Merak edilen tüm emlak ve gayrimenkul terimleri için Immo-Türkiye tarafından hazırlanan, Gayrimenkul & Emlak Terimleri Sözlüğü’ne hoş geldiniz. Özellikle emlak çalışmaları ile ilgilenirken ya da gayrimenkul alıp-satarken karşınıza çıkabilecek terimlerin hepsi hakkında, bu sözlükte bilgi sahibi olabileceksiniz. Immo-Türkiye tarafından derlenen, tüm emlak terimleri ve anlamları için sözlüğümüzü keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İmmo Sözlük

Hepsi | # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Bu dizinde toplam 7 sözcük mevcut.
GABARİ
Gabari, bir gayrimenkul inşasında izin verilen azami yüksekliktir. Gabari yüksekliği, inşaatın yapılacağı yerdeki ilgili belediye tarafından belirlenir ve onaylanır. Yapılacak olan binanın yüksek olabilmesi için dikkat edilecek hususlar, binanın uzunluğu ve genişliği ilgili belediye tarafından belirlenerek müteahhit ve inşaat mühendisine bildirilir.Gabari Nasıl Hesaplanır?Gabari yüksekliği hesaplanırken, arazinin yüzölçümü ve emsal değeri esas alınır. Gabari boyunu 0,5 kat farkı çıkarılıp üçe bölündüğünde binada bulunabilecek kat sayısı bulunur.Not: Eğer eski bina yıkılıp yerine yeni bir bina inşa ediliyorsa, yeni bina eski binanın boyunu aşamaz.
GAYRİMENKUL NEDİR?
Gayrimenkul kelime anlamı olarak taşınmaz, taşınması mümkün olmayan anlamına gelmektedir. Yani taşınmaz ve değerli olan her yapı gayrimenkuldür. Ev, bina, arsa, arazi, tarla, bahçe, dükkan ve benzeri, ekonomik olarak değerli, nakde çevrilmesi veya bir değer biçilmesi mümkün olan taşınmaz mallar gayrimenkul olarak nitelenir. Not: Menkul, değerli olan tüm malları kapsar. Örneğin araba, döviz, senet menkuldür. Gayrimenkulü menkulden ayıran en temel fark taşınamaz olmasıdır. Not: Gayrimenkullerle ilgili mülkiyet düzenlemeleri Medeni Kanun ve Vergi Kanunları çerçevesinde gerçekleşmektedir.
GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI NEDİR?
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı veya kısaca GYO, emlak sektörüne kurumsal sermayenin girişini sağlamak ve nitelikli projelere imza atmak amacıyla kurulur. Gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı sermaye piyasa araçlarına yatırım yapabilen, belli projeleri gerçekleştirmek amacıyla adi ortaklık kurabilen, Sermaye Piyasası Kurulu’nun tebliğince izin verilen başka faaliyetlerde de bulunabilen sermaye piyasası kurumlarıdır. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Özellikleri • Gayrimenkul yatırım ortaklıkları ile yatırımlar artırılır ve büyük çaptaki projelerin gerçekleşmesi sağlanır. • Bireysel ve kurumsal yatırımcılara ait tasarrufları ortak havuzda toplar. • Sektörün sürdürülebilirliği ve gelişimi açısından önemli bir finansman aracıdır. • Belirli bir projeyi gerçekleştirmek için süreli; belirli alanlarda yatırım yapmak içinse veya amaçlarında bir sınırlama olmadan süreli ve süresiz olarak kurulabilir. • Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı vasıtasıyla elde edilen kar, ortaklara dağıtılır ve de gayrimenkullerden sağlanan gelirler ortaklara dağıtılır. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın Amaçları • Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı kapsamında bulunan gayrimenkullerden kira geliri elde etmek • Getirisi yüksek ve potansiyelli gayrimenkullere yatırım yapmak • Gayrimenkule dayalı projelerde yatırım yapmak • Gayrimenkul alım ve satımlarından kazanç elde etmek
GECEKONDU NEDİR?
Gecekondu, kırsal yerlerden büyük şehirlere göç edenlerin, gerekli kuruluş ve şahıslardan izin alınmadan, boş bulunan arazilere kaçak olarak kendileri tarafından yapılan küçük basit yapılara verilen addır. Gecekonduların yayılımına gecekondulaşma denmektedir. Gecekondulaşma da şehirlerde çarpık kentleşmeye yol açmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi imkanları çok olan büyük şehirlerde gecekondulaşma yoğun olarak yaşanmaktadır. Kontrolsüz göç, hızlı kentleşme, hızlı nüfus artışı, kaynak yetersizliği, planlama ve altyapı yetersizliği, yöneticilerin yaklaşımları gecekondulaşmanın sebepleri arasındadır.
GEÇİT HAKKI NEDİR?
Geçit hakkı, ana yola bağlantısı olmayan ve genel yola çıkmak için yeterli yolu bulunmayan taşınmaz malikinin, mahkemeye başvuru yapmasıyla elde edebileceği, komşu parsellerden geçiş yapabilme hakkına verilen isimdir. Geçit hakkı, tapu siciline kaydettirilen irtifak haklarından, yani gayrimenkul üzerindeki haklarından birisidir. Bu hak, bir şahsın veya taşınmazın lehine kullanılabilir. Ayrıca bu hak ile başka bir mülk sahibinin arsasından, tarlasından, bağ ve bahçesinden geçilebilir. Mülkiyet üzerinde birden fazla kişinin hak sahibi olduğu durumlarda ise tek bir pay sahibinin geçit hakkına sahip olması olası değildir. Bu durumlarda tüm pay sahiplerinin işleme dahil olması gerekmektedir. Ayrıca tarafların uzlaşamaması durumunda, genel yola erişim sağlamak için yeterli alanı bulunmayan malik, karşılığını ödemek koşuluyla komşu parselden uygun bir yerin geçit hakkı olarak bırakılması, mahkeme yoluyla talep edilebilir.
GİYDİRME CEPHE NEDİR?
Giydirme cephe; binaların dış yüzeylerinin, çeşitli malzemelerle kaplanması işlemine verilen addır. Giydirme cephelerde bina dış yüzü, ana ve ara taşıyıcı elemanlarla fonksiyonel ve dayanıklı olacak şekilde bir araaya getirilir. Modern mimarilerde karşımıza çıkan giydirme cepheler, genellikle cam panellerden yapılır. Cam dışında kompozit, alüminyum gibi metal paneller ve diğer yapı malzemeler de kullanılır. Getirme Cephenin Tercih Edilme Nedenleri Nedir? • Estetik bir görünüm sağlaması • Yağmur, güneş ışınları, gürültü kirliliği ve çeşitli çevresel zararlardan koruması • Varsa, yapılardaki şekil hatalarının giderilmesi • Toz ve kir geçirmemesi • Hızlı bir şekilde uygulanabilmesi • Kolay temizlenebilmesi • Hafif ve az kalın olması
GÜRÜLTÜ YÖNETMELİĞİ NEDİR?
Apartmanlar gibi, birden fazla mesken sahibinin ikamet ettiği yerlerde, ikamet eden kişilerin huzur içinde yaşamaları için uyması gereken birtakım kurallar bulunur. Asansör kullanımından, merdiven temizliğine kadar her apartmanın kendine ait kuralları ve apartman sakinlerinin belli başlı sorumlulukları vardır. Bu kuralların başında da apartman gürültü yönetmeliği gelir. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kat sakinleri, ikamet ettikleri apartmanın gerek bağımsız bölümlerini, gerekse ortak ve eklenti yerlerini kullanırken doğruluk kurallarına uymak, birbirini rahatsız etmemek, kimsenin hakkını çiğnememek ve yönetim planı yükümlülüklerine uymak zorundadır. Bu kuralların arasında gürültü miktarı da mevcuttur ve kişiler gürültüsüne dikkat etmek durumundadır. Apartman Gürültü Yönetmeliğince; Hafta içi, yani mesai günlerinde, 13.00 ile 15.00 saatleri arasında ve 19.00 ile 07.00 saatleri arasında gürültülü hareketler yasaktır. Örneğin, yüksek sesli müzik dinlemek veya elektrikli süpürge çalıştırmak gibi. Hafta sonları ve resmi tatil günleri ise bu yasaklar tüm gün boyunca geçerlidir. Mesai günlerinde öğleyin saat 13 ile 15 arasında (öğle istirahati) ve geceleri saat 19:00 – 07:00 gürültülü hareketler yasaktır. Pazar günü ve resmi tatil günleri tüm gün boyunca istirahat vakti olarak kabul edilir. Ayrıca evde kullanılan müzik aletlerinin ve ses aygıtlarının sesi de diğer evlere duyurulmayacak şekilde, sadece oda içinde duyulacak kadar açılmalıdır.

Compare listings

Karşılaştırmak