Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İmmo Sözlük

Hepsi | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bu dizinde toplam 4 sözcük mevcut.
ORTAK ALAN NEDİR?
Ortak alan; Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre ana taşınmazın bağımsız bölümleri dışında kalan, korunma ve ortaklaşa kullanılan alanlara verilen isimdir. Kat mülkiyetine konu olan binaların bağımsız bölümleri ile eklentileri dışında kalan, binaların giriş holleri, hava bacaları, lambalar, saçakları, sahanlıkları, çamaşırhane, mahal ve odaları, tesisat katı, çamaşırhanesi, asansörü, yangın merdiveni, kalorifer dairesi, kapıcı dairesi, yakıt deposu, bodrum, sığınak, otopark, açık ve kapalı merdivenler gibi ortak kullanıma açık alanlardır.
ORTAK YER NEDİR?
Ortak yer, gayrimenkullerin bağımsız bölümleri dışında kalan, kat maliklerinin kullanımına ayrılan alanlara verilen isimdir. Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kirişler, kolonlar ve perde duvarlar ile taşıyıcı sitemin diğer elemanları, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, taban ve tavanlar, avlular, giriş holleri, antreler, koridorlar, asansörler, bodrum, kapıcı dairesi, kalorifer dairesi, kömürlük, ortak garajlar, elektrik, su ve gaz saatlerinin bulunduğu yuvalar, su depoları ve sığınaklar örnek verilebilir.
OTURMA HAKKI NEDİR?
Oturma hakkı; Medeni Kanunu’na göre, bin binanın tamamından veya bir bölümünden mesken olarak yararlanma, oturma yetkisi kazanma hakkına verilen isimdir. Sükna hakkı olarak da adlandırılan oturma hakkının en önemli kuralı, bir kişiye bağlı bir hak olup başka birine devredilememesi ve miras bırakılamamasıdır. Ayrıca söz konusu konut, hak sahibinin rızası olmadıkça kiraya da verilemez. Otuma hakkına sahip olan kişi veya kişiler, bir taşınmazın sahibi olmamalarına rağmen taşınmazdan yararlanma hakkına sahiptirler. Ancak oturma hakkı, sadece taşınmazdan yararlanma imkanı ile sınırlıdır. Bu nedenle oturma hakkı, taşınmaz üzerinde tasarruf yapma hakkı yoktur. Oturma hakkı sahibinin veya sahiplerinin taşınmazı satma ya da kiralama gibi işlem yapma yetkileri yoktur. Oturma hakkı, süresinin dolması ya da hak sahibinin vefatı ile sona erer. Oturma hakkı resmi senetle oluşturulur ve Tapu Sicil Müdürlüğü’nde oluşturulur.
OTURMA RUHSATI NEDİR?
Oturma ruhsatı; inşaat çalışmaları tamamlanmış ruhsatlı projeler için alınan oturma iznine ve belgesine verilen isimdir. Oturma izni anlamı taşıyan bu belge ile ilgili yapıda oturmaya başlanabilir. Yapı kullanma belgesi ve iskan izni olarak da adlandırılan oturma ruhsatı, bağlı olduğu ilgili belediyen alınabilmektedir. Belediyelerde yer alan İmar Müdürlüğü Yapı Kullanım İzni birimlerinin gerçekleştirdiği incelemeler sonrasında ilgili yapı için bu belge alınabilir. Yapının zamanında inşa edilmediği veya yapıda aksaklık ve eksiklik bulunduğu takdirde oturma ruhsatı alınamamaktadır.

Compare listings

Karşılaştırmak