem için taraflar arasında yapılan trampa sözleşmesi tapuya ibraz edilir.
Trampa sözleşmesi için; tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları, ilgili belediyeden alınan beyan değeri belgesi, DASK poliçesi ve vergi numarası gereklidir. Ayrıca üçüncü bir kişi veya temsilci varsa ona ait belgeler de gereklidir.
Not: Trampa işlemlerinde söz konusu malların takasında mevcut değerlerin eşit olması şartı aranmamaktadır.